‘’SDÜ’nün albenisini korumaya çalışıyoruz’’

10 Eylül 2014 18:45

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, SDÜ’nün tercih edilen üniversiteler arasında ilk sıralarda yer aldığını ve üniversitenin cazibesini korumaya çalıştıklarını bildirdi. Özellikle bu yıl bereketli bir dönem geçirdiklerini belirten İbicioğlu, ‘’ Öğrenci sadece üniversiteyi değil şehri ve şehrin insanlarıyla kültürü de tercih ediyor’’ dedi.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, uzun süren sessizliğini bozdu. SDÜ’nün geldiği noktayı aktaran İbicioğlu, yeni müjdeler de verdi. İlk olarak yabancı öğrenci sayısının 3 yıl öncesine göre 7 kat arttığına dikkat çeken İbicioğlu, ‘’Yabancı öğrenci sayımız 3 yıl önce 275’di. Bugün 1500 yabancı öğrencimiz var. Ocak aylarında biz yabancı öğrencilerle ilgili çalışmalara başlıyor ve bunu 12 aya yayıyoruz. 36 ülkeden bize yabancı öğrenci gelmiş durumda. Rekabet ortamında 184 üniversite olmuş. Biz 2023, 2051, 2071 vizyonuna ulaşmak ve küresel oyuncu olmak istiyorsak mutlaka yurtdışına açılmak zorundayız. Bunu da YBEM, fakülteler, uzaktan eğitim ve yurtdışı çalışmalarımızla yapmak zorundayız. Yaptığımız yurtdışı tüm geziler meyvesini vermeye başladı. Artık insanlar SDÜ’ye gelmek istiyorlar’’ dedi.

‘’KOSOVA’YA YENİ BİR ZİRAAT FAKÜLTESİ AÇMA PLANIMIZ VAR’’

Yurt dışına fakülte açmak istediklerini ve görüşmelerinin sürdüğünü ifade eden İbicioğlu, ‘’10 gün önce Kosova’daydım. Mamuşa’ya Ziraat Fakültesi açma projemiz var. Bu yeni bir üniversite açıyor gibi kanun çıkması gerekiyor. Vekillerimizle görüştük. Sayın Cumhurbaşkanımıza durumu arz edeceğiz. Orası Kosova’nın tek Türk beldesi. Orada Ziraat Fakültesini açacağız. Orada SDÜ’nün de ününü duymuşlar bize diyorlar ki biz size öğrenci göndermek istiyoruz. Bizim proje öncülüğümüzü görmüşler. Biz kafamızın arkasında başka planlar olmadan üniversitemize öğrenci kazandırmak için Türkiye’mizi ve üniversitemizi anlatıyoruz. Biz önümüzdeki sene Kosova’ya ayrı bir kontenjan ayıracağız’’ diye konuştu.

‘’BU YIL BEREKETLİ BİR YIL YAŞIYORUZ’’

Aynı zamanda bu yıl çok bereketli bir dönem geçirdiklerini de kaydeden İbicioğlu, ‘’Allah’ım verdikçe veriyor. Ispartamızın bereketi herhalde bu. Öğrenci sadece üniversiteyi değil şehri ve şehrin insanlarıyla kültürü de tercih ediyor. Bu yıl doluluk oranımız yüzde 97. Bu bizim için önemli avantaj. Öğrenci sayımız 68 bin 980’e ulaşmış durumda. Bu yıl üniversitemizi 15 bin 948 öğrenci seçti. Şuanda 14 bin üzerinde öğrenci kayıt yaptırdı. Bu ek kontenjanlarla 17 bini bulacak. Bu sayıyla nüfusumuz 70 bini bulacak.

‘’SDÜ’NÜN POPÜLARİTESİNİN AZALMAMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ’’

Tüm üniversiteler için bir azaltıcı etkiden bahsedebilir. Ama SDÜ’ nün öğrenci potansiyelinin azalmaması için şimdiden gerekli önlemleri alıyoruz. Öğrencilere kampüsün cazip hale getirilmesi, teknoloji imkânların arttırılması vs. şuanda birikmiş bir öğrenci kümelenmesi var. Öğrenci tıp okumak istemiş farklı fakülteye gitmiş vs. bu insanlar şimdi bölüm değiştiriyor. Böyle bir endişeden bahsedilebilir. Genel talep azalmasından bahsetse de belirli üniversitelere olan talebin azalmaması için pro aktiviteler geliştirmemiz gerekiyor. Belirli yönlerimizle ön plana çıkalım ki talep azalması olduğunda az etkilenelim diyoruz. Modası geçmemesi için altyapı çalışmalarını yapıyoruz. Tek düşüncemiz üniversitenin ilerleyen dönemlerde popülaritesinin azalmaması’’ ifadelerinde bulundu.

