‘’Zamlardan bıktık!’’

27 Eylül 2014 13:36

SDÜ’lü bir grup üniversite öğrencisi ulaşım zammı başta olmak üzere yurt, ev ve apart fiyatlarını protesto etmek için dün eylem düzenlendi. Bisikletleriyle Belediye önüne gelen grup, zammın geri alınmasını istedi. Grup adına açıklama yapan Ali Ufuk Özalp, “Isparta 10 yıl sonra öğrencilerin tercih etmediği bir apart mezarlığı mı olmak istiyor, yoksa mutlu öğrencilerin 24 saat sokaklarını arşınladığı mekanlarını doldurduğu pırıl pırıl bir Avrupa kenti mi?” diye sordu.

Isparta’da son zamanlarda ulaşım başta olmak üzere yurt, apart ve ev fiyatlarının yüksekliğinden şikayet eden Süleyman Demirel Üniversiteli öğrenciler sonunda patladı. Bir grup öğrenci sosyal medya üzerinden organize olarak dün saat 12.00’da belediye önünde bisikletleriyle bir araya geldi. Burada basın açıklaması yapan öğrenciler, öğrenciler için kartlı 1.25 TL, kartsız 1.75 TL’ye çıkan ulaşım zammının geri alınmasını istediler. Ayrıca öğrenci olarak geldikleri Isparta’da kendilerinden 20 metrekarelik yaşam alanlarından 700-800 TL kira istendiğinden yakınan öğrenciler, yetkililerin konuya el atmalarını istediler.

2 OTOBÜS DEĞİŞTİRİYORUM

AYNI ZAMANDA İKİZİM VAR

Eylemci öğrencilerden Koray Akgündüz, ulaşım fiyatlarının zamlanmasının çok abes bir durum olduğunu belirterek, “Ben 2 otobüs değiştiriyorum. Halıkent’ten çarşıya çarşıdan üniversiteye gidiyorum. Aynı şekilde geri dönüyorum. Biz ikiz kardeşiz. Bu yüzden masrafımız katlanıyor” dedi.

ARTIK BURAMIZA KADAR GELDİ

Tolga Yalçın ise artık zamlardan bıktığını dile getirerek, “Eve giriyoruz 1 yıl kalıyoruz zam oluyor. Otobüsler zamlandı. Ekmek 1 lira oldu. Artık buramıza kadar geldi. Umarım sesimizi duyarlar” şeklinde konuştu.

ZAMLAR ÜST ÜSTE GELİYOR

Daha sonra belediye önünde grup adına basın açıklamasını okuyan Ali Ufuk Özalp, amaçlarının sadece ulaşım zammını protesto etmek olmadığını ifade ederek, üniversite öğrencilerinin sırtından geçinen Isparta’nın daha yaşanabilir bir şehir haline gelmesini istediklerini bildirdi. Özalp, “Yurt, apart, ev fiyatları, ulaşım zammı ve okuldaki kantinlerin zamları hep üst üste geliyor ve öğrenciler bundan çok rahatsız” dedi.

12 MADDELİK TALEP LİSTESİ

Öte yandan Özalp, öğrencilerin Isparta Belediye Başkanlığı’ndan yerine getirilmesini beklediği talepleri şöyle sıraladı: “1. Belediye otobüslerinde öğrencilere zamlar geri çekilip küsuratlı fiyatlar kaldırılmalı, Gülkart ve Nakit farkı giderilmelidir. Cumhuriyet Tarihinin ilk sokak kazanımı olan Öğrenciye yüzde 50 indirim standardı korunmalıdır. Bir saat içinde öğrencilere ücretsiz, vatandaşa yarım ve çeyrek ücret gibi fiyatlarla aktarma hakları tanınmalıdır.

2. Sefer sayıları kati surette arttırılmalı, ülkemizin o çok sözü edilen "milli manevi değerlerine bağlı muhafazakâr yapısına aykırı balık istifi kucak kucağa yolculuk görüntüsü ortadan kaldırılmalıdır. Dikey ve yatay hatlarla ulaşım kolaylaştırılıp hızlandırılmalıdır. Başkanımız sınav zamanı Doğu Batı duraklarını, Iyaş karşısını lütfen ziyaret etsin.

3. Gülkart’la 150 biniş hakkı veren fotoğraflı pasolar ikametini taşıyan öğrenciye 60tl diğer öğrencilere 80tl vatandaşa 120tl olmalıdır. İkametinin taşıyan öğrenci sadece belediyeye aylık 10tl ödenek katkısı sağlar, bakanlık - müdürlük ödeneklerinin nüfus oranında artışı düşünüldüğünde şehre aylık 50tlye yakın katkısı olur.

4. Gülkart dolum gişelerinin sayısı artırılmalı, yüklemeler akşam 2. öğretim çıkış saatine kadar uzatılmalıdır; bu yolla ek gelir ve istihdam yaratılır. Doğu ve Batı kampüslerindeki duraklara ve Tıp Fakültesi önüne dolum gişeleri koyulmalı, 24 saat açık Gülkart Yükleme Otomatları projelendirilip acilen hayata geçirilmelidir.

