Sütçüler’i ‘terkedilmişlikten´ kurtaracak köprü nihayet yapılıyor

13 Ekim 2012 13:50

Sütçüler ilçesini Isparta ve Antalya şehirlerine bağlayan kısa ve standardı yüksek bir Karayolu olmaması ve bu karayolunu kesen Çandır Çayı nedeniyle yaşanan ulaşım çilesi sona eriyor. Çandır ve Havalisi Derneği Başkanı Durali Ateş; “Geçen yıl ilçemizde Kaymakam Vekilliği yapan Vali Yardımcısı Tahir Demir’in hazırladığı ilçenin kurtuluş reçetesi niteliğindeki rapor çerçevesinde köprünün yapımına başlandı” dedi.

Isparta’nın en uzak ilçesi konumunda olan ve bunun yanı sıra doğa güzellikleri ile dikkatleri üzerine çeken Sütçüler ilçesi, yıllardır nüfusun azalması tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Öyle ki, ilçenin nüfusu ve buna paralel olarak ilçeye bağlı köy ve kasabaların nüfusu sürekli düşüyor. Bu yerleşim birimlerindeki insanlar ikametlerini terk e derek şehirlere göç ediyor.

DEMİR, KAYMAKAM VEKİLLİĞİ DÖNEMİNDE

SORUNU İÇEREN RAPOR HAZIRLADI

İlçenin Kaymakamının olmaması nedeniyle Vali Memduh Oğuz tarafından geçtiğimiz yılın son aylarında bu ilçeye Kaymakam Vekili olarak görevlendirilen Vali Yardımcısı Tahir Demir’in Sütçüler’in yaşadığı işte bu sorunun çözümü için hazırladığı rapor ilçenin kurtuluşu için yol gösterici oldu.

ATEŞ; “SAYIN DEMİR’İN RAPORU BİZE YOL GÖSTERDİ”

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Melikler Köyü Köprü Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Durali Ateş; “Vali Yardımcısı sayın  Tahir Demir’in Sütçüler Kaymakam Vekilliği görevini yürütürken hazırladığı rapor bizim için yol gösterici olmuştur. Bu raporda Sütçüler ilçesinin Isparta ve Antalya şehirlerine kısa ve standardı yüksek bir Karayolu ile bağlanması gerektiği, en önemlisi de bu yolları ve yerleşim birimlerini birbirine bağlayacak köprünün yapılması gerektiği önemle belirtiliyordu.

“ÇANDIR, MELİKLER, ŞEHLER KÖYLERİNİN

ULAŞIM SORUNU TAMAMEN ÇÖZÜLECEK”

Isparta ilinin en geniş yüzölçümüne sahip Sütçüler ilçemiz, 1938 yılında ilçe olmasına rağmen; başta ulaşım zorluğu olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı ülkemizin kalkınmasına paralel bir kalkınma gösteremediği için sürekli nüfus kaybına uğramış ve son otuz yılda ilçe merkezinde 6 bin 500 olan nüfusu, 2011 yılında 2 bin 200’e kadar düşmüştür. Bağlısı köy ve beldelerde de aynı nüfus azalışı seyri izlemiştir. Bunun en önemli sebeplerinden birincisi Sütçüler’e yakın iki il olan Antalya ve Isparta’ya hala ulaşıma uygun, kısa ve standardı yüksek karayolu ile bu yerleşim yerlerine bağlantıyı sağlayacak köprünün olmamasıdır. 1980 ve 1990’lı yıllarda Sütçülere bağlı ve ilçenin en önemli tarım arazilerinin olduğu Antalya iklimine sahip Çandır, Melikler ve Şehler köylerimiz tarım arazileri üzerine Karacaören 1 ve Karacaören 2 barajları yapılmıştır.

Bu barajların yapımı esnasında Sütçüler merkezi ve batısında bulunan Çandır, Şehler, Melikler ve Yeşilyurt köylerinin Isparta’ya ve Isparta kadar bu köylere yakın bulunan Antalya’ya nasıl ulaşımlarının sağlanacağı, baraj gövdesinin ortaya çıkardığı fiziki engellerin hangi noktadan aşılacağı hususu hiç düşünülmemiş ve bugüne kadar çözümler üretilmemiştir. Komşu köyler birbirinden araya giden baraj gövdesi sebebiyle ayrılmışlardı.

“AKSU ÇAYINA YAPILACAK BİR KÖPRÜ

İLE ULAŞIM KOLAYLAYACAKTIR”

