“Kapanırsak halka hizmet azalır”

12 Ekim 2012 19:18

Büyükşehir Yasa Tasarısının TBMM’den kabul edilerek yasalaşması halinde kasabalarındaki vatandaşlara gelen hizmette önemli ölçüde azalma olacağını belirten Belediye Başkanları bu yasa tasarısının ülke genelinde kapatılacak olan bin 22 Belde ve buralarda yaşayan insanlar için iyi bir durum olmayacağını söylediler.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla AKP tarafından hazırlanan Büyükşehir Belediye Yasa Tasarısı, nüfusu 2 binin altındaki belde belediyelerini endişeye sevk etti. Isparta’da 30 Belde Belediyesi’nin bu nedenle kapanacak olması Belediye Başkanlarının tepkisini çekti. Başkanlar bu konuda görüşlerini açıkladı.

Buna göre; Isparta’da göç nedeniyle nüfusu 2 binin altında kalan belde belediyelerin kapatılmasını başkanların büyük bölümü istemiyor. Bazı beldeler var ki az bir nüfus farkıyla belediyelik olmaktan çıkıyor. Bazıları, nüfus azlığına rağmen iyi hizmet verdiklerine inanıyor. Hükümetin yasa tasarısıyla Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in memleketi olan ve demokrasi beldesi olarak bilinen İslamköy Beldesi de kapanıyor. 1955 yılında Demokrat Parti döneminde belediyelik olan İslamköy’de Süleyman Demirel adına yaptırılmış demokrasi ve kalkınma müzesi bulunuyor. AK Partili Başkanın seçildiği belde 1120 nüfusa sahip.

BELDE BELEDİYE SAYISI 8’E DÜŞECEK

Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile nüfusu 2 binin altındaki belde belediyeleri kapanıyor. Isparta’da 30 belde belediyesi kapısına kilit vuracak. Geriye 8 belde belediyesi kalacak. 

İşte Isparta’da kapanacak olan bazı Beldelerin Belediye Başkanlarının görüşleri:

UYSAL; “NÜFUSUN AZALMASININ SEBEBİ BİZ DEĞİLİZ”

 Nüfusu en düşük belde olan Keçiborlu İncesu Beldesi Belediye Başkanı Metin Uysal’a göre nüfususun azalmasının sebebi kendileri değil. Destek verilseydi nüfus artardı. Uysal açıklamasında; “Belediyelerin kapatılmasını doğru bulmuyorum. Belediye olmak kazanılmış bir hak. Nüfusun düşmesinin nedeni bizler değiliz. Tarım ve hayvancılık bitince göç verilmiş. Biz belediye olduğumuzda nüfusumuz 1641di. Belediyeler desteklenmedi. En azından personel maaşlarını ödeyebilecek kadar destek verilmeliydi. Hizmetin devam edebilmesi için destek verilseydi çok güzel şeyler yapabilirdik. O durumda nüfusta artardı.

PERÇİN; “NÜFUS SINIRLAMASI GETİRİLMESİ DOĞRU DEĞİL”

51 nüfusla belediyelikten düşecek olan Gelendost Yaka Belediye Başkanı İbrahim Perçin, nüfus sınırlaması getirilmesini doğru bulmuyor. Başkan Perçin; “Benim Kasabamın 2011 nüfusuna göre 1949 nüfus var. Nüfusumuzun büyük bölümü merkezde. Nüfusu çağırdık kayıtlarını aldık. Ama 2011 nüfus baz alınıyor. Aslında nüfusumuz 2 binin üstünde şu anda ama yapacak bir şey kalmadı. Nüfusun 2 binle sınırlandırılması doğru değil. Sadece nüfus kriteri esas alınmamalıydı. Başka kriterlere de bakılmalıydı. Bugün nüfusu 5 bin olan ama hizmet açısından artı değeri 2 binin altında olan belediyeler kadar bile olmayan yerler var. Hizmetin derecesi de ölçü olarak alınmalı. Merkezde yaşayan nüfusumuzun ikametini beldemize aldırdık. Gerçekten yazık olacak. Yaka 1975 yılından bu yana belde. Kapatma kararı alınırken çevre, imar, altyapı gibi kriterlere de bakılmalıydı.

