YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ..

13 Eylül 2014 14:02

***Isparta’da kömür yasağı konusunda ilk etapta yürütmeyi durdurma kararı alan Antalya Bölge İdare Mahkemesi ikinci talepte içtihadını değiştirdi. Yani Kömür yakımı konusunda önce talebi yasaklayan mahkeme şimdi verdiği ikinci kararda kömür yakımını serbest bırakan talebi onayladı.

***MÇK, kömür yakımını 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren yasaklamış ve taahhüt verilmesi halinde ise kişinin bundan etkilenmeyeceğini bildirmişti. Şimdi gözler yasaklama süresine 20 gün kala vatandaşların bu karar doğrultusunda nasıl tavır takınacağı.

Bilindiği üzere Mahalli Çevre Kurulu’nun almış olduğu kömür yasağına müstecirler itiraz etmiş ve konuyu mahkemeye taşımıştı. Isparta’daki yerel mahkeme itirazı reddetmiş ve ardından müstecirler bir üst mahkeme olan Antalya Bölge İdare Mahkemesine gitmişlerdi. Mahkeme müstecirlerin itirazını kabul etmiş ve doğalgaz yakma zorunluluğu ortadan kalkarak Isparta’daki yerel mahkemenin esas kararını vermesi bekleniyordu. Bu gelişmelerin ışığında Türkiye Emeklileri Derneği Isparta Şubesi de tekrar konuyu mahkemeye taşıdı. Dernek MÇK kararının uygulanması yönünde açmış olduğu dava bu kez Antalya Bölge İdare Mahkemesi tarafından kabul edildi ve aynı mahkeme aynı konuda iki ayrı karara imza attı.

KARARI HATIRLAYALIM

Antalya Bölge İdare Mahkemesi’nin içtihadını değiştirmesi Isparta gündemine bomba gibi düştü. Çünkü Mahkeme, MÇK’nın 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren kömür yakımını yasaklamasını destekleyici karar verdi. Bilindiği üzere MÇK 2014 yılı Nisan ayı toplantısında radikal bir karar alarak hava kirliliğini önleme adına kömür yakımını yasaklamış ancak buna dezavantajlı gruplar dahil edilmemişti. Hatta devlet dezavantajlı grupların doğalgaza geçmesine yardımcı olmak için de destek sağlayacağını açıklamıştı.

SON KARAR GEÇERLİ

Bu gelişmeler ışığında Antalya Bölge İdare Mahkemesi’nin iptal kararına verdiği red cevabı son karar olduğu için geçerlilik taşıyor. Bu bağlamda MÇK’nın kömür yasağı ilan etmesine sadece 20 gün kaldı. Yetkilikler bu süreçte vatandaşların doğalgaza geçememesi durumunda en kötü taahhüt vererek önümüzdeki sene geçmelerini önerdi.

YUMUŞAMA GELEBİLİR

Öte yandan MÇK’nın kömür yasağı doğrultusunda aldığı karara yumuşama gelebileceği konuşuluyor. Doğalgaz zorunluluğu olmayan fakir ailelere asgari ücretli ailelerin de dahil edilmesi gündeme geldi. Yani yardıma muhtaç ailelerin yanı sıra asgari ücretle geçinen aileler de doğalgaz zorunluluğu altına girmeyecek.

YEREL MAHKEMENİN ESAS KARARI BEKLENİYOR

Bu arada şimdi gözler Isparta yerel mahkemesinin vereceği esas karara çevrildi. Mahkeme eğer yürütmeyi durdurmazsa Kömür yasağı aynen MÇK’nın belirttiği gibi yürürlüğe girecek. Ancak mahkeme esas kararında yürütmeyi durdurursa kömür yakımı serbest olacak.

 

Bu haber 734 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...