“Savunmanın yok sayılması Yargının yok sayılması demektir”

2 Eylül 2014 15:52

Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu, eksiksiz demokrasinin gerçek hukuk devleti ile gerçek hukuk devletinin bağımsız ve tarafsız yargı ile bağımsız ve tarafsız yargının ise bağımsız savunma ile mümkün olacağını söyledi.

Yeni adli yılın başlaması nedeniyle Adliye önünde tören düzenlendi. Adli yılın açılışına Vali Vahdettin Özkan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Baykal, Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu, Emniyet Müdürü Caner Tayfur, Baro'ya bağlı avukatlar ve adliye çalışanları katıldı. Adli yılın açılışı nedeniyle Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Baykal ve Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu tarafından çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşma yapan Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu,  savunma mesleğinin temsilcileri ve Barolar olarak öncelikli taleplerinin Türkiye'de “yargı bağımsızlığı”, “tarafsızlığı” ve “hakim güvencesi” nin sağlanması, anayasal hak eşitliğine sahip her bir vatandaşın  “adil yargılanma” hakkından yararlanması olduğunu söyledi.

‘’KISITLILIK TEKLİFİNDEN KAYGILIYIZ’’

Isparta Barosu olarak, haksızlık ve hukuksuzluk kimden gelirse gelsin, kime karşı yapılırsa yapılsın her türlü hukuk dışı uygulamanın karşısında olduklarını vurgulayan Gökmenoğlu, "Çağdaş, çoğulcu ileri demokrasilerde, kuvvetler ayrılığı parlamenter rejimin olmazsa olmaz koşuludur. Yasama, yürütme ve yargı arasındaki denge korunmalı, bir kuvvetin diğerine tahakkümü olmamalıdır. Yargının da;  siyasi iktidara ya da herhangi bir gruba, cemaate ya da yapıya bağlı olması asla kabul edilemez. Yargı bağımsız ve tarafsız olmalıdır. Önemle belirtmek isteriz ki, Bizler için önemli olan savunduğumuz kişiler ya da eylemleri değil, hukuk ve toplumsal adalet düzenidir. Barolar olarak amacımız, hukukun herkes için eşit ve adil biçimde uygulanmasının sağlanmasıdır. Üstünlerin hukukundan değil hukukun üstünlüğünden bahsedilmelidir. Hukuk herkese lazımdır. Hukuk devleti ilkesi hâkim ve üstün kılınmalıdır. Her zaman savunduğumuz gibi son dönemde özel yetkili mahkemelerin kaldırılması bizleri mutlu etmiş ancak, sonrasında 6545 sayılı torba yasa ile getirilen süper yetkili “Sulh Ceza Hâkimliği”  müessesesini de endişe ile karşıladığımızı da bu vesile ile belirtmek isteriz.  Avukatların, soruşturma dosyalarını inceleyebilmeleri, örnek alabilmeleri yargılama faaliyetini güçlendirir. Adalete hizmet eder. Müdafilere tanınan bu yetkinin kısıtlanmasına ilişkin madde Mart 2014 tarihinde yürürlükten kaldırılmasını son derece olumlu bulmuş ve memnuniyetle karşılamıştık. Ancak TBMM’ne verilen bir teklif ile “Savunmaya yönelik  “kısıtlılık kararı”  getirilmesine yönelik düzenlemenin yeniden gündeme getirilmesini kaygı ve üzüntü ile karşılıyoruz. Bu anlamdaki bir kısıtlama arzusu, hukuk devleti, adil yargılama ilkesi ve masumiyet karinesi ile asla bağdaşmamaktadır. Ümidimiz yasalaşmamasıdır" diye konuştu.

 'AVUKATLARIN ÖZLÜK

HAKLARI YOK SAYILIYOR'

Demokratik hukuk devletlerinde yargılama faaliyetinin merkezini savunma hakkının oluşturulduğuna dikkat çeken Gökmenoğlu, şöyle devam etti; ‘’Yargılama faaliyetinin merkezine savunmayı, yani Avukatı koymadığınızda, onun adı yargılama olmaz, yargısız infaz olur. Yine avukatın saygınlığının olmadığı veya korunmadığı bir ülkede, yargıç ve savcının, aynı şekilde yargıç ve savcının saygınlığının olmadığı veya korunmadığı bir ülkede avukatın saygınlığı olmaz. Hak arama özgürlüğünü yaşama geçiren, adil yargılanmanın sağlanmasında çok önemli rolleri bulunan yargının kurucu unsuru, savunmanın temsilcisi Avukatların ve avukatlık mesleğinin sorunları gittikçe tırmanış gösteren boyutlara ulaşmaktadır. Dünyanın hemen her ülkesinde demokrasinin ve özgürlüklerin en yakın dostu ve teminatı Avukatlardır. Onun için avukatı ve Avukatlık mesleğini bağımsız, özgür, özerk kılmak, yargılama sürecinde etkili ve işlevsel yapmak yaşamsal değerdedir. Avukatların mali açıdan özlük hakları açısından sıkıntıları saymakla bitmezken birde son dönemde yok sayılmak istenmesi Bizleri üzdüğü gibi Hukuk devletine de gölge düşürmüştür. Avukatlar Yargının üç ayağından biri olan Halkın sesidir, Avukatların sesinin kısılması, Avukatların Temsil ettiği Halkın sesinin kısılması demektir.

