“Gölcük Isparta’nın ülküsüdür”

17 Eylül 2014 19:18

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, Milli Parklar ve Sit alanları nedeniyle birçok doğal güzellikten faydalanılamadığını ve özellikle Isparta bölgesinde yer alan bu yerler için Genel Müdürlüğe yazı yazarak yumuşama talep ettiklerini açıkladı. Eğer genel Müdürlükten beklenen onay gelirse Gölcük, Europark ağına katılacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, Isparta’nın turizm kaderini değiştirecek yeni bir çalışmaya başladıklarını bildirdi. Özellikle Gölcük’ü harekete geçirecek yeni çalışmada Sit ve Milli Park alanlarında uygulanan derecelendirmenin yumuşaması gerektiğini bildiren Yılmaztürk, bunun için Genel Müdürlükle görüştüklerini ve gönderdikleri projelere onay beklediklerini açıkladı. Onayın gelmesi halinde Isparta’nın turizm alanında ayağa kalkarak doğa turizminde bölgenin lideri olabileceğine dikkat çeken Yılmaztürk, çalışmaları şu şekilde anlattı;

“TAMAMEN SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANIM MANTIĞIYLA HAREKET EDİYORUZ”

Isparta’da 4 alanın uzun dönem gelişim planları yapıldı. Ama yapılırken maalesef mutlak koruma alanı çok yüksek olduğu için uygulamada ciddi sorunlar meydana geldi. Kızıldağ Milli Parkı, Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Kovada Gölü Milli Parkı ve Gölcük Parkı planı 2008 yılında yapıldı ve onaylandı. Ama uygulamada sorunla karşılaşıldı. 2012 yılında biz bu planların revizyonunu istedik. Çünkü ciddi sosyal çatışma meydana geliyordu. Biz 4 alan için de revize programı aldık. Örneğin Gölcük Isparta için stratejik bir yerdir ve önemli bir alandır. Isparta’nın ülküsüdür. Abant’tan daha ileridir. Biz tamamen sürdürülebilir kullanım mantığıyla hareket ettik ve onay için Genel Müdürlüğe yazdık. İnşallah bu plan onaylanacak.

“GÖLCÜKTEKİ KORUMA SINIFLANDIRILACAK”

Koruma planı mantığını biz ABD’den almışız. Sitlerde ilan edilirken, tüm alanlar birinci derece sit alanı olarak ilan edilmiş. Böyle olunca her şey kilitleniyor. Birinci, ikinci ve üçüncü bölge sit alanları olacak. Isparta, Burdur ve Antalya’daki sıkıntıları Antalya’daki sit komisyonuna bildirdim. Bu yazılar dikkate alındı. Bölge müdürlüğümüz alanındaki sit alanları ihaleye çıkartıldı. Şuanda çalışmalara başlatıldı. Yörenin de hassasiyeti dikkate alınarak sürdürebilir kullanım mantığıyla çalışmalarını yürütecekler. İnşallah burada orta yolu bulacağız. Gölcük’ün tamamı birinci derece sit alanı. Belli yöreleri gölgelendirilecek ve sınıflandırılacak. Tek sıkıntı her yerinin birinci derece yapılması. İkinci ya da üçüncü derece olunca birçok şey çözülüyor.

“ÇOK SIKI KORUMA BİR ALANI İYİ KORUYACAĞIM ANLAMINA GELMEZ”

Kovada Gölü Milli Parkı’yla ilgili çevre komisyonuna bir rapor verdim. Orada 4 statü vardır. Ama baktığınızda orası ölmüş bir habitattır. Çok sıkı koruma bir alanı iyi koruyacağım anlamına gelmez. Amerika’da yellowstone milli parkına 5 milyon kişi geliyor. Bizim ülkemizin marka olan bu alanları çok iyi donatarak reklamını yapmamız gerekiyor. Bir alan var hiçbir yatırım yapmamışsın, pislik içinde. Bu da ülkenin kötü reklamıdır. Topçam’da 15-20 yıl önce tuvalet yapılmış ve artık hizmet veremez halde. Sit alanı olduğu için inşaat yapamıyorsunuz. Biz inat ettik. 5 ayda sit komisyonundan geçirdim. Şimdi oraya 5 yıldızlı otelin hijyen kurallarını getirdik. Bu bizim markamız. Kesinlikle hijyen olması lazım.

“GÖLCÜK’Ü EUROPARK KONSEPTİYLE PLANLAMAK İSTİYORUZ”

Gölcük ne olmalıdır? Gölcük baktığımız zaman 60 bin nüfuslu SDÜ, 19 bin nüfuslu Mehmet Akif Üniversitesi ve yazlıkçı misafirlerimizin kullanabileceği bir alan olmalı. Günübirlik ve gençliğe hitap edebilecek bir planlama. Spor tesislerinin olabileceği bir planlama. Gölcük’te 100 dönümlük bir elmalık vardı. Gölcük’ün albenisi çok yüksek, gelen herkesin bir şey bulabileceği, üst düzey planlama ile bir belde, Europark konseptiyle planlayarak, yapmak istiyoruz. Ispartalının mutlaka bunu yapacağına inanıyorum.

Gölcük’ün arkası Sagalassos Antik Kenti ve batı tarafı İnsuyu mağarasıdır. Bunun üçünün ilişkilendirilmesi lazım. Gölcük merkezli tracking, atlı yürüyüş ve bisiklet parkurları vs aktivitelerle Sagalassos’la bağlantı kurulmalı. Aynı şekilde İnsuyu ile bağlanmalıdır. Bir paket turla buraya gelen insan bu üç alanı da bir çırpıda dolaşabilir. Bu alanlarda hiç turizm yokken İnsuyu Mağarası vardı. Bir gelen insan bu 3 alanı çok iyi gezebilir. Bunla ilgili ön çalışmalara başladık.

“HER İNSAN KENDİNİ GÖLCÜK’E KARŞI VAZİFELİ HİSSEDER”

Her Ispartalı için Gölcük önemlidir. Her Ispartalı mutlaka kendini Gölcük’e karşı vazifeli hisseder. Biz de böyle hissettik. Ama ne söylersen söyle yasal zeminde olamazsa söylenenler havada kalır. Gölcük’te mutlak koruma alanı olmadan hiçbir şey yapamazsın. Mutlak korumaya girerken izin alman gerekir. Biz bunu çözdük. Karşımızdaki ikinci engel birinci derece sit. Burada da çalışmalarımız devam ediyor. Gölcük, karavan turizmi için en uygun yer  Ama sit alanı olduğu için bu da yapılamıyor. Projelendirilirken bunlar da yapılmalı. Atıl bir vaziyette Kır Gazinosu vardı. Onun da ödeneği çıktı. Önümüzdeki günlerde tadilatı yapılacak. Burayı Isparta’ya kazandırmamız ve barıştırmamız lazım.”

Bu haber 768 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...