‘’Üretim maliyetini düşürmeliyiz’’

29 Eylül 2014 16:21

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, elmaya ihracat başına 100 dolar teşvik verilmesi yönündeki taleplerinin devam ettiğini söyledi. Türkiye’nin ve bununla birlikte Isparta’nın dünyada elma üretiminde ilk 3’te yer aldıklarını bildiren Başdeğirmen, ‘’Fakat yine dünyada en fazla maliyetle elma üreten biziz. Mutlaka devlet desteği şart’’ diye konuştu.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ilimizin en önemli markalarından olan elmada üretimin maliyetini düşürücü tedbirlerin alınması konusunda da çalışma yapıldığını söyledi. Elmacılığın artık ileri seviyelere geldiğini ve dünyada Türkiye olarak elma üretiminde ilk 3 ülke içinde yer aldığımızı bildiren Başdeğirmen, ‘’Isparta olarak da Türkiye’de birinciyiz. Fakat gel gelelim ki elmayı ihraç etmemiz için önümüzde engeller var. Mısır, Suriye, Irak bizim için iyi piyasaydı. Ama buralarda bize yüzde 30 gümrük uygulanıyordu. Hem de 100 dolar ihraç desteğine ihtiyacımız vardı. Ankara’ya giderek Ekonomi Bakanı, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve Kalkınma Bakanımıza gittik. Bakanlarımız bu konudaki hassasiyetlerimizi ve taleplerimiz iyi karşıladı. Bizler burada öncü olduk. Bu ülkelerdeki yüzde 30 olan kapılardaki gümrük oranının birçoğunun kaldırılmasına sebep olduk. İran 1 ay gümrüksüz kapılarını açtı. Kuzey Irak’a elmalarımızı götürdük ve işadamlarına dağıttık. Ticaret Odaları sayesinde orada elma, mobilya ve mermerimizi anlattık. O günden sonra bizim ticaretimizde 3 kat artış oldu. Biz oraya çok ciddi elma gönderdik. Isparta’nın şu anda elması çok az kaldı. Kilosu 1 liraya satılan elma şuanda 2,5 lira’’ dedi.

‘’MALİYETİ DÜŞÜRÜRSEK REKABET ŞANSIMIZ ARTACAK’’

Öte yandan Elmanın tonunda 100 dolar ihracat teşviği verilmesi konusunda taleplerinin olduğunu da bildiren Başdeğirmen, ‘’Dönemin bakanı bunun uygun olmadığını söyledi. Ahmet Adar’la Başbakanımızıngezisinde kendisiyle görüştük. Başbakanımız Ekonomi Bakanına talimat verdi. Kendisi de bana 'teşviki veriyoruz' dedi. Nihat Zeybekçi bakanımızla Isparta’da 4 saat toplantı yaptık ve elmayı kendisine çok iyi anlattık. Bakanımız 'teşvikin yanında farklı çalışmalar yapalım' dedi. Biz de üzerinde çalışıyoruz. Maliyeti düşürürsek rekabet şansımız artacak. Dünyada en fazla maliyetle üreten biziz. Teşvikten de vazgeçmiyoruz. Ama gümrük kapılarının açılması elimizdeki elmaların satılmasına neden oldu. Ama önümüzdeki yıllarda neler olur onu bilmiyoruz."

 

Bu haber 769 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...