ŞAKA GİBİ..

13 Eylül 2014 14:17

Kütüğü 30 Mart yerel seçimlerinde belediyelikten düşen 29 yerleşim birimine kayıtlı vatandaşların şu anda geçersiz kimlik kullandıkları ortaya çıktı. Bu yerlerdeki vatandaşların nüfus bilgilerindeki ‘cilt no, aile sıra no ve sıra no’ kısımlarında değişiklikler oldu. 5 aydır değiştirilmeyen kimliklerin resmi hiçbir işlemde geçerliliği bulunmuyor.

30 Mart yerel seçimlerinde tüm Türkiye’de nüfusu 2000’in altındaki belde belediyeler köye dönüştürüldü. Bazı iller de nüfus artışı nedeniyle büyükşehir oldu. Ancak bu değişim sonrası ilginç bir durum ortaya çıktı. Nüfus kütüğü belediye iken köye dönüşen veya büyükşehir olan yerlere bağlı vatandaşların, Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanlarının geçersiz hale geldiği ortaya çıktı. Çünkü bu yerlerdeki vatandaşların nüfus bilgilerinde değişiklikler oldu.

HİÇBİR AÇIKLAMA YAPILMADI

30 Mart yerel seçimlerinin üzerinden yaklaşık 5 ay geçmesine rağmen ne Valilikten ne de ilgili kurumdan nüfus cüzdanlarının değiştirilmesi noktasında herhangi bir duyuru gelmedi. Durum, Isparta’da belediye iken köye dönüşen bir yerleşim biriminde ikamet eden bir vatandaşın resmi evrak işlemi sırasında ortaya çıktı. Bu konunun doğruluğunu öğrenmek isteyen vatandaş e-devlet sistemine girerek, elindeki nüfus cüzdanında yer alan cilt no, aile sıra no ve sıra no’larda değişiklik olduğunu gördü.

5 AYDIR GEÇERSİZ

Öte yandan 30 Mart’tan bu yana konuyla ilgili yerlere bağlı vatandaşların nüfus cüzdanları resmi işlemlerde geçersiz sayılıyor. Bu süre içerisinde nüfus cüzdanlarını resmi işlemlerde kullanan vatandaşların ne yapması gerektiği ise merak konusu.

ISPARTA’DA 29 YERLEŞİM BİRİMİ BU ŞEKİLDE

Diğer taraftan Isparta’da 29 belde belediyesi nüfusu düştüğü gerekçesiyle köye dönüştürülmüştü. Nüfusu köye dönüşen bu yerlerdeki vatandaşların acilen nüfus cüzdanlarını değiştirmeleri gerekiyor.

İŞTE ISPARTA’DA KAPANAN BELDELER

Aksu Yakaafşar, Atabey İslamköy, Eğirdir Barla, Eğirdir Gökçehüyük, Eğirdir Pazarköy, Gelendost Bağıllı, Gelendost Yaka, Keçiborlu Aydoğmuş, Keçiborlu Kılıç, Keçiborlu İncesu, Merkez B.Gökçeli, Senirkent Uluğbey, Senirkent Yassıören, Ş.Karaağaç Göksöğüt, Sütçüler Ayvalı, Sütçüler Kesme, Sütçüler Kasımlar, Yalvaç Bağkonak, Yalvaç Çetince, Yalvaç Dedeçam, Yalvaç Kozluçay, Yalvaç Kuyucak, Yalvaç Körküler, Yalvaç Sücüllü, Yalvaç Kumdanlı, Yalvaç Y.Kaşıkara, Yalvaç Tokmacık, Yalvaç Özgüney, Yalvaç Özbayat.

7 LİRA ÖDEMEK ZORUNDALAR

Bu arada zorunlu olarak yapılması gereken nüfus cüzdanı değiştirmenin vatandaşa maliyeti ise 7 Türk Lirası. Ancak vatandaşlar bu paranın neden kendilerinden alındığını sorarak, “Belediyemizi devlet köye dönüştürdü. Biz şimdi neden bu parayı veriyoruz. Kimliklerimizin ücretsiz olarak değiştirilmesi gerekiyor” diyerek tepki gösterdiler. Isparta’da 29 yerleşim yerine bağlı vatandaşlar, Nüfus Müdürlüğü’ne giderek 2 fotoğraf ve 7 lira karşılığında nüfus cüzdanlarını değiştirebilirler.

 

Bu haber 1669 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...