MÜKEMMELİYET MERKEZİ 15 GÜNE BİTİYOR

Öte yandan Mükemmeliyet Merkezi’nin 15 güne kadar biteceği müjdesini de veren İbicioğlu, ‘’Burası oldukça parmak ısırtan bir yer. Amacımız şu; Isparta’da bir teknoloji markası çıksın düşüncemiz de var. Türkiye’de üretilen ürünlerin ihracatı 162 milyar dolar. İhracat ürünlerinin içerisinde yüzde 95’i konvansiyonel ürünleri oluşturuyor. Biz yüksek teknolojik ürünler üretmeliyiz. Ağır sanayiden ziyade bunların üretilmesi gerekiyor. Bu Mükemmeliyet Merkezi’nde inşallah hayal ettiğimiz ürünü ortak üretebileceğimiz artık. Bir hayal edilen bilgisayar parçasının ürünü burada üretilebilecek. Bununla ilgili tüm laboratuvar sistemlerini aldık. Bunları merkeze taşıyacağız. Artık firmalar yenilik yapma da sıkıntı yaşamayacaklar. Firmalarımız orada istedikleri yenilikleri ve aletleri üretebilecekler. İkincisi her türlü analizleri yapma imkânımız olacak. Gülle ilgili laboratuar ve sertifikasyon çalışmalarını rahatlıkla yapabileceğiz. ITSO ile beraber çalışıyoruz. Gülle ilgili laboratuarımızı koyacağız. Artık gül üreticileri herhangi bir sertifika ve akreditasyon için Ege Üniversitesi’ne gitmek zorunda kalmayacaklar’’ dedi.

ŞEVKET DEMİREL LABORATUVARI KURULUYOR

Diğer taraftan İslamköy’e yapılacak olan kampüsün son sürat devam ettiğini kısa süre sonra buranın da tamamlanacağını bildiren İbicioğlu, ‘’Ağalık vermekle yiğitlik vurmakla diye bir ifade vardır. Şevket Bey bize ilk etapta 3 fakülte binası yapıyor kamulaştırmalar yapılıyor. Şimdi proje aşamasına geliniyor. Hızlı bir şekilde kendileri bu projeyi hayata geçiriyorlar. “Buraya hangi fakültelerini taşıyacaksanız” dediler. Hangisinin donanımı yüksekse onları taşıyacağız dedim. Orada şimdiden duydum yurtlar ve apartlar yapılmaya başlanmış. Mimarlık, turizm alanları olabilir. 6 bina olacak. İlk etapta 3 bina yapacaklar. Teknoloji Fakültesi’nin Mekatronik Bölümü açılmıştı. Kendileri oraya Şevket Demirel Laboratuvarı kuracaklar’’ diye konuştu.

‘’NE PARALELE NE DİKEYE MÜSAADE EDERİZ’’

Son olarak üniversitedeki yapılanmaya ilişkin de açıklamada bulunan İbicioğlu, ‘’Üniversitemizde yasalar ölçüsünde hareket ediliyor. Üniversitede kurumsal ve yasal yapılanmanın dışında ne paralel ne de dikey yapılanmaya müsaade etmeyiz. Bununla ilgili herhangi bir şey gördüğümüzde gerekli mekanizmaları çalıştırırız. Böyle bir şeyi Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurumları içerisinde olmasını hayal bile edemiyorum. Böyle bir şey olduğunda mesele devlet meselesi olarak algılanmalıdır. Üniversitelerde de yasal olmayan her oluşumlar bizleri karşılarında bulurlar. Böylesi bir şeye de hiçbir şekilde müsamaha göstermeyiz’’ şeklinde konuştu.

Bu haber 776 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...