Yalçın; “Kendilerine yakın idareci atama sevdası eğitime zarar vermiştir”

16 Eylül 2014 13:26

MHP İl Başkanı İsa Yalçın; 2014 – 2015 eğitim – öğretim yılının başlaması dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Yalçın’ın mesajı şöyle: “Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan, geliştiren, ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan insan haklarına ve anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen, bunları davranış haline getirmiş gençlerin yetişmesini temenni ediyor, bu uğurda gece gündüz demeden  çalışan öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin,  velilerimizin 2014-2015 öğretim yılı  hayırlı uğurlu olsun.

Değerli Okul müdürlerimiz ve öğretmenlerimiz;

Akp iktidara geldiği günden bugüne “eğitim programlarında”,“tayin ve naki”l yönetmeliklerinde üzerine pek çok değişiklikler yaptı. Maalesef iktidarda kalmak uğruna yaptığı bu değişiklikler eğitim camiasında derin yaralar açmıştır.Bu durum hepimizi derinden üzmektedir. Çünkü yapmış olduğu atamalarda, tecrübe birikim ve hak edeni değil kendilerine yakın idareci atama sevdası eğitime zarar vermiştir, son yapılan uygulamada özellikle “yandaş performans kriteri” dikkate alınarak yapılan müdür atamaları eğitim camiasına adeta hançer gibi saplanmıştır.

Bunun son örneği, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Okul Müdürleri atamasıdır. Bundan Isparta İlimiz de nasibini almıştır. Bu  atamaların siyasi kadrolaşma sözleri ile açıklanamayacak bir garabet olduğunu belirtmek istiyoruz. Söz konusu atamalar BAAS ve tek parti rejimlerindeki gibi faşizan anlayışın ürünüdürler. Türk idare sistemine hakim olan liyakat ve kifayet ilkelerinden epeyce uzak olan bu anlayış yıllarca milli eğitim camiasına hizmet etmiş her görüşten insanlara yapılan bir zulümdür.

Okullarda idarecileri yerle bir eden, adeta bir kıyım, bir siyasi kadrolaşma skandalı yaşanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin 91 yıllık hayatında eğitim üzerinde en fazla baskının ve eğitimci kıyımının bu dönemde yapılmaktadır ve son atama kararnameleri ile bu zirveye çıkmıştır. Tasfiye edilen idarecilerimizin onca yıllık tecrübe ve birikimleri boşa gitmiştir. Güya,puanlama sistemine göre değerlendirilen müdürlerinin “ öğrenci, öğretmen ve velilerden” tam puanları aldıkları halde kendi dar kalpları içinde değrlendirme yapan ” Isparta İl Milli Eğitim Müdürü ve şube müdürlerinden” puan alamadığını, bu sahada kariyerini ispatlamış en az 20 yıllını idareciliğe adamış değerli  müdürlerimiz birikimlerine bakılmaksızın  adete sorgusuz infaz edilmişlerdir.

Bu durumda haklı olarak kamu oyumuzda “Değerlendirme sonuçlarına göre” torpili olan, iktidara yakın duran, AKP hükümetine yandaş sendikaya üye olan okul yöneticilerine yüksek puan verildiği kanısı oluşmuştur. Öğretmen, okul aile birliği başkan ve başkan yardımcısı, öğrenci değerlendirmesinden,   yani müdürleri başarı, tecrübe ve sorumluluk açısından en iyi ve en yakından tanıyan, müdürleri en iyi değerlendirebilecek tabandan tam puan ya da yüksek puan alan okul yöneticilerinin büyük bir kısmı, her nasıl olduysa Isparta İl Milli Eğitim Müdürü ve şube müdürlerinden çok düşük puanlar aldıkları iddiası camiayı derinden üzmüştür.

Yandaş, sendika üyesi olmayan, diğer sendikalara kayıtlı birçok okul müdüründen sadece çok az sayıda müdür yeterli puanı alabilmiştir. Üstü kapalı olarak AKP iktidarının tarafında yollarına devam etmeleri istenmiştir. Isparta’nın en başarılı okullarının bulunduğu, görev aldıkları okulları en başarılı şekilde idare ederek bu okulları bir marka haline dönüştüren pek çok müdürümüz, bu puanlama sisteminde adeta  AKP yanlısı olmadıklarından dolayı düşük puan almaları sağlanarak müdürlükten alınmışlar, 20-25 yıllık okul müdürlerinin bilgisi, becerisi, kıdemi hiçe sayılmış ve bu yöneticilerin görevlerine son verilmiştir. Eğitim müdürlerinin değerlendirilmesi ile ilgili şaibelerin ve adaletsizliklerin ortaya çıkması için eğitim kurumu müdürlerinin tamamının aldıkları puanlar şeffaf bir şekilde yayınlanmayarak gizlenme yoluna gidilmiştir. Sisteme giren her eğitim yöneticisi yalnızca kendisine verilen toplam puanı görmektedir. İlçe milli eğitim müdürü ve şube müdürlerinin verdiği puanları görememektedir. Yaptıklarımız adildir. Biz Hz. Ömer Adaleti uyguladık diyen milli eğitim yönetici varsa ,yaptığını kamu oyu ile paylaşsın. Bizde  adalet  terazilerini görelim.

Bu Hükümet, paralel yapıyla mücadele adı altında kendinden olmayan her görüşten insanı bu kıyım kararnameleri ile ayıklamaya çalışmaktadır. Bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini ısrarla vurguluyoruz. Mevcut atamaların bir daha gözden geçirilmesi ve hak etmeyen idarecilerin sırf yandaş diye atanan müdürlerin  en yakın zaman içinde değiştirilmesi gerektiğini tekrar söylüyoruz.

Bu düşüncelerimizi kamuoyuna saygı ile sunuyor, tekrar öğretimin yılının Milli Eğitim Camiasına, öğrencilerimize ve öğretmenlerimize  hayırlı olmasını temenni  ediyorum”.

                                                                                                                     

Bu haber 732 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...