Sadece Devlet Hastanesi’nde 700 kanser vakası tespit edildi

23 Ağustos 2014 12:08

Günümüzde sık rastlanmaya başlanan akciğer kanserinde Isparta alarm vermeye başladı. Verilere göre sadece Devlet Hastanesi’nde bu yıl içinde 700 akciğer kanseri tanısı konuldu. Onkoloji Uzmanı Doktor Ahmet Dirican, kansere sebep olan faktörlerin başında sigara ve hava kirliliği geldiğini söyledi.

İlimizde Akciğer kanseri tanısı konulan hasta sayısı ürkütücü boyutlara ulaştı. Bu yıl içinde şu ana kadar sadece Devlet Hastanesi’nde 700 hastaya akciğer kanseri tanısı konulmuş durumda. Diğer hastanelerdeki tanılarla birlikte bu rakamın 1000’leri geçtiği ileri sürülüyor. 

“GENELDE ERKEKLERDE GÖRÜLÜRDÜ ŞİMDİ KADINLARDA DA GÖRÜLMEYE BAŞLANDI”

Devlet Hastanesinde görevli Onkoloji Uzmanı Doktor Ahmet Dirican, akciğer kanserinin tüm kanserler arasında en çok görülen kanser cinsi olduğunu söyledi. Akciğer kanserinin genelde erkeklerde görüldüğünü ancak son dönemlerde kadınlarda da sıklıkla görülmeye başlandığını ifade eden Dirican, “Sebepleri arasında sigara kullanımı başı çekiyor. Bunun yanında genetik faktörler, kimyasal maddelere maruz kalma, çevre faktörleri ki hava kirliliği bunun en büyük nedeni bunlar da sebep oluyor. Hava kirliliği aynı zamanda akciğer hastalıklarına da sebep oluyor” dedi.

“ŞU ANA KADAR 700 AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDU”

Öte yandan ilimizde 2014 yılında şu ana kadar 700 akciğer kanseri tanısı koyduklarını dile getiren Dirican, “Yüzde 95’i sigaraya bağlı kanser. Kanlı balgam, inatçı öksürük, geçmeyen göğüs ağrıları ve ses kısılmaları akciğer kanserinin belirtileridir. Erken teşhis konulduğunda tedavi edilebiliyor. Ama ileri durumlarda akıllı ilaç kullanımında bile çok uzun yaşam şansı olmuyor. Tehlikeli bir hastalık” diye konuştu.

HAVA KİRLİLİĞİ CİDDİ SIKINTI

Diğer taraftan Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerinde de hava kirliliğinin ciddi bir sıkıntı olarak görüldüğünü bildiren Dirican, “Bu durum özellikle gelişmekte olan ülkeler için ön planda. Tedbirlerin artırılması gerekiyor. Kış aylarındaki verilere bakıldığında bu tehlike ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

GERÇEKLER ORTADA ÇÖZÜM NASIL OLACAK?

Asıl merak edilense verilerin bu denli ürkütücü olmasından sonra Isparta’da yöneticilerin nasıl tedbirler alacağı. Hava kirliliği gerçeği olan Isparta’da akciğer kanserinin bu denli seviyelere çıkması yaklaşan kış ayları öncesi tedbirlerin artırılıp artırılmamasını gündeme getirdi.

 

 

 

Bu haber 1497 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...