Borç yapılandırmada Isparta’da yaklaşık 10 bin kişi faydalanacak

27 Eylül 2014 13:56

SGK İl Müdürü Mustafa Durgut, Torba Yasa ile birlikte SGK’ya borcu olan işveren ve vatandaşlara büyük kolaylıklar geldiğini belirtti. Prim borcunda faizlerin silineceğini ve anaparanın da 36 aya kadar taksitlendirileceğini duyuran Durgut, ‘’Ancak yılda 2’den fazla taksitini aksatan olursa başa dönülecek ve borç faiziyle birlikte alınacak’’ uyarısında bulundu.

Herkesin merakla beklediği Torba Yasa, birçok alanda avantajlarıyla çıktı. Özellikle borcu olan kesimi yakından ilgilen Torba Yasa’da vatandaşın lehine birçok güzellik bulunuyor. Örneğin 1 Ekim’den itibaren prim borcu olan işverenler SGK’ya başvurmaları halinde hem borcunu yapılandıracak hem de borcun faizi silinerek anaparayı da 18 ay eşit taksitlerle ödeyecek. Konuyla ilgili vatandaşı sevindirecek açıklamalarda bulunan SGK İl Müdürü Mustafa Durgut, bir de uyarıda bulundu.

BORÇLAR TAKSİTLENDİRİLİYOR

Torba Yasa’nın tamamen vatandaşın lehine çıkartıldığını ifade eden Durgut, ‘’Borçları taksitlendirme yapmak vatandaşa büyük kolaylık. 36 aya kadar yayılan bir süreçle vatandaşa kolaylık getiriyoruz. İşverenin emekliliğine yansıyan kendi prim borcu var ve çalıştırdığı sigortalı işçilerden dolayı da kuruma borcu varsa onlar da taksitlendirilecek.

Genel Sağlık Sigortası 1 Ocak 2012’den itibaren kanun kapsamına alındı. Bu kanundan birçok vatandaşın haberi olmadı. 4 milyona yakın vatandaşın bundan dolayı 2000 lira ile 4000 lira arasında prim borcu var. Vatandaş 1 Ocak 2012’den itibaren gelir testini yaptırmadığı için 210 lira bir ceza yemiş. Gelir testinden sonra haberi olup da gelenler için de geçmişe yönelik paralar da alınıyor. Şimdi Torba Yasa bunu düzeltiyor. Anapara taksit olarak yapılandırılacak’’ dedi.

EMEKLİ OLUP DA ÇALIŞAN YAKLAŞIK 10 BİN EMEKLİYİ DE İLGİLENDİRİYOR

Öte yandan emekli olup da hala daha çalışan emeklileri de ilgilendiren bazı hususların bulunduğuna dikkat çeken Durgut, ‘’Emekli olanlar emekli olduktan sonra gidip bir yerde çalışıyorlarsa destek primine tabi tutulmaları gerekir. Maalesef bize bildirmeyenler ve bizim tespit ettiklerimiz var. Biz bunları tespit etmişiz veya edilmiş primlerini yatırmamış. Ondan dolayı da bir sürü borç var. Biz bunların hepsini taksitlendireceğiz. Isparta’da 76 bin emekli sayımız var. Bunlardan kaç kişi tekrar çalışıyor, o sayıları çıkartıyoruz. 1 Ekim’de başvuruları almaya başlayacağız. 3 aylık bir süre olacak. Biz talepleri alıp hemen cevap vereceğiz. 1 ay sonra da vatandaş ödemeye başlayacak’’ diye konuştu.

‘’YAKLAŞIK 10 BİN KİŞİ FAYDALANACAK’’

Diğer taraftan uygulamanın ilk günlerinde programlarda olumsuzluklar olabileceğini bildiren Durgut, ‘’Ama 10 günden sonra personel de alışıyor, programlarda daha iyi çalışmaya başlıyor. Isparta’da borç yapılandırmadan yaklaşık 10 bin kişi faydalanabilecek. Yıl içinde 2’den fazla taksidi kaçırmayacak. 2’den fazla taksitin tutarından az yatırmayacak. Eğer bunları yaparsa başa dönerek borçları faiziyle toplu olarak ödemesi gerekir. Çünkü yapılandırma bozulur’’ şeklinde konuştu.

 

Bu haber 739 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...