Okula yeni başlayacak çocukların ailelerine öneriler

5 Eylül 2014 19:14

Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Okula ilk kez başlayacak çocukların okula uyum süreçlerinde ailelere ve okul yöneticilerine önemli görevler düşüyor. TED  Isparta Koleji Psikolojik Danışmanı Gülin Özkan, okula yeni başlayan çocukların bu süreci en iyi şekilde deneyimlemeleri  için  anne babalara bazı önerilerde bulunuyor:

OKULA BAŞLAMADAN ÖNCE NELER YAPMALI?

Çocuk anaokuluna başlamadan önce onu ruhsal bakımdan hazır hale getirmek gerekmektedir. Okulu cazip hale getiriniz. Orada çok sayıda arkadaş edineceğini, onu seven bir öğretmeni olacağını anlatabilirsiniz. Okula başlamasının onun eğitimi, mutluluğu için gerekli olduğundan, akşam eve geldiğinde birbirinizi özlemiş olacağınızdan ve ona olan sevginizin devamlılığından bahsedebilirsiniz.

Çocuğun okula başladığı ilk gün, anne-baba ya da ikisinden biri çocuğu okula getirmeli ve okula geliş-gidiş saatleri, kimin getirip götüreceği açıklanmalıdır. Çocuğun ilk gün yaşadığı en önemli kaygısı, sürekli okulda kalacağı ve eve dönmeyeceği ile ilgilidir. Bu tip kaygıların giderilebilmesi için, çocuğa açık-net bilgiler verilmeli ve çocuk bu şekilde rahatlatılmalıdır.

Okulun ilk günlerinde ve takip eden günlerde, anne-babaların sınıfta veya salonda bulunması, çocuğun okula alışmasını güçleştiren bir faktördür. Anne-baba çocuğu öğretmenine teslim ettikten sonra, okuldan ayrılabilirler. Ancak, okula uyumda sorun yaşayan öğrenciler için anne ve babalar Rehberlik Servisi ile görüşerek uygun davranış modeli geliştirmelidirler.

Uyum problemi yaşayan öğrencilerde; psikolojik nedenlere bağlı olarak; mide bulantısı, kusma, yüksek ateş, karın ağrısı v.b. rahatsızlıklar görülebilir. Yetişkinlerin de bir olaya üzüldüklerinde veya kaygı duyduklarında bu tarz psikosomatik rahatsızlıklar yaşadıkları bilimsel bir gerçektir.

Uyum problemi yaşayan öğrencilerde;

* Ağlayarak yada sözel olarak ayrılığı protesto etmek,

* Anne ve babasının kucağından inmek istememek,

* Okuldan gitmelerine sarılarak izin vermemek,

* Arkalarından ağlamak,

* Okulda sessizce, gruba katılmadan bir köşede oturmak,

* Sürekli olarak anne-babasının ne zaman geleceğini sormak ve kapıdan ayrılmak istememek, gibi tepkiler izlenebilir.

OKUL KORKUSU İLE NASIL BAŞA ÇIKABİLİRSİNİZ?

•          Çocuğunuz okul korkusu yaşıyorsa ve okula gitmeyi reddediyorsa öncelikle kaygısının nedenini anlamaya çalışın, çocuğu yargılamadan ve eleştirmeden dinleyin. Onunla sohbet edin, kendisini ifade etmesine yardımcı olun. Onu ve duygularını anladığınızı ona hissettirin.

•          Anne-baba olarak net ve kararlı bir tutum sergileyin. Çocuğunuz, okula gitmek istemiyor ve okula gelmeniz konusunda size ısrar ediyorsa,  ona herkesin sorumluluklarının farklı olduğunu hatırlatın. Ona, kendi sorumluluklarınızdan bahsedebilir, çocukların en önemli sorumluluğunun da okula gitmek olduğunu belirtebilirsiniz. Kullandığınız ifadelerin kısa, net ve kesin olması önem taşır. Ayrıca söz ve davranışlarınızın da tutarlı ve kararlı olması bir o kadar önemlidir.

•          Okula gidip gitmeme tercihini çocuğunuza bırakmayın. Çocuklar istekleri doğrultusunda okula gitmedikçe, okula dönmeleri ve uyum sağlamaları hem zorlaşır, hem de daha uzun vakit alır. Bu konuda karar verenin anne-baba olarak sizler olduğunuzdan emin olun. Unutmayın ki, çocuklar anne-babaları kararlı ve tutarlı olduğu zaman problemleri ile daha çabuk baş etmeyi öğrenebilirler.

•          Çocuğunuzun okula gidemediği günlerde; evde kaldığı saatleri olabildiğince sıkıcı geçirmesi ve evde kalmanın hiçbir zaman okula gitmekten daha cazip bir seçenek haline getirilmemesi önemlidir.

•          Anne-baba olarak eğer siz ayrılık kaygısı yaşıyorsanız, bu kaygıyı azaltmaya çalışın. Sizin çocuğunuzdan ayrılmanız rahat olursa, onun da sizden ayrılması çok daha rahat ve kolay olacaktır.

•          Endişeli bir yüz ifadesiyle veya özür diler, üzülür bir tavırda vedalaşmak çocuğun kaygı geliştirmesine ya da var olan endişe ve korkularının şiddetinin artmasına neden olmaktadır. Gülümseyerek, el sallayarak, ne zaman döneceğinizi ve onu hangi saatte alacağınızı anlattıktan sonra sıcak bir şekilde ayrılmalı ve çocuğunuz ağlasa bile tekrar tekrar geri dönmemeye çalışmalısınız. Ebeveynler için oldukça zor olsa da çocuğunuzun bağımsızlığını kazanması için buna gayret etmenizi öneririz.

 

 

Bu haber 767 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...