KÖSE; “ZATEN VERİLEN ÖDENEKLE HİZMET EDEMİYORDUK” 

 830 nüfuslu Senirkent ilçesine bağlı Uluğbey Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Köse ise nüfusun baz alınması konusunda tam tersini düşünüyor ve tasarının bu haliyle normal olduğunu savunuyor. Başkan Köse açıklamasında; “Ben 4 yıldır personelime maaş ödeyemiyorum. Yeterli ödenek olmadığından da hizmet edemiyorum. Hizmet verilmeyen belediyelerin da kapatılmasından yana olanlardanım. Ödenek nüfusa göre geliyor. 8-10 bin TL para gönderiyorlar. Personel gideri 24 bin TL. 7-8 bin TL ile nasıl hizmet edeceksin? Böyle bir ortamda belediye başkanı olsan ne olur olmasan ne olur? Halk ‘başkan oturuyor hizmet vermiyor’ deyinceye kadar bırakın kapansın. Tabi kapandıktan sonra mahalli mi köy mü olup olacağımıza halka birlikte oturup karar vereceğiz.

GÜRSAL; “BELDE BELEDİYELERİNİ

KAPATMAK ÇÖZÜM DEĞİL”

Yalvaç ilçesine bağlı Bağkonak Belediye Başkanı Mevlüt Gürsal, 2 bin nüfusun altında kalan belediyelerin kapatılmasını doğru bulmadığını belirterek; “Gönderilen ödeneklerle personel maaşı ödenmiyor demek ya da para yetmiyor demek çare değil. Personel sayısını işçi sayısını sınırlandırırsınız ama kapatmak çözüm değil. Belediyenin kapatılmasının faturasını da halk hükümetten değil bizden sorar.

GÖZGÜN; “GÜMÜŞGÜN  KÖYÜ İLE BİRLEŞEBİLİRİZ”

Gönen ilçesine bağlı Güneykent Kasabası Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün de;  “Belediyemizin kapatılacak olmasına çok üzülüyorum. 1954 yılında beri belediyeliğiz. Hiçbir borcumuz yok. Ayakta sapasağlam durabilen bir belediyeyiz ama kapatılıyoruz. 2011 nüfus sayımına göre 1577 nüfus var. Türkiye’de çok küçük nüfuslu beldeler var. Belki yatırım açısından sorunlar var doğru ama biz öyle değiliz. Yazın 2 binin üzerinde nüfus oluyor. Şimdi çalışma yapacağız. Gümüşgün’ köyüyle birleşebilirsek ve biraz bize zaman tanınırsa belediyemizin kapatılmamasını sağlayabiliriz.

ŞAFAK; “İSTENİLEN NÜFUSA HALİ

HAZIRDA ULAŞMAK MÜMKÜN DEĞİL”

İslamköy Belediye Başkanı Zekeriya Şafak da açıklamasında; “İslamköy 57 yıllık belediye. İslamköyümüzün belediyelikten düşürülmesini uygun görmüyorum. Burası sayın Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in memleketi. Bu nedenle kasaba olarak kalmasını çok arzu ederdik. 2011 nüfus sayımına göre 1120 nüfus var. Tabi zamanlan insanımız göç edince nüfus azalmış Tabi bunu 2 bine tamamlamak mümkün değil. 2011 nüfus sayımı baz alınacağı için kapatılmaktan kurtulamıyoruz.

YASA TASARISININ YASALAŞMASI HALİNDE KAPANACAK BELDELER:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in Adrese Dayalı Nüfus Sistemi'ne göre kapanma riski olan nüfusu 2 binin altındaki belde belediyeleri, nüfusları ve son yerel seçimlerde kazandığı patiler şöyle:

MERKEZ: Büyükgökçeli: 1560 (AKP). AKSU: Yakaafşar: 587 (CHP). ATABEY

İslamköy: 1120 (AKP). EĞİRDİR: Barla: 1634 (AKP). Gökcehöyük: 1389 (CHP). Pazarköy: 842 (MHP). GELENDOST: Bağıllı: 1736 (CHP). Yaka: 1949 (CHP). GÖNEN:  Güneykent: 1577 (AKP). KEÇİBORLU: Aydoğmuş: 865 (MHP).  İncesu: 355 (CHP). Kılıç: 1656 (DP). SENİRKENT: Uluğbey: 830 (DSP). Yassıören: 691 (AKP). SÜTÇÜLER: Ayvalıpınar: 766 (AKP). Kasımlar: 697 (AKP). Kesme: 1188 (AKP). ŞARKİKARAAĞAÇ: Göksögüt: 1350 (AKP). YALVAÇ: Bağkonak: 1673 (CHP). Çetince: 1661 (AKP). Dedeçam: 1710 (MHP). Kozluçay: 1942 (AKP). Körküler: 1728 (AKP). Kumdanlı: 1566 (AKP). Kuyucak: 1021 (AKP). Özbayat: 1481 (AKP). Özgüney: 846 (MHP). Sücüllü: 1872 (AKP).Tokmacık: 1300 (CHP).Yukarıkaşakıra: 1565 (MHP). 

 

 

Bu haber 2595 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...