Meyvecilikte istenilen rekolteye ulaşamadık

29 Ağustos 2014 15:59

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, Isparta meyveciliğinin bu yıl Mart ayının sonunda meydana gelen don olayından büyük zarar gördüğünü belirterek, “Kayısı, şeftali, erik ve badem bu yıl istenilen gibi olmadı. Kirazda da il merkezi iyiydi ancak Uluborlu’dan randıman alınamadı” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, Isparta meyveciliğinin bu yılki durumunu değerlendirdi. Isparta’nın önemli ürünlere sahip olduğunu vurgulayan Kutlu, bu sene istenilen rekoltenin meyvecilikte alınamadığını açıkladı. Meyvecilikte kiraz ve vişne sezonunun bittiğini belirten Kutlu, şuanda şeftali olduğunu ve arkasından da üzümün geleceğini bildirdi.

KİRAZDA BEKLENİLENİ VERMEDİ

Kiraz da Isparta merkezdeki üretimin iyi olduğu ancak Uluborlu’da tam randıman alınamadığını ifade eden Kutlu, şunları söyledi: “Mart ayının sonlarında don olayı oldu. Don olayından kirazlar darbe aldı. Arkasından aşırı yağmurlar geldi. Bundan dolayı da kirazda yarılmalar olmuş. Birkaç yıl önce de çatlamalar olmuştu. O zaman ziraatçılara sorduk bize kalsiyum ve iç kurdu ilacı vermemizi söylediler. Kalsiyum yarılmayı önlermiş. Aşırı yağıştan dolayı da kurtlanma olurmuş. Ben kalsiyum ve iç kurdu ilacını karıştırarak verdim ve sonrasında yarılma olmadı. Tecrübe kazandıysan bunu bilip, devam ettirmek lazım.

4 ÜRÜN BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ

Kayısı bu yıl olmadı. Şeftali Gökçeli köylerinde varmış. Kayısı, şeftali, erik ve badem bu yıl zarar gördü. Örneğin şeftali yüzde 50 zarar gördü. Kayısıda da durum aynı. Badem ise yüzde 80 zarar gördü. Erken çiçek açmalardan dolayı don vurdu.  Rekolte düştü. Ama üretim az olunca para etti. Yine de bol para kazanılmadı. Geçen yıl şeftaliyi 50 kuruş ile 1 lira arasında veriyordu. Bu yıl 2,5-3 liradan aşağı düşmedi. Biz ürünlerimizin satılmasını istiyoruz. Satılmadı mı çiftçi zarar ediyor.”

 

 

Bu haber 630 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...