Torba Yasa ne tür avantajlar getirdi?

30 Eylül 2014 17:32

2. Torba Yasa maddeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçti. Yeni torba yasada özellikle borçlara yönelik yapılan düzenlemeler ve alanları belli oldu. Borç yapılandırmada başvuru süresi 31 Aralık 2014’de sona eriyor.

Toplumun hemen hemen her kesimini olumlu yönde etkileyecek olan Torba Yasa geçtiğimiz gün Meclis’ten geçti ve Cumhurbaşkanı’nın onayına sunuldu. Herkesin merakla beklediği Torba Yasa’da önemli gelişmeler yer alıyor. Peki, bu gelişmeler neler? Özellikle borçluları ilgilendiren Yasa kişilere büyük kolaylıklar sağlayacak. İşte Meclis’te kabul edilen torba Yasa’nın detayları;

ERKEN EMEKLİLİK GELDİ

“Yasa yaşlı vatandaşları ve engellileri sevindirecek. Özellikle 65 yaş üstü yaşlılık maaşı alanlara çeşitli sebeplerden dolayı fazla yapılan ödemeler geri alınmayacak. Engelli maaşı alanlara yapılan yersiz ödemelerin de geri alınmasından vazgeçiliyor. Yasa ayrıca çalışan annelere, borçlu Bağ-Kur'lulara, madencilere ve gurbetçilere de erken emeklilik imkânı getiriyor. Torba yasa ile SSK'lılara tanınan doğum borçlanması hakkı genişletildi. Artık Bağ-Kur'lu ve memur kadınlar da doğum borçlanması yapabilecek. Doğum borçlanması yapılabilecek çocuk sayısı da 2'den 3'e çıkarılıyor. Böylece çalışan anneler emeklilik için 6 yıl kazanabilecek. Çok sayıda Bağ-Kur'lu yapılandırma düzenlemesi sayesinde emekli olabilecek. Borcunu yapılandıran Bağ-Kur'lular, bu şekilde günleri tamamlanıyorsa emeklilik işlemlerini başlatacak. Bağ-Kur'luya borçlarını yapılandırma fırsatı veren yasayla, son 5 yılında işçi olarak çalışanlara işçi statüsünde emeklilik yolu açılıyor.

MAVİ KARTLI GURBETÇİLER YURT DIŞINDA BORÇLANABİLECEK

Mavi Kartlı olarak adlandırılan gurbetçilere de SGK'ya davasız borçlanma hakkı getirildi. Mavi Kartlı gurbetçiler, dava açmadan yurt dışındaki süreleri borçlanabilecek.

KAMUDA TAŞERON İŞÇİYE KADRO YOLU

Yeni torba yasada kamuda çalışan taşeron işçilere yönelik düzenlemeler olacak. Kamuda çalışan bir taşeron işçi, mahkemeye başvurup "asıl işçi" kararı çıkarsa kadroya alınacak.

GSS’DE BORÇLAR SİLİNİYOR

Yasaya göre, bu kişiler, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren 6 ay içinde gelir testine başvuracak. Gelir testine göre de ödemesi gereken tutar belirlenecek. Yasa ile sağlanan imkân doğrultusunda, aile içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden az olanların bütün borcu silinecek. Bu şekilde borcu silinenler sağlıktan da yararlanmaya başlayacak. Eğer gelir bu rakamın üzerindeyse, geliri oranında belirlenecek prim geçmişe yönelik olarak yeniden hesaplanacak. Böylece en yüksek limitten çıkarılan prim borcundan kurtulmak mümkün olacak. Hesaplanan daha düşük miktardaki borç da, taksitle ödenebilecek.

30 NİSAN ÖNCESİNİ KAPSIYOR

Torba yasa, prim borçlarına yapılandırma imkânı getirdi. Sigorta primleri açısından hem işverenlerin hem de kendi primlerini ödeyen Bağ- Kur'luların prim borçları kapsamda. 30 Nisan 2014 tarihi öncesi oluşan; işsizlik sigortası primleri, sosyal güvenlik primleri, isteğe bağlı sigortalılık primleri, topluluk sigortası primleri, özel işlem vergisi, eksik hesaplanan asgari işçilik primleri, genel sağlık sigortası primlerinin faizleri silinecek.

AŞMLERE ACİL GÖREVİ VERİLECEK

Torba yasa ile gelen yeniliklerin arasında, bundan sonra aile hekimlerinin de acil hastalara bakması, tedavi etmesi yer alıyor ve bu sayede Hastanelerin acil servislerinde oluşan yoğunluğun giderilmesi ve acil hastalara anından müdahale edilip sorunlarından kurtulması sağlanmış olacak. Yani acil hastalar artık sadece hastanelerine gitmek zorunda değil. Acil hastalar mesai saatleri dışında ve hafta sonları da açık olan sağlık merkezlerinde tedavi görebilecekler.

VERGİ BORÇLARI DİKKAT EDİNİZ

Torba yasa; vergi, prim ve ceza gibi borçları bitirme yolunu açıyor. Borçları yapılandırma imkânı getirirken, faiz yükünden de kurtarıyor. Vergi borçlarının nasıl yapılandırılacağına ilişkin tebliğ taslağı, Gelir İdaresi'nin internet sitesinde yayımlandı. Tebliğin Resmi gazete'de yayımlanmasının ardından başvurular başlayacak. Tebliğ taslağına göre; vergi borçluları, başvurularını 1 Aralık 2014 günü mesai bitimine kadar yapabilecek. Peşin ödeme yapmak isteyenler için de, borçlarını taksitlendirip ilk taksiti yatıracaklar için de son ödeme tarihi 31 Aralık 2014. Hesaplanan tutarın ilk taksit ödeme süresi içinde tamamen ödenmesi halinde, bu tutara herhangi bir faiz uygulanmayacak. Taksitle ödenmek istenmesi durumunda borçlular 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini seçecek.

TERCİH YAPILACAK

Tercihte bulunulmaması halinde, en uzun taksit sayısı olan 18 taksite ilişkin ödeme planı verilecek. Taksitle yapılacak ödemelerde, belirlenen tutar; 6 eşit taksit için 1.05, 9 eşit taksit için 1.07, 12 eşit taksit için 1.10, 18 eşit taksit için 1.15 katsayısı ile çarpılacak ve 2'şer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacak.

FATURADAKİ TARİH ÖNEMLİ

Torba yasa, 30 Nisan 2014'ten önce olan borçları kapsıyor. Su borcu olanlar, su kullanım dönemi Nisan ayı olsa bile, fatura yer alan son ödeme tarihi Mayıs ayına sarkıyorsa, bu borcu yapılandırma kapsamında ödeyemeyecek. Örneğin, su kullanım dönemi 15 Mart 2014 ile 15 Nisan 2014 olan su alacağının faturada yer alan son ödeme tarihi Nisan ayı içerisine rastladığı takdirde bu alacak madde kapsamına girerken, Mayıs ayına rastlaması halinde madde kapsamına girmeyecek.

EMEKLİYE 1 YIL SÜRE GELDİ

Torba yasada, emeklilerin maaşının bankadan çekilme süresi ile ilgili olarak da bir düzenleme yapıldı. Mevcut durumda, 6 ay boyunca emekli aylığı bankadan çekilmezse, emeklinin aylık ödemeleri durduruluyor, sağlıkla ilgili hakları askıya alınıyor. Emekli, dul ve yetimler adına gönderilen aylıklarda, durdurma süresi torba yasa ile 6 aydan 1 yıla çıkarıldı.”

Bu haber 708 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...