Bir tarafta ekonomi bir tarafta doğa.. Ama hangisini seçeceğiz?

25 Eylül 2014 16:01

***Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, 2012 yılında göreve gelmeden önce mermer ve taş ocaklarının bu kadar büyük bir sorun olduğunu bilmediklerini ve hemen çalışma başlatarak rehabilite çalışmalarına başladıklarını duyurdu.

***Son 10 yılda Isparta ve Burdur’da mermer ocağı ruhsatında bir patlamanın meydana geldiğini ifade eden Yılmaztürk, “Yaptığımız çalışmalarla inşallah Nisan ayında dünya standardında rehabilite edilmiş 2 mermer ocağını bilim dünyasına kazandıracağız” dedi.

Bölgemizin en büyük sorunlarından biri haline gelen mermer ve taş ocakları için Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, sorunun ciddi boyutlara ulaşmasından sonra konunun paydaşlarıyla bir araya gelerek bu sorunu çözmeye karar verdiklerini açıkladı.

ÜLKENİN EN GÜZEL YERİNDE BULUNUYORUZ

Şu anda Türkiye’nin en güzel yerinde bulunduğumuza dikkat çeken Yılmaztürk, “Bölgemizdeki en büyük sorun; Mermer ve taş ocakları. Antalya ölçeğinde taş ocakları, Burdur ve Isparta’da mermer ocakları. Son 10 yılda bir mermer modası var. Isparta’da ciddi bir mermer ocağı ve ruhsat patlaması oldu. 2012 yılında Bölge Müdürü olduğum zaman bunun büyük sorun olduğunu bilmiyorduk. Burdur’da alanı gezdiğimde sorunun büyük olduğunu gördüm. Bir yerde doğa bir yerde ekonomi var. 15 bin kişi bu alandan ekmek yiyor. Ama geri dönüşümde doğada önemli tahribatlar var. Biz kurum olarak bu mermer ocakları doğaya kazandırabilir mi, rehabilite edilebilir mi? konusuna odaklandık. SDÜ’nün orman, maden, jeoloji fakültesi ile peyzaj bölümleriyle bu konuya kafa yorduk. Dünyadaki örneklere ve atalarımızdan gelen deneyimlere baktık. Bu sorunun çözülebileceğine karar verdik.

“MERMER OCAKLARI BİLİM DÜNYASINA KAZANDIRILACAK”

Haziran’da bununla ilgili bir toplantı yaptık. 4 ana başlıkta masaya yatırdık. Burada sektör, basın, sivil toplum örgütleri temsilcileri vardı. Çalıştay sonuç raporunu bakanlığa sunduk. Bu yıl soyuttan somuta giderek 18 Eylül’de bir sempozyum düzenledik. Burdur’da 2 mermer ocağına 3 proje yaptık. İnşallah Nisan ayında dünya standardında rehabilite edilmiş 2 mermer ocağını bilim dünyasına kazandıracağız. SDÜ’nün üstündeki mermer ocağını da üniversitenin bir uygulama alanı olacak. Üniversite gençliğin vakit geçirebileceği bir alana dönüştüreceğiz” diye konuştu.

 

Bu haber 810 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...