“Kahvaltımı yaptım, meyvem çantamda”

24 Eylül 2014 18:11

Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı kapsamında “Kahvaltımı Yaptım, Meyvem Çantamda” etkinliği 19.09.2014 tarihinde gerçekleştirildi. Hediye Un Fabrikası İlkokulu’nda kahvaltı düzenleyerek okul başarısında kahvaltının önemine dikkat çekilmiş ve meyve dağıtıldı. Selahattin Seçkin İlkokulu’nda ara öğünün önemini vurgulamak için öğrencilere beslenme çantası ve meyve verildi. Ayrıca okullarda sağlıklı beslenme, kahvaltının önemi ve fiziksel aktivitenin sağlığa olumlu etkileri hakkında seminer verildi.

KAHVALTININ BESLENMEDEKİ YERİ

Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya konu ile ilgili açıklamasında; “Uzun süren açlıktan sonra güne kahvaltıyla başlamak gün içindeki okul başarısını etkilemektedir. Kahvaltı yapmayan öğrencilerde; kan şekerinde düşme, yorgunluk ve baş ağrısı olur ve bunlara bağlı olarak öğrencilerin çalışma isteği azalır, öğrenme kapasitesi ve zihinsel performansı düşer. Bu nedenle yeterli ve dengeli bir kahvaltıyla okul performansı arttırılabilir.Yeterli ve dengeli beslenme, enerji ve besin öğelerinin karşılanması ve vücut fonksiyonlarının düzenli bir şekilde yerine getirilmesi için gereklidir. Besin öğelerinin içeriklerine göre besinler 4 gruba ayrılmaktadır. Bu besin grupları;süt grubu, et- yumurta- kurubaklagil grubu, sebze- meyve grubu, ekmek- tahıl grubudur.  Peynir, haşlanmış yumurta,domates- salatalık, 2 dilim tam buğday ekmeği, zeytin, bal ve bitki çayı veyasüt yeterli ve dengeli bir kahvaltıdır. Öğrencilere kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Kahvaltının yanı sıra diğer öğünlerde de 4 besin grubunu içeren besinler tüketilmelidir. Günde 3 ana öğün 2-3 ara öğün tüketerek sağlıklı beslenilmelidir. Ara öğünlerde meyve, börek, sandviç, kek, kuruyemişlere yer verilmelidir. Okulda geçirilen vakitte ara öğünler atlanmamalıdır. Günde2 litresu içmeye özen gösterilmelidir.

Enerji dengesinin sağlanabilmesi için teneffüslerde fiziksel aktivite yapılmalıdır. Fiziksel aktivite, günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Fiziksel aktivite; mental sağlığı geliştirir, kendine güveni artırır,anksiyete/depresyonu azaltır, davranış, disiplin ve sorumlulukları geliştirir,kilo kontrolüne, sağlıklı kemik, kas ve eklem yapısının oluşturulması ve devamettirilmesine yardımcı olur, hipertansiyon ve osteoporozu önler. Öğrencileriçin fiziksel aktivitenin en iyisi eğlendiren ve güvenli yapılanıdır. Yürüme,ip atlama, futbol, voleybol, basketbol gibi aktiviteler yapılabilir.Öğrencileri spora teşvik için yarışmalar düzenlenebilir.

Çağımızın en büyük sorunu olan obeziteyi önlemek için sağlamtemeller atılmalı ve buna çocukluk çağında başlanmalıdır.  Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitebilinci oluşturarak ileriki yaşlarda karşılaşılan bir çok hastalığı engelleyebiliriz” dedi.

 

Bu haber 938 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...