'SAVUNMAYI YOK SAYMAK

YARGIYI YOK SAYMAKTIR'

  Isparta Baro Başkanlığı; ülkemizin Büyük Atatürk’ün gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşması, yurttaşların kendileri ve ailelerinin geleceklerinden endişe etmeyecekleri, hukukun üstünlüğünün hayata geçtiği laik demokratik bir toplumda; hukuk düzeni içinde ve hukuk kurallarına uygun olarak yaşayabilmeleri için çalışmaya hiç durmadan devam edeceğini meslektaşlarına ve kamuoyuna saygı ile duyurur. Eksiksiz demokrasi gerçek hukuk devleti ile, gerçek hukuk devleti bağımsız ve tarafsız yargı ile, bağımsız ve tarafsız yargının ise bağımsız savunma ile mümkün olacağını belirtir; savunmanın yok sayılmasını ise yargının yok sayılması demek olduğunu ve aynı zamanda da hukuk devletinin hiçe sayılmasının yolunu açacağını belirterek saygılar sunarım."

‘’SİSTEMDEN KAYNAKLANAN SIKINTILARDAN ÖTÜRÜ BELLİ BİR SAVCIYA, HAKİME, AVUKATA YÜKLENMENİN HAKSIZLIK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ’’

Vali Vahdettin Özkan da kurumların toplumsal talepler doğrultusunda şekillendiğini belirterek, "Hukuk devletinin olmazsa olmazı erkler ayrımıdır. Bunların sürdürülebilir ve evrensel hukuk normlarının şekillendirdiği bir yapı içinde cereyan etmesi toplumumuzun aynı zamanda harcı haline gelmesi anlamı taşır. Toplumda adalet duygusuna yönelik inancın zedelenmemesi, erkler ayrımının tam bağımsız olması, erklerin birbiriyle olan ilişkilerinde iş bölümü ve ihtisaslaşması, toplumun beklediği nitelikli kamu hizmetinin daha sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi açısından önem arzetmektedir. Türk yargı sisteminde hizmet veren tüm yargıçların avukatların tümüyle bunun bilincinde olması önemli. Hukuk sistemine girdi sağlayan eğitim birimlerimizin kurumsal kapasitelerini artırması, nitelikli eleman yetiştirmesi önemli. Hem bakanlığın, hem hukuk fakültelerinin, hem baroların insan kaynaklarını iyi yetiştirme yönündeki potansiyeli ciddi bir gelişme trendini yakalamış durumda. Adalet Bakanlığımızın yargı sisteminin iyi işlemesi parlamentomuzun anayasal ve yasal düzenlemede evrensel hukuk normlarına ulaşması ve bunu uygulama yönündeki çok büyük çabaları söz konusu. Parlamentonun bu konuda gösterdiği inisiyatif de önem arzediyor. Adalet Bakanlığı'nın fiziki altyapıyı iyileştirme adalet binalarını iyileştirme hakim ve savcıların ikametlerine yönelik faaliyetleri çok önemli. Bilgi teknolojilerinin seri bir adalet beklentisini karşılayacak şekilde kurulup adalet makamlarımızın emrine tahsis edilmesi yönünde belli mesafe kat edildi. Tüm bunların daha da iyileştirilmesi gerekiyor. Hem adliye çalışanları hem ilgili bakanlıkların bu noktada adalet hizmetlerini iyileştirmek hem evrensel normlara ulaşmasını sağlama yönünde daha da bunları geliştirmek toplumsal beklenti.  Avukatlarımızın, hakim ve savcılarımızın Anadolu'nun dört bir yanında büyük fedakarlıkla çalıştığını müşahede ediyoruz. Sistemden kaynaklanan sıkıntılardan ötürü belli bir savcıya, hakime, avukata yüklenmenin haksızlık olduğunu düşünüyoruz. İyileştirilmesi gereken alanlar varsa bunların toplumsal bir mutabakatla tespiti tarifi ve bununla ilgili eylem planlarının oluşturulması esas olmalıdır" dedi.

 

 

 

Bu haber 909 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...