Halk Sağlığı Haftası etkinliklerle kutlandı

19 Eylül 2014 15:34

Halk Sağlığı Haftası bu yıl, 8 – 12 Eylül tarihleri arasında “Sağlıklı Beslenelim, Hareket Edelim, Huzurlu Yaşayalım” teması ile kutlandı.

Hafta boyunca gerçekleştirilen etkinlikler çerçevesinde Halk Sağlığı Müdürlüğü, Iyaşpark AVM’ de stant açarak Sağlıklı Beslenme, Fiziksel Aktivite ve Obezite hakkında halkı bilgilendirdi.

Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya, haftanın önemi ve gerçekleştirilen etkinlikler ile ilgili şu açıklamayı yaptı; “03-09 Eylül haftası Halk Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır. Her yıl kutlanan etkinliğin bu yılki teması “Sağlıklı Beslenelim, Hareket Edelim, Huzurlu Yaşayalım” idi.  Bakanlığımızın emirleri doğrultusunda etkinlik 08-12 Eylül haftasında kutlanmıştır. Müdürlüğümüz bu etkinlik çerçevesinde 12 Eylül Cuma günü Iyaşpark AVM’ de stant açarak Sağlıklı Beslenme, Fiziksel Aktivite ve Obezite hakkında halkı bilgilendirmiştir. Katılan kişilerin vücut ağırlığı, boy uzunluğu ölçülerek Beden Kitle İndeksi ( BKİ)  hesaplandı ve BKİ 25 kg/m2’ den büyük olan kişiler Toplum Sağlığı Merkezi Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışmanlığı Birimi’ ne yönlendirildi.

Obezite Dünya Sağlık Örgütü tarafından “ sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi ” olarak tanımlanmaktadır. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-20’sini, kadınlarda %25-30’unu yağ dokusu oluşturur. Erkeklerde bu oranın % 25, kadınlarda ise %30’ un üzerine çıkması durumu obezite olarak tanımlanır. Obezite tedavisi, yaşam boyu sürecek yeterli ve dengeli beslenme, artmış fiziksel aktivite ve davranış tedavilerini içeren bir kombinasyon tedavisidir. Yeterli ve dengeli beslenme; vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır. Obezite (şişmanlık); hipertansiyon, yüksek kan kolesterolü, kalp damar hastalıkları, inme, tip 2 diyabet (şeker hastalığı), bazı kanser türleri, artritler ve solunum sorunları gibi sağlık sorunları riskini arttırmaktadır. Obeziteden korunmak için yeterli ve dengeli beslenmeli ve enerji dengesinin sağlanabilmesi için fiziksel aktivitenin arttırılması gerekmektedir. Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışmanlığı Birimi’ nde danışanların vücut kompozisyonları analiz edilerek vücut kemik, yağ, mineral ve su yoğunluğu incelenmektedir. Ayrıca kan tahlilleri de yorumlanarak danışanlara varsa hastalıklarına yönelik sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite eğitimi verilmekte ve diyetleri düzenlenmektedir. Danışanların aylık takipleri yapılarak, ihtiyaç görülmesi halinde diyet değişikliği yapılmaktadır. Hedefimiz çağımızın en büyük sağlık sorunu olan “ obezite ” prevalansını azaltmaktır”.

 

Bu haber 769 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...