“Üyelerimiz için Adana Modeli bir site inşa edeceğiz”

16 Ağustos 2014 12:23

Göller Bölgesi Oto Alım-Satım ve Kiralamacılar Derneği (GÖLBOT) Başkanı Demirparmak, Isparta’ya değer katacak bir proje üzerinde çalıştıklarını açıkladı. İçinde galerilerin, sigortacının, noterin, marketin ve mescidin bulunacağı yaklaşık 50 bin m2 alan aradıklarını ifade eden Demirparmak, ‘’Bu işi yapan esnafımız kendi işyerinin sahibi olacak’’ dedi.

1 ay önce kurulan ve kısa adı GÖLBOT olan Göller Bölgesi Oto Alım-Satım ve Kiralamacılar Derneği, faaliyetine hızlı başlayacak. Belediyenin yapmış olduğu oto galericiler sitesine benzer daha kapsamlı bir yer yapmak için harekete geçtiklerini bildiren Demirparmak, ‘’Isparta’nın vizyon projesinin hayata geçirmek istiyoruz. Bunun için de Sayın Valimiz Vahdettin Özkan ve Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Günaydın’dan destek bekliyoruz’’ dedi. Projenin detayları hakkında bilgi veren Demirparmak, şunları söyledi; ‘’

‘’HERKESİ KUCAKLAYACAK BİR PROJE OLACAK’’

Oto alım satım işi yapan arkadaşlarımızla otomobil kiralama işi yapan arkadaşlarımızı bu dernek altında bir araya getirip, diğer vilayetlerde yapılan örnek galericiler sitesi gibi küçük ucuza mal edebileceğimiz ve herkesi kucaklamak suretiyle tüm arkadaşlarımızı aramıza alarak işyeri sahibi yapmak istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek için 7 kişilik geçici yönetim kurulu üyelerimizle Sayın Valimizi ve Sayın Belediye Başkanımızı ziyaret ederek, desteklerini isteyeceğiz. Bizim gibi küçük esnafın küçük dükkânlarında oturmaları için İstanbul’da olduğu gibi İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine uyulması için süre uzatımı talep edeceğiz. Bu talebimiz için de 1-2 yıl gibi biz işyerlerimizi yapıncaya kadar uzatılmasını isteyeceğiz. Belediye Başkanımıza da Valiliğimizin oluşturacağı İl Takdir ve Kıymet Komisyonu aracılığıyla hazine, kamu arazisi için bedellendirilecek arsayı almaya hazır olduğumuzu bildireceğiz.

‘’ÜNİVERSİTE YOLU YA DA EĞİRDİR YOLU UYGUN MEVKİLER’’

50’şer metrekarelik, 2 katlı olması nedeniyle de 100 m2’lik yerler yapma niyetindeyiz. Açık alanı daha geniş tutarak esnaf arkadaşlarımızı ucuz ve nitelikli işyeri sahip yapmak istiyoruz. Arsanın yola sıfır olmasını da arzu etmiyoruz. Üniversite yolunda veya Eğirdir yolunda bu arsa olabilir. Anayollarda işyerimiz olsun gayemiz yok. Isparta’da esnaf arkadaşlarımız 500-1000 TL arasında kira bedelleriyle oturmaktadırlar. Zaten 2. el otomobilci esnaf sayısını nüfusumuza oranlarsak, gereğinden fazla. Burada da biz civar illeri çekiyoruz. Afyon, Denizli ve Burdur’dan gelenler oluyor. Pahalı kiralarla mücadele edebilmemiz için tüm esnaf arkadaşlarımızı dükkân sahibi yapmak istiyoruz. Derneğimizin kuruluş amacı da bu.

‘’KOOPERATİF BİZİM GÖZÜMÜZDE AMACINDAN UZAKLAŞMIŞ’’

Şuanda 30 üyemiz var. Sayımızın 90 olmasını bekliyoruz. İçişleri Bakanlığı’nın genelgeleri doğrultusunda işyerlerimizin açılış ruhsatları yoktu. Belediyemizde haklı olarak bu doğrultuda bize bildiride bulundu. Belediye Bakanlık genelgesi doğrultusunda bizlere işyeri açma ruhsatı veremiyor. Burada biz belediyemizden suç işlemesini bekleyemeyiz. Mevcut kooperatifin yapmış olduğu Oto Galericiler Sitesi’nde toplam oto alım satım işiyle gerçekten uğraşan toplam 11-12 kişinin dükkanı var. Şuanda da mevcut halinde dükkânlara iştirak eden esnafımız sayısı en fazla 20. Kooperatif bizim gözümüzde amacından uzaklaşmış. Oto alım satıyla uğraşmayan kişileri işyeri sahip yaparsanız gerçek bu işi yapanlar işsiz kalır. Biz de onun alternatifi olarak esnaf arkadaşlarımız için dernek oluşturduk. Derneğimizde üye alanını geniş tuttuk. Bunun içinde traktör alım satım yapanlar, oto kiralayan esnafımız da yer alıyor.

‘’SADECE GALERİCİLER DEĞİL, OTO PARÇACILAR, OTO KİRALAMACILAR, AKSESUARCILAR VE TRAKTÖR SATANLAR DA OLACAK’’

Adana’da 50 bin m2’ye 98 tane işyeri yapılmış. 10 tane de küçük işyerleri yapılmış. Bir tane süpermarket, bir tane erkek berberi, noter, tekel ürünleri satan büfe ve sigortacılar için yer ayrılmış. Oto aksesuar işi yapan arkadaşlar a da yer kiralamışlar. Orada 1 yıllık kira bedeli 6 bin lira civarında. Aylık 500 TL gibi bir ücrete denk geliyor. Oto pazarı yapılacak alanı da mevcut galerilerin arasında tutmamışlar. Onu arka tarafa açık saha olarak oluşturmuşlar. Girerken cüzi bir ücret alınıyor. Bu parayı da dernek alıyor. Ayrıca tüm dükkânlar tek tip. Bir şey yapıldığı zaman tek tip yapılıyor. Yeşillendirme ve ağaca önem verilmiş. Aynısını şimdi Antalya Kepez Belediyesi yapıyor. Oralarda bir doktorun bir avukatın yani bu işi yapmayanların dükkânları yok.

‘’YENİ YER YAPINCAYA KADAR MEVCUT YERİMİZDE DURMAK İSTİYORUZ’’

Oto Galericiler Sitesi’nde kiralar yüksek olduğu için İstanbul örneğinde olduğu gibi mevcut yerlerimizde yeni yerlerimizi yapana kadar durmak istiyoruz. Sayın Valimizden bu konuda süre uzatımı talebimiz olacak. İstanbul’da Bakanlığa yazı yazılmış ve bakanlık yeni yerler yapılıncaya kadar süreyi uzatmış.

Toplam 50-60 bin m2 yer yetiyor. Üniversite yolunda belediyemiz kamulaştırma gerçekleştirmiş. Kamulaştırmada 20-30 bin m2’sini almış geriye 60-70 bin m2 bir alan kalmış. Bunun parasını ödeyelim ve satın alalım diyeceğiz.’’

 

 

Bu haber 832 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...