Ahilik, şımarıklığa ve tembelliğe karşıdır

23 Eylül 2014 18:51

Ahilik Haftası kutlamalarının açılışına katılan Esnaf Odaları Birlik Başkan Vekili Ahmet Tural, Ahi’nin kendi kendine yeten bir insan olduğunu belirterek, “Kimseye yük olmayacak, kendi elinin ekmeği ile ayakta kalacak, bununla da kalmayacak ekmeğini herkesle paylaşabilecek” dedi.

Her yıl 22-27 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası, Isparta'da çeşitli etkinliklerle başladı. Haftanın açılışı için dün Hükümet Meydanı’nda bir tören düzenlendi. Törene Vali Yardımcısı Mestan Deniz ve Esnaf Odaları Birlik Başkan Vekili Ahmet Tural’ın yanı sıra daire müdürleri de katıldı.

AHİ’LİĞİ OKUDUKÇA DAHA İYİ ANLAYACAĞIZ

Törenin açış konuşmasını yapan Esnaf Odaları Birlik Başkan Vekili Ahmet Tural,  Ahiliğin toplumda yaşayan herkesi birbirine yaklaştıran, kaynaştıran, dost edindiren ve dayanışma kurulmasını sağlayan bir olgu olduğunu dile getirdi. Tural, “Ahiler şunu çok önceden fark ettiler. Bir toplumda, fertleri birleştiren müşterek kıymetler ve bağlar kurulmadığı veya sahip olunan değerler kayıp edildiğinde, görünüşteki bütünlüğe rağmen, birliğin bozulacağı, içten içe parçalara ayrılacağı bilincindeydiler. Orta çağda Avrupa'da din ve mezhep çatışmalarının Anadolu'ya sıçramasını önlemek için dil, din köken farkı gözetmeksizin, hiç kimsenin inancına karışmayan bir çalışma ortamı hazırladılar. Yani onlar, bir toplumda ortak değerler korundukça birlik ve beraberliğin devam edeceğini biliyorlardı. Toplumu birbirine bağlayan bu önemli bağların, nasıl bir araya getirildiğini; ahiliği okudukça ve özümsedikçe daha iyi anlayacağız" dedi.

AHİLİK ZENGİNLİĞE KARŞI DEĞİL, İSRAFA VE MİSKİNLİĞE KARŞIDIR

Ahilik düzeninde iş ve meslek ahlakını mecburi kılan kurallar getirildiğine dikkat çeken Tural, şunları söyledi: "Ahilik zenginliğe karşı değil, şımarıklığa, israfa, tembelliğe ve miskinliğe karşıdır. Yani maddi zenginlik, manevi zenginlikle birlikte olmalıdır. Bu duygunun pekişmesi sonucunda, zenginler; halkın ihtiyacı olan bazı tesisleri; yol, köprü, vakıf ve zaviye denilen konuk evleri kuruyor, kazancının büyük bir bölümünü bu yolda harcıyorlardı. Toplumun ihtiyaçlarını göz önünde bulunduranlar, ondan herhangi bir çıkar beklemeyenler, halk yanında değil kıskançlık; çok büyük saygı görüyor, zenginliği de doğal karşılanıyordu. Ahi kendi kendine yeterli insan olmalıdır. Kimseye yük olmayacak kendi elinin ekmeği ile ayakta kalacak; bununla da kalmayacak ekmeğini herkesle paylaşabilecektir. Ahilik halkın sırtından geçinenlere, haksız kazanca, hileli işlere, karşı çıkmış, onlarla mücadele etmiştir.”

AHİLER HARAM LOKMADAN UZAK DURMUŞLARDIR

Ticaret İl Müdür Vekili ise Ahiliğin öneminden bahsederek, "Ahiler çalışmayı ibadet saymışlar, mesleklerinde alçakgönüllü olmaktan vazgeçmemişler, haram lokmadan uzak durmuşlardır. Hatta müşterisini henüz siftah yapmamış bir başka esnafa yönlendirmiş ve büyük erdem göstermişlerdir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Oyunları ekibi gösterilerini sundu. 

Bu haber 753 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...