Diğerleri neredeyse tamamladı biz daha tartışıyoruz!

1 Eylül 2014 16:09

Kentsel Dönüşüm Yasası'nın Isparta'daki uygulayıcı kurumun başındaki Müdür acı gerçeği itiraf etti. Isparta'da yasa henüz ‘Riskli bina, riskli yapı’ sürecinde devam ediyor.

Kentsel Dönüşüm Yasası, illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince uygulanıyor. Riskli yapı başvuruları Müdürlükler bünyesinde kurulan Kentsel Dönüşüm Komisyonları tarafından değerlendiriliyor ve burada karar altına alınıyor. Bakanlar Kurulu yetkisi altındaki 'riskli alan' ilanı için de İl Müdürlükleri teklifte bulunabiliyor. İl Müdürlüklerinin yanı sıra Belediyeler de 'riskli alan' teklifi yapabiliyor. Kentsel Dönüşüm Yasası'nın uygulayıcısı kurumun başındaki İl Müdürü İlker Yavuz, bu anlamda önemli açıklamalarda ve itiraflarda bulundu. Isparta'da yasanın henüz 'riskli bina, riskli yapı' sürecinde devam ettiğini anlatan Yavuz, şu ana kadar riskli ilan edilen ve yıkım kararı verilen yapılarda düşük beton seviyesi ile karşılaşıldığını itiraf etti. Günümüzde inşaatlarda C 40 beton kullanıldığını belirten Yavuz, ‘’Şu ana kadar yıkım kararı verdiğimiz ve yıkılan yapılarda çıkan beton seviyesi C-12'yi geçmedi. Ortalama C-8, C-10. Beton seviyesi çok düşük. İnsanların can güvenliği tehdit altında olan bir beton seviyesi. İşte bu yasa insanların can güvenliğini koruyacak bir uygulama. Türkiye için büyük bir fırsat’’ dedi.

‘’İNSANLAR KENTSEL DÖNÜŞÜME RANT GÖZÜYLE BAKIYOR’’

İnsanların yasaya ve uygulanışına bakış açısını da eleştiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, ‘’İnsanlar yasaya rant gözüyle, ticaret gözüyle bakıyor. 'Ne vereceğim, karşılığında ne alacağım' diyor. Aslında yasaya can güvenliği olarak bakmak lazım. Yasa senin çürük yapının yerine sağlam, yaşanabilir bir yapıya kavuşmana imkan sağlıyor. Bu süreç içerisinde de isteyene kredi isteyene kira yardımı yapıyor. Böylesine önemli bir yasaya 'rant gözüyle' bakmak, 'ne kazanırım' gözüyle bakmak çok yanlıştır. Vatandaşlarımız algılarını değiştirmek zorunda. Senin hayatın tehlikede, çocuklarının hayatı tehlikede. 'Ben bu yapıdan kurtulup, sağlam bir yapıya kavuşmam lazım' düşüncesi herkeste olmalı’’ diye konuştu. 

Bu haber 730 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...