Bugünkü yol güzergahları taşıma maliyetlerini önemli miktarda artırdığından yöredeki müteşebbislerin rakipleri ile rekabetini olumsuz etkilemektedir. Sütçüler ilçesi halkının iş bulmak başta olmak üzere en önemli ekonomik ilişkileri de Antalya ile olmaktadır. Ancak bu bölgeden mevcut ulaşım yolları ile Isparta iline105 km, Antalya iline130 kmmesafeli ve çok virajlı yollar ile ulaşım sağlanmaktadır. Bu da yörenin gelişmesine olumsuz bir faktör olarak büyük ölçüde etki etmektedir. Bu bölgede üretilen sebze, meyve ve hayvansal ürünler ile ocaklardan çıkartılan mermerin pazarlara ulaştırılmasında büyük maliyet artışları meydana getirmektedir. Karacaören 1 Barajını besleyen Aksu çayı üzerine yapılacak bir köprü ile Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Elsazı köyünden geçen Isparta – Antalya yoluna çok kısa bir mesafe ile ulaşım sağlanması mümkündür. Bu da yöreden ve ilçe merkezi ile yakın köylerden Isparta ve Antalya illerine ulaşımı büyük ölçüde mesafe ve zaman olarak kısaltılacak ve kolaylaştıracaktır. Bu yolun yapılması halinde kışın Sütçüler merkezinden hareket eden sürücülerin büyük zorlukla yolculuk yaptığı mevcut yola nazaran buzlanma sahaları dışında büyük kısmı düşük kodlardan geçecektir.

“BU YOLLAR AĞIR TONAJLI ARAÇLARIN GEÇİŞİNE UYGUN DEĞİL”

Günümüzde ulaşım gelişme ve ilerlemenin temel unsurlarındandır. Bu bölgenin gelişmesi, kalkınması, sosyal hayatının iyileşmesi ve sağlık konularında ulaşım çok önemli bir yer tutmaktadır. Yerinde yaptığım incelemede Çandır, Şehler ve Melikler köy yolu güzergahı ağır tonajlı araçların geçişine uygun değildir. Öncelikle Çandır – Melikler arasına baraj kotunun üstünde iki kilometrelik kestirme bir yol yapılarak bu yol5 kilometrekısaltılmalıdır. Ayrıca dere havzasında bulunan Melikler köyünün yakınındaki adanın yazın sağ tarafında kalan ve suyun çekilmesi ile kara bağlantısı olan kısmına bir köprü yapılması ve adanın Burdur tarafındaki yüz metre genişliğindeki kısmın ise yöredeki mermer ocağı artıkları ile doldurularak yapılacak köprünün maliyeti önemli ölçüde azaltılabilir. Bu güzergahın tamamlanması halinde de en az15 kilometre(Bölgedeki köyler bu köprü ve yol ile Isparta iline62 km, Antalya iline de80 kmmesafe ile ulaşacak ve yaklaşık olarak mevcut yol ile 40 –45 kmarasında bir kısalma olacaktır.)Antalya’ya ve Isparta’ya Sütçüler merkez ve Batı yakasındaki bağlısı köylerinin yolu kısalacak ve büyük kısmı Antalya – Isparta Karayolundan ulaşım kolaylıkla sağlanacaktır. Çünkü; Aksu çayı su debisi olarak küçük bir çaydır. Buraya yapılacak köprünün maliyetinin çok kısa zamanda yolların kısalması ile yapılan tasarruflarla ülke ekonomisine geri dönecektir.

KÖPRÜ İÇİN KEŞİF VE İHALE YAPILDI ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR

Bu köprü, ilçemize bağlı yaklaşık 25 köy ve kasabayı Isparta ve Antalya iline rahatlıkla ulaşmasını sağlayacaktır. Bu nedenle bizim için büyük önem taşımaktadır. Isparta, Burdur ve Antalya Milletvekillerimizin de gayretleriyle bu köprü inşallah yapılacak. Tabiat varlıkları bakımından son derece önemli özelliğe sahip olan yöremizin bu güzelliklerini değerlendirme adına köprüyü turizm amaçlı da düşündüğümüz için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak. Köprünün yer tespiti ve sondaj çalışmaları tamamlandı. Kısa zamanda çalışmalara başlanacak. “VATANDAŞLAR VE TİCARETHANELER DE KATKI SAĞLAYACAK”

Bu köprü yapıldığı zaman başta bu köylerin tarım üreticileri ve mermer ocağı sahipleri aynı ve nakdi maddi katkı sağlayacaklardır. Ayrıca eko turizmin geliştiği zamanımızda bu yakın yolun yapılması halinde bu yörenin eşsiz güzelliği, ideal iklim ve sunduğu çeşitli aktivite imkanları sebebiyle Sütçüler coğrafyası başta Çandır, Şehler olmak üzere Antalya yöresine gelen turistler için müthiş uğrak ve konaklama merkezi olacaktır.

“BU KÖPRÜ VE YOLUN YAPILMASI HALİNDE

SAĞLANACAK YARAR BÜYÜK OLACAKTIR”

Yöre halkımızın büyük mağduriyetine sebep olan yöre halkının ulaşım imkanlarının rantabl planlanmasının yapılmamış olması sebebiyle mecburen katlanılan halihazır güzergahların getirdiği olumsuzlukların giderilmesi için İlçemiz merkezinin ilçemize bağlı Müezzinler, Çandır, Melikler köyü güzergahı üzerinden, Karacaören 1 barajının kenarındaki Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Elsazı köyünden geçen Antalya – Isparta karayoluna en kısa noktadan bağlanması ile yapılacak bu köprü ve yolun; gerek Sütçüler merkezinin köylerinin ve özelliklede Sütçülerin batısında kalan ve her biri bereket merkezi olan bağlısı köylerin ekonomik ve sosyal kalkınmasına büyük yarar sağlayacağı aşikardır” dedi. 

Bu haber 2102 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...