Er’den halk otobüslerine tepki

30 Eylül 2014 17:12

Altı Nokta Körler Derneği Başkanı İsmail Er, Halk Otobüslerinde şoförlerin engellilere zorluk çıkardığını ileri sürerek, tepki gösterdi. Tepki olarak Gülkent Kartı’nı kırıp, çöpe atan Er, konuyla ilgili olarak Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağını bildirdi.

Altı Nokta Körler Derneği Başkanı İsmail Er, Isparta’da Halk Otobüsleri Kooperatifi’nin engellilerin ücretsiz ve indirimli biniş hakkına uymamakta direndiğini ileri sürdü. Bu nedenle engellilere zorluk çıkarıldığını iddia eden Er, cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında tepkisini ortaya koydu.

PSİKOLOJİK BASKI YAPILIYOR

Devletin engellilere ve 65 yaş üstü yaşlılara ücretsiz binme hakkı verdiğini belirten İsmail Er, şunları söyledi: “O halde Isparta Belediyesi’ne bağlı olan Halk Otobüsleri Kooperatifi bu yönetmeliğe uymak zorundalar. Kendilerinin ifadesine göre zarar ediyoruz diyorlar. Eğer zarar ediyorlarsa bu zararın muhatabı biz değiliz. Eğer kendilerini haklı görüyorlarsa yargıya gidebilirler. Devletle mücadele edebilirler. Ama engellilerle tartışma hakları yoktur. Yakın zamanda benimle dahi birkaç kere tartışmaya girmişlerdir. Bu otobüs kartlarıyla bindiğimiz zaman bize çeşitli tavır ve davranışlar sergiliyorlar. Otobüs durakta duruyor. Ben inmeye kalkıyorum ve anında hareket ediyor. Ben neden bunu yaptın dediğim zaman  bana kapının önünde bekle diyor. Bir görme engelli otobüs durmadan kapının önüne gidip, durağa gelmesini nasıl bekleyebilir. Bu bir psikolojik bir baskı. Bu adeta engellileri ve yaşlıları otobüse bindirmeme politikası ve bunun bir türlü önüne geçilmiyor.

ENGELLİLERİN BUTONLARINI SÖKÜYORLAR

Kooperatif Başkanı ve Belediye Başkanıyla bu konuları konuştuk. Düzelteceğiz diyorlar ama halen sorunlar devam ediyor. Yeni gelen otobüslerde engelliler için koltuklar var. Oralarda engelliler rahat kullansın diye butonlar var. O butonları ısrarla söküyorlar. Bunu neden söküyorsunuz dediğimiz zaman yolcular çok basıyor diye söküyoruz diyorlar.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIM

Biz Halk Otobüslerinden, Isparta Belediyesi’nden ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nden yönetmeliğin yerine getirilmesini istiyoruz. Ben dernek başkanı olarak önümüzdeki hafta içerisinde yaşadıklarımızla ilgili tüm belgelerle Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağımı ve Sayın Valimize konuyu arz ederek, gerekli işlemlerin yapılmasını isteyeceğim.

GÜLKENT KARTI’NI KIRDI

Halk otobüslerinin yaptığı tutumu kınamak için Gülkent Kartı’mı kırarak atıyorum. Engellileri halen yok sayan ve insan yerine koymayan davranışları kınıyorum. Ankara’daki üst kurullarımızla birlikte tüm demokratik tepkilerimizi kullanacağımızın bilinmesini istiyoruz.”

 

 

Bu haber 795 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...