Gülçiçeğini Euro kurtardı

26 Ağustos 2014 16:27

* Gülbirlik Genel Müdürü Çelik, bu yıl gülçiçeği alım fiyatının 4.21 TL olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz yıl 3.17 olan fiyatın bu yıl 4.21 TL’ye çıkmasında Avro’nun etkisinin büyük olduğunu bildiren Çelik, “Kooperatifçilik ruhuyla baktığımızda yaptığımız iş doğru” dedi.

* Öte yandan Çelik, gülçiçeğinin fiyatının artmasına karşın gülyağı fiyatının ise düştüğünü üzülerek bildirdi. Bundan en büyük nedenin3 kgyağ üretenin de piyasaya fiyat vermesi olduğunu ifade eden Çelik, “7500 Avro olan gülyağı fiyatı bu yıl 7000 Avro’ya gerilemiş durumda.3 kgyağ üreten de piyasaya teklif veriyor hem de 1000 Avro altına. Piyasa allak bullak oldu” dedi.

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, 2014 yılı gülçiçeği alım kampanyasının bitmesinin ardından fiyatları açıkladı. Bu yıl rekoltenin düştüğünü ancak Avro’nun yükselmesiyle birlikte gülçiçeği alım fiyatının da buna paralel olarak arttığına dikkat çeken Çelik, “Bu yıl üreticimizden aldığımız gülçiçeğinin kg’na 4.21 TL’den ödeyeceğiz” dedi.

“GÜLÇİÇEĞİ FİYATI TESPİTİNDE GEÇEN SENEKİ ALMIŞ

OLDUĞUMUZ SİPARİŞLERİ KARŞILAYACAK DURUMDAYIZ”

Isparta’da yeteri kadar ekili-dikili alanın mevcut olduğunu bildiklerini ifade eden Çelik, “Bu yıl ki don olayı yağışlar ya da riskler olmasaydı 7000-7500 ton civarında bir rekolte beklentisi vardı. Kurak geçen kış mevsiminin ardından don olayı yaşandı. Gülçiçeği fiyatı tespitinde geçen seneki almış olduğumuz siparişleri karşılayacak durumdayız. Kooperatifçilik ruhuyla baktığımızda yaptığımız iş doğru. Sektörün teminatıyız biz. Keşke diğer firmalarda bu sorumluluk bilinciyle hareket edebilseler. 2006 yılında 500 TL ödeme yapılırken biz 1266 TL ödeme yaptık. Bu zarardı ve bunu bilerek yaptık ama sektörü kurtardık” dedi.

GEÇEN YIL GÜLÇİÇEĞİNİN KG’Sİ 3.17 İDİ BU YIL 4.21 TL

Öte yandan geçen yıl üreticiye gülçiçeğinin kg’sinde 3.17 TL ödeme yaptıklarını bu yıl bu rakamı 4.21 TL olarak tespit ettiklerini açıklayan Çelik, şunları söyledi; “Fiyatın artmasındaki sebep Avro fiyatlarının artmasından kaynaklı. Yağ fiyatları kg 7300-7400 Avro civarındaydı. Bu yıl yağ fiyatları düştü 7000 Avro civarında fiyat söz konusu. Bazı firmaların aceleci davranmaları ve düşük fiyat tekliflerinden kaynaklı. Sorumsuzluk örneğinin bir göstergesi bu.

“ÖNLEM ALINMAZSA İLERİDE ÇOK SANCI ÇEKERİZ”

Türkiye gül sektöründe tek değil. Alternatif var. En büyük rakibimiz Bulgaristan. Bunun yanında İran sanayi tipi gül yağı üretimine başladı. Afganistan50 kgüretemezken bu yıl ciddi oranda arttı. Komşumuz Yunanistan gül nedir bilmezken bu yıl gül dikimi yaptı. Bizimle doğrudan çalışan firmalar son dönemde gülçiçeği fiyatındaki artışa tepki olarak kendileri fabrika kurdular. Kendi ihtiyaçlarını kendi karşılamaya gidiyorlar. Burada önemli olan maliyet. Uluslararası rekabette güç kaybetmemek için devletimizin kg başına yapacağı küçük bir destek bizi onların karşısında güçlü kılacak. Türkiye’nin mevcut olan liderliğini kaybetmemiş oluruz. Çünkü Dünyada fiyatı siz belirliyorsunuz. Bunun göz ardı edilmemesi gerekiyor. İşin farkındayız. Bu bir devlet meselesi haline geldi. Eğer önlem alınmazsa önümüzdeki yıllarda bunun sancılarını çekeceğiz.

“3 KGGÜL YAĞI ÜRETENDE  PİYASAYA TEKLİF

VERİNCE HER ŞEY ALLAK BULLAK OLUYOR”

Diğer taraftan geçmişte 4 tane firma vardı. 2 kazan kuruyor5 kgyağ üretiyor sanki500 kgyağ üretmiş gibi piyasayı allak bullak ediyor. Kimsenin aldığına sattığına karışamıyoruz. Isparta’nın sembolü olan bir ürünün geleceğinden bahsederken bunu aile içi bir üretimmiş gibi değerlendirme hakkınız yok. Atacağınız en küçük bir adım sektörün tümüne mal olacaktır. Hatta ülkeler bazına taşınacaktır. Tüketiciyle yüz yüze geldiğinizde bana Isparta’dan 6500 Avro teklif ediyor diyor. Bakın üretimi10 kggeçmeyen birisidir. 7500 Avrodan 6500 Avro’ya nasıl düşersiniz. Kg başına 1000 Avro kaybımız var. Biraz daha sabretseler keşke. Kimseyi dinlemeden fevri olarak davranıyorlar. Bundan kaybeden Gülbirlik değil. Bundan kaybeden üretici. Pahalı satarsak daha çok kazanacaklar. Bize 6500 Avro’yu koz olarak kullanıyorlar. Biz de düşürmek zorunda kalıyoruz.

“ONLARIN SIRTINDA YUMURTA KÜFESİ YOK AMA BİZİM SIRTIMIZDA VAR”

Özel sektör önce avans dağıtıyor. Sonra kalkıyorlar kampanya içinde peşin ödeme yapıyorlar. Hem de pahalı bir ödeme. Bu sefer piyasanın beklentisi yer değiştiriyor. Ama fiyat ayarlama noktasına gelindiği zaman geri çekiliyor. Bu yapılan fevri davranışlar ekim ve dikim alanlarını artırırsa ki artacağa benziyor 3 senede zirveye çıkardığınız fiyatı 15 senede toparlayamazsınız. Bunun bir istikrarı vardır. Sanayi tipi ürünlerde en hassa sektör gülcülük sektörüdür. Bu sektördeki politikalarda hassas ve narin olmak zorundayız. Herkes bizim bilgi paylaşımlarımıza göre kendini ayarlaması gerekiyor. Bu sektör tekstil sektörü, hububat sektörü gibi değildir. Hele hele Isparta için apayrı bir yeri vardır. Bunun gereklerini bilmek ve öğrenmek gerekiyor. Sadece kendilerini düşünüyorlar. Olmazsa kapatır giderim diyor. Onların sırtında yumurta küfesi yok ama bizim sırtımızda var. Tek istediğimiz arkadaşların dikkatli olmaları ve dünyada olan bitenleri takip etmeleri.

“ESKİDEN 4 FİRMA VARDI ŞİMDİ 17 FİRMA VAR”

Isparta’da irili ufaklı 17 firma var. Geçmişte 4 firma vardı.3 kgüretende piyasaya teklif veriyor300 kgüreten de teklif veriyor.”

 

Bu haber 663 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...