“10 kişinin puan verdiği değerlendirmede adaletsizlikten bahsedemeyiz”

27 Ağustos 2014 16:03

** İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, okul müdürlerinin yeniden görevlendirilmesine yönelik yapılan ve 3 eğitim sendikasının “İktidara yakın duranları aldılar, adaletsiz davranıldı” şeklindeki iddialara neden olan değerlendirmeye açıklık getirdi. Can, iddiaların doğru olmadığını ileri sürdü.

** Okulda 7 kişi ve Milli Eğitimde 3 kişinin puanlama yaptığı değerlendirmenin eskiye nispeten daha demokratik ve daha adil olduğunu savunan Can, “Yani ben bile çok istediğim birine tam puan versem bile onu müdür yapamıyorum. Ayrıca en fazla okul müdürü etkili olmuştur denilen sendika üyesinden elenmiştir. Sadece bu bile iddiaların ne kadar mesnetsiz olduğunun en açık göstergesidir” dedi.

İlimizde 138 okul müdüründen 58’nin 75 ve üzeri puan alarak yeniden görevlendirme hakkı kazandığı ve değerlendirmede adaletsiz davrandığı iddia edilerek hedef gösterilen İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, suçlamalara açıklık getirdi.  Değerlendirmede bir adaletsizliğin söz konusu olmadığını bildiren Can, “10 kişinin değerlendirme yaptığı bir ortam eskiye nispeten daha demokratik, daha adildir” dedi.

“BAKANLIĞIMIZ İNSANLARIN ELEŞTİRİLERİNİ DİKKATE ALMIŞ OLMALI”

İnsanların yıllardır okul müdürleri ve idarecilerin belirlenmesi konusunda bazı taleplerinin olduğunu hatırlatan Can, “Vatandaşlarımız okul idaresinin okul aile birliği başkanı, veliler ve öğretmenler tarafından seçilmesini istiyordu. Bakanlığımız da yıllardır yapılan bu eleştirileri dikkate almış olmalı ki bunun ilk adımını atarak ilk önce puanlamanın yüzde 40’ını okul tarafından yapılmasını yüzde 60’nı da Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılmasını bu sene yönetmeliğe koydu. Şimdi burada okulda 7 kişi müdür hakkında puanlama yapıyor. Bunlar; 2’si en yaşlı ve en geç öğretmenler, 2’si öğretmenler kuruluna seçilen öğretmenler, Okul Aile Birliği Başkanı, Okul Aile Birliği Başkan Yardımcısı ve okul temsilcisi öğrenci. Okulda puanı bunlar veriyor. 3 kişi de Milli Eğitim kanadından puanlama yapıyor. Bunlar da; Milli Eğitim Müdürü, İnsan Kaynaklarına bakan Şube Müdürü ve bölüme bakan şube müdürü. Böylelikle 10 kişiden müteşekkil bir puanlama komisyonu oluşmuş oluyor. Değerlendirmeyi bunlar yapıyor” dedi.

“BEN BİRİNİ MÜDÜR OLARAK GETİRME YETKİSİNE HAİZ DEĞİLİM”

Öte yandan 10 kişinin değerlendirme yaptığı bir ortamın eskiye nispeten daha demokratik ve daha adil olduğunu ileri süren Can, şöyle devam etti; “Milli Eğitim Müdürü olarak puanlamadaki etkim 25 puandır. Şube müdürünün ki 20 puan, bölüme bakan şube müdürünün de 15 puandır. Yani Milli Eğitim Müdürü olarak çok istediğin birine tam puan versem dahi benim onu müdür olarak getirme yetkisine haiz değilim. Hiç kimse değil. Herkesin özel şifresi var. Şifrelerini giriyorlar orada sorular var o sorularla müdürü değerlendiriyorlar. Ben belki bir müdüre 25 puan tam vermişimdir ama okuldan hiç puan getirememiş olabilir. Yani çok katılımlı olduğu için etki edemiyorsunuz. İnsanın olduğu yerde hata olmaz mı olmuştur ama eskiye nispeten bu daha hatasız daha demokratik daha adil bir değerlendirme sistemidir.

“EN FAZLA OKUL MÜDÜRÜ ETKİLİ OLMUŞTUR DENİLEN SENDİKADAN ELENDİ”

Diğer taraftan yeni görevlendirilen listelere bakılacak olursa kesinlikle iddia edilenlerin doğru olmadığı görülecektir. En fazla okul müdürü şu an ismini vermek istemediğim ve etkili olmuştur denilen sendika üyesinden elenmiştir. Sadece bu bile  bu iddiaların ne kadar mesnetsiz olduğunu en açık göstergesidir.

“İL MERKEZİNDE 100 TAM PUAN ALAN YOK BELKİ İLÇELERDE VARDIR”

100 tam puan alan iki kişi var ve ‘Bunlar kendine puan vermiş’ şeklinde iddialar var. Bizim puanlama yaptığımız il merkezinde 100 tam puan alan hiçbir müdür adayı yok. Dolayısıyla bu sorunun muhatabı ben değilim. İlçelerden varsa bunun muhatabı da oradaki idareci arkadaştır.

“BOŞ KALAN OKULLARA MÜLAKATLA YENİDEN MÜDÜR GÖREVLENDİRİLECEK”

Elenen müdür adaylarımızın itiraz etme durumu söz konusu değil. Zaten burada kadrolu atama yapılmıyor görevlendirme yapılıyor. Yapılan değerlendirme sonucunda müdürler 4 yıllığına görevlendiriliyor. Ancak Ekim ayının içinde boş kalan okullarımızı ilan edeceğiz ve buralara mülakatla müdür alacağız. Buralara şartları tutan ve elenen müdür adaylarımız müracaat edebilir. Mülakatta değerlendirilecek.

“İLK GÖREVLENDİRMELER 1-2 EYLÜL’DE YAPILACAK”

Elenmiş bir müdür adayı kendi kurumunda değerlendirilmeyecek. Başvurduğu taktirde mülakatta da başarılı olursa açık olan başka okullarda müdür olarak görevlendirilecek. Ama ilk etapta kendi okulunu tercih edenlerin görevlendirmesini 1-2 Eylül tarihlerinde yapacağız. Ama kendi okullarını tercih etmeyenler aynı ay içinde ileri bir tarihte görevlendirilecekler.”

 

 

Bu haber 690 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...