Tarımda Yerli Tohum ve Modern Sistemli Bağcılık

13 Eylül 2014 13:52

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından geliştirilen " Yeni Çeşitler ve Kültüre Alınabilecek Türlerin Tanıtımı” projesi çerçevesinde Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen tür ve çeşitlerle ilgili çiftçi şartlarında kurulan demonstrasyonlarm Tarla Günü 03 Eylül 2014 Çarşamba günü Gönen İlçesi Gölbaşı köyünde yoğun katılımcı eşliğinde gerçekleştirildi. Daire Amirleri, Burdur İli ile İlimizde görevli teknik personelleri ile, Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve çiftçilerin katılımıyla gerçekleşen Tarla Günü programında yeni yerli çeşitler büyük ilgi topladı.

Tarla gününe katılan Vali Vahdettin Özkan, “Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve çiftçileri buluşturan bu tür projelerin devam etmesi gerektiğini” ifade etti.

Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen “Sebzecilik Gölbaşı Köyünde önemli bir gelir ve geçim kaynağıdır. Bundan sonrada sebzeciliği yaygınlaştırmak için bu tür çalışmaları yapmaya devam edeceğiz” dedi. Tarla gününe katılan Burdur Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ş. Fırat Erkal “Yapılan çalışma Türk tohumculuğu açısından sevindirici bir gelişmedir” dedi.

Gönen Gölbaşı Köyündeki demonstrasyonun kurulduğu arazi sahibi Süleyman Uysal “BATEM tarafından geliştirilen yeni çeşitlerden çok memnun olduğunu, verim ve kalitenin yüksek olduğunu daha sonraki üretim sezonlarında da bu çeşitleri tercih edeceğini, yabancı kaynaklı tohum yerine yerli çeşitlerin tohumunu kullanacağını” ifade etti.

Gönen Gölbaşı Köyünde Süleyman Uysal’ın arazilerinde dikimi yapılan Patlıcan (Karadaylak Fİ, Çakıldak78, Batem Filizi), Biber (Sera Demre 8) demonstrasyonları tanıtımından sonra, Gönen Merkezde bulunan 90 dekar alanda kurulan Süleyman DAĞLI’ ya ait yüksek telli terbiye sistemli bağ alanı gezilerek çiftçilere tanıtıldı. Çiftçilere bağ alanı ile ilgili teknik bilgiler verildi.

Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen burada yaptığı konuşmada da “ Bu tür modern bağcılık alanların örnek olmasını ve modern sistemli bağ alanlarının Gönen’de artarak devam etmesi gerektiğini “ ifade etti.

 

Bu haber 779 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...