Mevsim itibari ile üst solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat

22 Eylül 2014 18:19

Kulak Burun Boğaz Mütehassısı Op.Dr.Levent Başyiğit, mevsim itibari ile üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı uyardı.

Op. Dr. Başyiğit, konu ile ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Okullarımızın Eğitim-Öğretime başlaması ile 5-17 yaş arası çocuklarımız sabah erken saatlerde okula gitmek üzere yollara düşüyorlar.Mevsim de artık iyiden iyiye sonbahar- kış dönüşümünü yaşamaya başladı.

Mevsim itibari ile insanımızda, özellikle de çocuklarımızda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları (ÜSYE) denen, Boğaz arka duvarı iltihabı Faranjit, Ses telleri iltihabı  Laranjit, Bademcikleri ve geniz eti iltihabı  Tonsillit ve Adenoidit ile Sinüslerin iltihabı Sinüzit hastalığı bundan sonra sıklıkla görülmeye başlanacaktır. Bu hastalıkların artmasının en büyük nedeni hava ısısının düşmesidir.Soğuk, Hastalıklar,Enfeksiyonlar için en önemli faktördür.

Burnumuz Koku ve Nefes alma organımızdır.Çocuklarda sık sık iltihaplanan ve bu nedenle büyüyen bademcik ve geniz eti,Yetişkinlerde Burundaki Kemik eğrilikleri ve etler burundan rahat nefes almayı engeller,Ağızdan nefes alma mucburiyeti ortaya çıkar.

Oysa nefes burundan alınsaydı Akciğerlere giden hava Burun ve Sinüslerden geçerek hem ısınacak, hemde nemlenecekti.Bu olmadığında aldığımız soğuk ve kuru hava ısınmadan ve nemlenmeden boğaz yoluyla Akciğerlere gitmekte ve az önce saydığımız Faranjit, Laranjit, Tonsillit ve Sinüzit hastalıkları için uygun bir ortam ortaya çıkmaktadır.

Çocuklardaki Büyük Bademcik ve Geniz Eti proplemine birde Teneffüs aralarında  oyun oynayıp koşturmaları sonucu Terleyip üşümeleri, nefes nefese kalmaları eklenince Burun solunumu tamamen yetersiz kalır,Ağız solunumu zorunlu hale gelir ve hastalıklara zemin hazırlanmış olur.           

Aynı proplem gece uykusunda ağzını açmak zorunda kalan çocuk ve yetişkinlerde de söz konusudur.Sabaha kadar Boğaz; kuru ve soğuk hava ile temas eder, hastalanmaya aday olurlar.

Burundan rahat nefes almayı engelleyen,Ağzı açık uyumaya,horlamaya neden olan  her türlü proplemi, bir KBB Mütehassısına müracaat ederek, varsa Ameliyatsız, yok ise Ameliyat ile çözüp Ağzı kapalı,Burundan rahat nefes alarak yaşamayı,uyumayı sağlamalıyız.

Ayrıca çocuklarımızı teneffüs aralarında kontrollü tutmalı,Ders yapılan Sınıf ile Teneffüs yapılan alan arası ısı farklılığı 4-5 dereceyi geçmemelidir.

Bu vesile ile yeni Eğitim ve Öğretim yılımızın Çocuklarımıza,Ailelerine,Milli Eğitim camiamıza hayırlı olmasını dilerim”.

 

Bu haber 730 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...