Yüksek katlı binaların da kriterleri olacak

9 Eylül 2014 15:32

Isparta Belediyesi tarihinde ilk kez Yüksek Yapılar Yönetmeliği hazırladı. 10 kat ve üzerindeki yapıların yapım kriterini ortaya koyacak yönetmelik meclis kararının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına sunulacak.

Isparta Belediyesi, tarihte bir ilke imza atarak Yüksek Yapılar Yönetmeliği hazırladı. Yönetmelik30.50 metreüzerindeki yapılarda rüzgâr yükü başta olmak üzere meteorolojik verileri dahi dikkate alarak yapılaşma şartlarını ortaya koyacak. Yönetmelik, Kentsel Dönüşüm sürecine de önemli bir katkı sunacak. Yönetmelik ile mevcut yasa uygulamalarına ek olarak 10 kat ve üzeri yüksek yapılarda sağlamlığı sağlayacak ek kriterler getiriliyor.

“12 KATA KADAR İZİN VERİLİYOR AMA KRİTERLERİ ORTAYA KONMUYOR”

İmar Komisyonu Başkanı Akif Aslan, Büyükşehir Belediyeleri başta olmak üzere birçok yerleşim merkezinde Yüksek Yapılar Yönetmeliği olduğunu ve uygulandığını bildirdi. İlimizde 12 kata kadar izin verildiğini ancak 12 kat yapılaşma yapılırken hangi kriterler uygulandığının ortaya konulmadığını ifade eden Aslan, “Örneğin rüzgâr yükü bile yüksek katlı yapılarda çok önemlidir. Komisyonumuz bu konuda çalışmasını yaptı ve yönetmeliği hazırladı. Rüzgâr yükü başta olmak üzere meteorolojik verileri dikkate alan bir yönetmelik oldu. 10 kat ve üzerinde yapılaşma yapacaklar için artık uyulması gereken bir kriter var. Belediyemiz personeli de zorlanmayacak. Uygulamada bu yönetmelik şartları aranacak. Kentsel Dönüşüm sürecine de önemli bir katkı sunacaktır. Ayrıca kentsel dönüşüm bu yönetmelikle birlikte daha hızlı ve sağlıklı gerçekleştirilecektir” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 700 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...