Batı Akdeniz kalkınması için işbirliği protokolü

13 Eylül 2014 13:52

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Antalya, Burdur ve Isparta ile Muğla illerinden 45 belediyenin üye olduğu Akdeniz Belediyeler Birliği (AKBB) bölgenin kalkınmasına yönelik çalışmalarda işbirliği yapacak. BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN ile AKBB ve Kepez Belediye Başkanı Hakan TÜTÜNCÜ’nün imzaladığı protokole göre; AKBB ve üye belediyelere proje hazırlama kapasitesi kazandırılmasını sağlayıp yurtiçi ve yurtdışındaki hibe mekanizmalarına ulaşımlarını kolaylaştırmak amacıyla belediyelerin proje ekiplerine BAKA tarafından proje hazırlama eğitimi verilecek. BAKA’nın proje döngüsü yönetimi eğitiminde; BAKA’nın destek programları ile AB ve diğer kurumların desteklerinden yararlanabilmek için proje hazırlanırken nelere dikkat edilmesi ve proje formatı konusunda bilgilendirmeler yapılacak.

Görevleri arasında ‘Yerel potansiyeli harekete geçirmek’, ‘Bölgedeki kamu kurumları, yerel yönetimler ve STK’lara planlama ile proje yapma konularında destek sağlamak’ bulunan BAKA, Akdeniz Belediyeler Birliği (AKBB) ile işbirliği protokolü imzaladı. AKBB ve Kepez Belediye Başkanı Hakan TÜTÜNCÜ, birlik binasındaki törende; belediyelerin proje hazırlayabilme kapasitelerini artırmasına yönelik bir işbirliği mutabakatı gerçekleştirdiklerini söyledi.

‘BAKA, BATI AKDENİZ'İN GELİŞMESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KURUM'

BAKA’nın Batı Akdeniz’in gelişmesi için çok önemli bir kurum olduğunu ve kuruluşundan bugüne bölgeye önemli yatırımlar kazandırdığını belirten Hakan TÜTÜNCÜ, BAKA’nın birlikte hareket etme idaresine dönük adımlar attığını belirtti. BAKA ve Akdeniz Belediyeler Birliği’nin el ele verme iradesini ortaya koyduklarının altını çizerek bunun başlı başına dikkatle takip edilmesi ve takdir edilmesi gereken bir durum olduğunu kaydeden AKBB ve Kepez Belediye Başkanı Tütüncü, şöyle devam etti: “Gerek ulusal gerekse uluslararası alanda pek çok hibe projeyle kamu kurumlarının ve belediyelerin kendilerine kaynak oluşturma imkanına sahip. Ancak ‘bu imkanları nasıl iyi şekilde kullanabiliriz yöntemi’ni çok iyi bilemediklerinden, sağlayabilecekleri kaynaklardan da mahrum kalıyorlar. O kaynaklardan mahrum kalmasınlar gayreti içerisindeyiz. BAKA ile birlikte belediyelerimize yöntem konusunda çok önemli bir katkı sağlayacak, adeta onların yeni kaynaklara erişebilme, ulaşabilme yollarını gösterecek ve bunun nasıl yapılması gerektiği konusunda kapsamlı bir işbirliği protokolünü imzalıyoruz. Her yönüyle belediyelerimize değer verecek ve katkı sunacak bu çalışmanın çok önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. İki güzide kurum BAKA ve belediyeler birliği el ele verme idaresi ortaya koymuştur. Nasıl daha güzel hizmet imkanı oluşturabiliriz arayışı içine girmişlerdir. BAKA’nın çok katkılarını gördük ve bu destekleri için bütün BAKA ailesine teşekkürlerimi sunuyorum.”

BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN de, coğrafya olarak aynı illere hizmet sağlamaya çalışan BAKA ile AKBB’nin ‘dengeli ve sürdürülebilir kalkınma, bölgedeki kurumsal kapasitenin artırılması, bölgedeki kurumlar arasında ulusal ve uluslararası işbirliği oluşturma’ gibi birçok ortak hedefe sahip olduğunu vurguladı. AKBB’ye üye belediyelerin kurumsal kapasitelerinin artırılması, yurtiçi ve yurtdışındaki hibe mekanizmalarına ulaşımlarının kolaylaştırılması amacıyla protokol imzalandığını belirten BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN, “Protokol ile sadece eğitim değil AB proje süreçleri ve diğer uluslararası hibe kaynakları için teknik destek de sağlamayı planlıyoruz. Protokol ile Akdeniz Belediyeler Birliği’ne üye 45 belediyenin teknik personeline, Avrupa Birliği projeleri dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası kurumların desteklerinden nasıl yararlanabileceği, projeleri nasıl hazırlanacağı konusunda eğitim verilecek. Talep olması durumunda bu eğitimleri ve bilgilendirme toplantılarını tekrarlayabileceğiz. Protokolün ve yapılacak çalışmaların bölgemiz için hayırlı olmasını diliyor ve başta Hakan Bey olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Sürdürülebilir kalkınma hedefi için çalışmalarını sürdüren BAKA’nın proje hazırlama eğitimleri, Avrupa Birliği (AB) ile kalkınma ajansları proje formatına uygun proje hazırlanabilmesi amacıyla gerçekleştirilecek. BAKA’nın proje hazırlama eğitimlerinde proje yapma kültürünün geliştirilerek AB ile diğer kurumlardan daha fazla destek sağlanabilmesi hedefiyle Türkiye-AB Katılım Öncesi Mali İşbirliği Süreci, Türkiye’de AB ve kalkınma ajansları tarafından finanse edilen proje ile programlar, AB Proje Çevrimi Yönetimi (Project Cycle Management), hibe programları başvuru formları ve eklerinin hazırlanması, Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen proje teklifi hazırlama formatı olan ‘Proje Döngüsü Yönetimi’, AB ve Kalkınma Ajansı hibe programları konularında bilgiler verilecek.

 

Bu haber 705 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...