‘’Karacaören 2 suyu arıtılsa dahi içilemez’’

5 Eylül 2014 19:26

SDÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Diler, Isparta Deresi ve Deri Atık Sanayi’nin sularının karıştığı Karacaören 2 Barajının Antalya’ya içme suyu olarak planlandığını hatta verilmesinin an meselesi olduğunu ancak bu suyun arıtılsa dahi içme suyu olarak kullanılması, su kirliliği kontrolü yönetmeliğine göre aykırı olduğunu itiraf etti.

SDÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Diler, önemli bir itirafta bulundu. Isparta Deresi ve Deri Atık Sanayi’nin sularının karıştığı Karacaören 2 Barajının Antalya’ya içme suyu olarak planlandığını belirten Diler, ‘’Buradaki tüm altyapı bitti. Artık kullanım belki an meselesi ama şöyle bir kirliliğinin olduğu bir suyun arıtılsa dahi içme suyu olarak kullanılması, su kirliliği kontrolü yönetmeliğine göre aykırı bir durum. Ne yazık ki Karacaören 2 Barajı artık Antalya için içme suyu olarak kesinleşmiş durumda’’ dedi.

‘’ATIKLARIN KARACAÖREN’E AKTIĞI YERDE NEFES ALMAK BİLE İMKÂNSIZ’’

2008’den bu yanan konunun muhatabı olduklarını bildiren Diler, şunları söyledi; ‘’Farklı zamanlarda TÜBİTAK MAM orada bir havza planı ve özel hüküm belirleme çalışması yaptı. Bu 2 yıl sürdü. Biz de zaman zaman konunun paydaşları arasında olduk. Çoğu bilimsel önerilerimizi kendilerine aktardığımız halde Karacaören 2 Barajı Antalya’ya içme suyu olarak bakanlık düzeyinde kesinleşmiş durumda. Önerilerimiz çok dikkate alınmadı ama Isparta Deresi ve Deri Organize Sanayi atıklarının birleştiği ve Karacaören’e aktığı yere gidersek, inanın hepimiz burnumuzu tutmak zorunda kalırız. O kadar yoğun bir kirlilik var ki. Fakat arıtmayı planlıyorlar ama su kirliliği kontrolü yönetmeliğinde herhangi bir kullanma suyu arıtılsa dahi içme suyu olarak kullanılamaz diye bir hüküm de var. Antalya’nın çok alternatifleri var.

‘’GEREK SİYASİLERİMİZ GEREKSE YÖNETİCİLERİMİZ

BU KONUDA ÇOK ETKİLİ OLAMADILAR’’

Su Enstitüsü olarak 2011’de Türkiye’de Su Yönetimi ve Göller Bölgesi isimli bir panel yaptık. Orman ve Su İş Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Isparta Belediyesi ve ilgili uzmanlar katıldı. Orada her şey anlatıldı.  Manavgat’ta 1990’lı yıllarda yapılmış bir yatırım var ama halen atıl durumda. Sanırım 400 milyon Avroluk yatırım ne yazık ki şuanda işlevsiz olarak atıl bir şekilde bekliyor. Tabi cazibe ve Karacaören Havzası’nın Antalya’ya yakınlığı nedeniyle burayı tercih ediyorlar ama bize göre bilimsel anlamda ciddi bir yanılgı var. Antalya’nın 7 tane kendi kaynakları var. Manavgat Oymapınar’da hiçbir kirlilik etkisi olmadığı halde bakanlık buradan su almayı uygun bulmuyor. Isparta, Antalya’nın arka bahçesi değil ama gerek siyasilerimiz gerekse yöneticilerimiz bu konuda çok etkili olamadılar.’’

 

 

Bu haber 779 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...