Toprak analizinde ücret 10 liraya düşüyor

8 Eylül 2014 17:25

Isparta Valiliği, Toprak, Bitki ve Su Analiz Laboratuvarı’nda yapılan toprak numunelerinde bir parsel için alınan 32 TL'nin 10 liraya çekilmesi İl Genel Meclisi'ne teklif sundu. 

İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler bünyesinde faaliyet gösteren Toprak, Bitki ve Su Analiz Laboratuvarında yapılan toprak numunelerinin bir adedi 50 dekar tarlayı temsil ettiği esasına göre 32 TL'lik ücretlendirme tabu tutuluyordu. Bu yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarım bilgi sistemine  geçilmesi nedeniyle her bir parsele ayrı tahlil yapılması gerekliliği  doğdu. Valilik,  Isparta dahilinde 50 dekar alana sahip tek parsel tarlası olan ve zorunlu tahlil yaptıran çiftçi sayısı çok az olduğuna çiftçilerinin büyük çoğunluğun toplam arazi büyüklüğünün 3-5 dekar arasında bulunduğuna ve bu miktarın da  arazide genelde 3 veya 4 parselden  oluştuğunu kaydetti.

Bu nedenle  bu yıl uygulanan Tarım Bilgi Sistemine göre vatandaştan her bir parsel için 32TL tahlil ücreti istenilmesinin çiftçilere büyük bir yük getirdiği belirtildi. Valilik, bazı komşu İllerdeki özel laboratuvarlar parsel başına 10 TL ücret aldığı ve dolayısıyla rekabet durumu oluştuğu, bu nedenlerden dolayı tahlil ücretinin maliyeti karşılayacak şekilde yeniden değerlendirme yapılarak 10,00 TL ye düşürülmesini teklif etti. İl Genel Meclisi'nde, yapılan görüşmede de  toprak analiz ücretlerinin diğer illere göre kıyaslandığında yüksek olduğu bu nedenle çiftçinin menfaatine olacak şekilde indirime gidilmesinin gerekliliği üzerinde hem fikir oldu. Konu Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edildi.

 

Bu haber 772 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...