“Derdimiz Isparta’da işsizliği azaltmak”

11 Ekim 2012 18:48

Genç Ispartalılar Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Turan Hayta, Isparta da yaklaşık 12 bin işsiz olduğunu ve işsizliği çözmek için istihdam sorunlarına yönelik çalışmalar ve projeler hazırladıklarını belirterek; “Böylece Isparta’da ki işsizlik yüzde 15 civarında  azalacaktır” dedi.

Isparta’da zaman zaman yaptığı anketler, projeler ve çalışmalarla dikkat çeken  Genç Ispartalılar Araştırma ve Geliştirme Derneği yeni bir çalışmaya daha imza attı. Söz konusu çalışma ile ilgili olarak Dernek Başkanı Turan Hayta dün bir basın toplantısı düzenleyerek yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

HAYTA; “DERNEKLER ÖNEMLİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİDİR”

Dernek Başkan Yardımcısı Ferit Adnan Altunbaş’ın da hazır bulunduğu toplantıda Başkan Hayta; “Derneklerin amacı nedir sorusuna verilecek cevap, tüzel kişilerin, kazanç paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere gönüllü olarak bir araya gelip, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirerek, dayanışma içinde devletin hukuki idari ve üretici organlarının dışındaki alanda oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kişi topluluklarıdır.

“15 YAŞINI BİTİREN HERKES DERNEK KURABİLİR”

İlimizde çocuklar bile dernek kurabilirler. Uluslar arası çocuk haklarına dair sözleşme çerçevesinde yasa temsilciliklerinin yasal izni bulunmak şartıyla 15 yaşını bitiren çocuklar dernek kurabilmekte, 12 yaşını bitiren çocuklarda bu derneklere üye olabilmektedir. Çocuk derneklerinin amacı yetenekleri ortaya çıkarmak spor eğitim ve öğretim haklarını sosyal ve kültürel aile yapısını korumak ve geliştirmek gibi çalışmalar yapmaktır.

“ŞEHRİMİZİN TANITIMINDA ÖNCÜLÜK EDİYORLAR”

İlimizde sivil toplum kuruluşu akla gelince, dinleyicilerin yüzde yetmiş dokuzu, bu kavramdan dernekleri anlamaktadır.  Isparta da derneklerin çoğunun amacı en ücra köylerin bile kalkınmasına gelişmesine yerel, kentsel, bölgesel çaplı çalışmalarla ilimizin Türkiye genelinde tanıtımına ve iller arasında farklılık sağlamasına öncülük etmektedir.

“HER 10 KİŞİDEN BİRİSİ DERNEK ÜYESİ”

Genellemeye bakarsak günümüzde her on kişiden biri derneklere üye görünüyor.  Türkiye de herhangi bir derneğe üye olan kişi sayısı yedi milyon yüz bin civarındadır. Çeşitli alanlarda faaliyet gösteren dernek sayısı ise 73.000 bin civarıdır.

“AR – GE ÇALIŞMALARI KALKINMA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Genç Ispartalılar ar ge derneği Isparta ve civarında 130 araştırmacı kişi sayısı ile yüzde doksanı Ispartalı olarak yerel bir kuruluştur. Ar-Ge çalışmalarında şehrin kalkınması gelişmesi sorunlarını çözmesi yönünde,.derneğimiz Isparta nın gelecekteki  ar- ge çalışmalarının sosyal sigortasıdır.  Isparta da sivil toplum kuruluşlarının en önemli sorunu kaynak yaratmadaki ve bunun devamlılığını sağlamadaki sıkıntıdır. Derneğimiz bu güne kadar hiçbir yerden yardım almamış ve hiçbir federasyona da üye değildir.

“ISPARTA İÇİN ÖNEMLİ ÇALIŞMALARI HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Derneğimizin gelecekteki projeleri arasındaki, yaşlı sakat ve bakıma muhtaçlar için  sevgi ve huzur evlerinin, fukaralar ve düşkünler için aş evleri okul, yetimhane binası ve kadın sığınma evlerinin hayata geçirilmesi için çok ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Düşünülen bu çalışmaları Isparta da hayata geçtikçe tarih kaydedecektir.

“İŞSİZLİĞİ ÖNLEMEDE İSTİHDAMIN ÖNÜNÜN AÇILMASI ŞART”

Isparta da yaklaşık 12 bin civarında  olan işsiz sayısını azaltmak  ve  işsizliği çözmek için istihdam sorunlarına yönelik çalışmalar yapıp gül, halı, elma, kiraz hayvancılık  kekik,orman ve su ürünleri ,madencilik gibi  mesleki kariyer kursları adlı proje hazırlamaktadır  bu kurslar sonucunda  ilimizde yerel kaynaklar harekete geçerek kursiyerlerin  eğitim aldıkları sektörlerde  iş verenlerin  mesleki sorunları çözülüp yüzde 5. yanılma payıyla tahmin ediyorum ki Isparta’da ki işsizlik yüzde 15 civarında  azalacaktır.

“ORTAK SİNERJİ OLUŞTURULMASI LAZIM” 

Isparta  esnafının sorunları nelerdir Ar - Ge çalışmalarının yapılmaması nitelikli iş gücü eksikliği, devlet teşviklerinden yararlanamama, maliyetlerin artması kurumlar tarafından kesilen para cezalarının yüksek olması kredi maliyetlerinin yüksekliğidir.   Isparta esnafının derneğimiz tarafından çözüm önerileri  Isparta’da katma değeri yüksek olan ürünlerin üretilmesi Ar – Ge faaliyetlerine önem verilmesi Isparta’da ortak sinerji oluşturulması ıskartanın devlet yatırımının planları içinde olması projelerin siyasallaştırılmaması ve siyasal iktidarın sağlanması vergilerin düşürülmesi sağlanmalıdır” dedi. 

Bu haber 1107 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...