Eğirdir Gölü Balıkçılarının ‘Levrek’ mutluluğu

12 Ekim 2012 19:15

Eğirdir Gölü’nde yıllardır hasretini çekilen, sofraların ve gölün padişahı tatlı su levreği (Sudak) balığının, gölde tekrar çoğalmaya başladığı bildirildi. Bu durum gölde balık avlayan balıkçıları son derece mutlu etti.

Önceki yıllarda balıkçılar tarafından avlanan ve bölgedeki balık işleme tesislerinde işlenerek ülkeye döviz girdisi sağlayan tatlı su levreğinin, Isparta Valiliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından alınan önlemler sayesinde gölde tekrar hızla üremeye başladığı ve balıkçıların ifadelerine göre gölde bol miktarda tatlı su levreği balığının bulunduğu belirtildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Eğirdir Koordinatörü Şakir Çınar; “Son yıllarda gösterilen çaba ile Eğirdir gölünde balık popülasyonlarında bir iyileşme olmuştur. Balıkların düzenlenen tablolarda değil gölde de bulunduğunu araştırmalar göstermektedir. Tarafımızca yapılan balıklandırma çalışmaları sonucunda sazan balığı stoklarında bir düzelme görülmüş ve sazan avcılığı 2012 yılında yürürlüğe giren 3/1 nolu tebliğ ile serbest bırakılmıştır. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda nesli tükendiği söylenen siraz balığımız ağlarda tek tek görülmeye başlamıştır. Bunun yanında sevilerek tüketilen sudak balığı son yıllarda kış dönemlerinde göl suyunda meydana gelen donmalar nedeniyle gümüş balıklarının etkisinden korunmuş ve iyi bir üreme ortamı bulmuştur. Tarafımızdan yapılan çalışmalarda sadece av boyuna gelen balıklar değil küçük boydaki yavru balıklar da takip edilmekte olup sudak yavrularındaki artış sevindiricidir. Önümüzdeki birkaç yıl daha gerekli özeni gösterirsek bol miktarlarda sudak avlamak hayal değil. Gölden yakaladığımız balıklarda yapılan çalışmalarda tüm balıklarda iyi bir beslenme ve iyi bir büyüme görülmüştür. Bu durum yıllar boyunca hasretini çektiğimiz bir durumdur. Enstitü olarak Eğirdir gölü üzerine çalışmalar devam etmektedir. Gerekli izinlerin alınması durumunda gölde eskiden kaybolan kavine gibi türlerin yeniden göle kazandırılacak çalışmalar tarafımızdan yürütülecektir” dedi.

Bu haber 1542 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...