Profesörler Etnografya Müzesine hayran kaldı

13 Eylül 2014 14:10

Süleyman Demirel Üinversitesinin davetlisi olarak Isparta’ya gelen yurt dışı ve yurt içinden gelen Profesörler dünşehir merkezinde bir gezi düzenlediler. Bu gezilerinde Isparta Belediyesi tarafından yapılan Etnografya müzesini de ziyaret ettiler. Yurt dışından ve içinden gelen misafirlerin müze ziyaretinde ev sahipliğini Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın yaptı. Çeşitli ikramların da sunulduğu programda Isparta Belediyesi Folklor ekibi de küçük bir gösteri sundu. Müzeyi gezen profesörler hem müzenin mimari yapısına hem de içeriğine olan hayranlıklarını gizleyemediler.

Belediye Başkanı Günaydın, ziyarete gelen misafirlere müzenin içeriğinden kısa bir bilgi verdi. Toros’larda işlenen bu kilimlerin her birinin bir özelliği olduğunu dile getirirken simgelerde hep Türk’lük vurgusu yapıldığını belirtti.

Günaydın yaptığı açıklamasında, stres ve kanserle uğraşan doktorlar gurubu özellikle bizim müzemizi ziyaret etmek istediler. Bu kilimlerde işlenen yıldızlar topluluğunun Türk’lüğü ifade ettiğini belirttik.

Günaydın ayrıca müzenin kurulması aşamasında kendisini eleştirenlere de seslenerek, “bazı kişiler bilir bilmez müzenin inşası döneminde aleyhte konuşmalar yapmışlardı. Hem siyasiler hem de bazı kuruluşlar  müzenin yapımında eleştirilerde bulunulmuştu. Bugün bu müzenin kurulmasının önemi daha da iyi anlaşılmıştır. Artük müzemizi ülkemizden değil diğer ülkelerden gelip ziyaret etmeye başlamışlardır. Gelişmiş ülke insanlarının müzeye vermiş olduğu önem her geçen gün artmaktadır. Bizde kendi vatandaşımıza müze ziyaretlerinin önemini anlatabilirsek ne mutlu bize. Müzemizin Türk tarihine büyük bir ışık tutuğuna inanıyorum. Sözlerimi Atatürk’ün veciz sözü ile bitirmek istiyorum “ Ne mutlu Türküm Diyene””dedi.

Müzeyi ziyaret edenlerde yaptığı açıklamalarında Türk tarihi ve tarihi kilimlerle geçmişimizi yad ettik. Hatta burada tarihimiz ile ilgili bilmediğimiz konuları da öğrenme fırsatı bulduk dediler. Müzenim mimari açıdan da çok güzel olduğunu özellikle gül heykellerine hayran kaldıklarını dile getirdiler.

 

Bu haber 693 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...