5. 00:00 - 07:00 arasında kentin doğu batı kuzey güney eksenlerindeki dört köşesinden saat başlarında anahtar vasıtasıyla merkeze olmak kaydıyla seferler 24 saate çıkarılmalı, tüm diğer seferlerin sıklığı ve hat sayısı arttırılmalıdır. Merkezde –Kültür Merkezi’ne dönüştürülmesi gereken Kültür Sineması olabilir, 24 saat açık bir sabahçı kahvesi projelendirilip özellikle kış için kullanıma sokulmalıdır.

6. Otobüs durağı sayısı kadar "buradasınız" diye yer işaretlemesi yapan, olası otobüs geçiş saatlerini duraktan geçen otobüsleri ve tüm otobüs hatlarının net güzergâhlarını bildiren Isparta Kent Merkezi Haritaları ve Bilgi Panoları basılıp asılmalı. Bu bilgileri içeren GPS takipli mobil uygulamaları da ayrıca ve hızla yapılmalıdır.

7. İleride dijiboardlarda sefer hat güzergâh bilgi ekranları yerini almalı... Bu yollarla çeperdeki mahallelere ulaşım kolaylaşacağından öğrenci ve göçmen nüfusu kentin tümüne yayılır, merkezi mahallelere yığılma azalır ve nihayetinde Isparta’da herkesin şikâyetçisi olduğu kira artışları dizginlenir.

8. Ayazmana - Çünür arasına tramvay ve metro kadar maliyetli olmayan bir Havaray Hattı planlanıp ilan edilmeli, bu hat tek yön döşemeyle herhangi bir görüntü kirliliği de oluşturmaz. Son torba yasayla bu konuda Ankara onayı zorunluluğu ortadan kalktı.

9. Gökçay, Gölcük ve Davraz'a düzenli otobüs seferleri başlatılmalı, Gülkart'ın kapsamı genişletilerek ödeme ve indirim aracı olarak kullanılması sağlanmalıdır. Gülkart kredi kartlarıyla yükleme yapılabilir özellikte olmalıdır.

10. Gülkart Isparta'nın akla gelebilecek belli başlı bütün işyerlerinde geçer ve indirim sağlar hale getirilmelidir. Kredi Kartı özellikli Vatandaşkart uygulaması bile düşünülebilir.

11. Gülkart ile su faturası ödenebilmeli, Vatandaşkart’a çevrilerek kiosklardan kentin bütün bilgilerinin görüntülendiği araca dönüştürülmeli ve bu araçla belediye tarafından reklam karşılığında ücretsiz wi-fi hakkı verilmelidir...

12. Yürüdüğümüz yollara araç parkı acilen yasaklanmalı, otopark sorunu derhal çözülmeli ve Seçimlerde sözü verilen bisiklet yolları yapılmalıdır. Ev diye kiraladığımız depoların ve kümeslerin imar planlarında yürüyemediğiniz yolları işgal eden araçların garajı olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda ana arterlerde otobüsler için tercihli yol olarak kullanılacak bisiklet yolları üzerinden tıpkı metrobüs gibi hızlı ulaşım sağlayan bir planlama gündeme alınmalıdır.

BİZ İKAMETLERİMİZİ ISPARTA’YA TAŞIMAYA

HAZIRIZ BAKALIM ISPARTA NERELERE HAZIR?

"Isparta'ya hizmet edenler behemehal feyizyab olurlar, aksi hareket edenler duçar-ı ıstırap olurlar." demiş ilk belediye başkanımız Böcüzade Süleyman Sami Efendi… Biz Isparta'nın, geçmişini biliyor, geleceğini düşünüyoruz. Sanayisi olmayan kentimizin sürdürülebilir refahı, memnun edip sayısını arttırdığı öğrencilere yani bizlere bağlıdır. Isparta 10 yıl sonra öğrencilerin tercih etmediği bir apart mezarlığı mı olmak istiyor, yoksa mutlu öğrencilerin 24 saat sokaklarını arşınladığı mekanlarını doldurduğu pırıl pırıl bir Avrupa kenti mi?Öğrenciler olarak ikametini Isparta'ya taşımaya, oylarımızı burada kullanmaya ve ödeneklerimizi belediyemize kullandırmaya hazırız; bakalım Isparta’mız nelere hazır...”

İMZA TOPLADILAR

Öğrenciler belediye önündeki eylemin ardından bisikletleriyle Mimar Sinan Caddesi üzerinde tur attıktan sonra SDÜ’ye doğru hareket etti. SDÜ’de dolaşarak bildiri dağıtan öğrenciler daha sonra tekrar belediyeye gelerek topladıkları imza listesini Belediye Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü’ne sundu. Öğrenciler daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

 

Bu haber 773 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...