Ispartalının kan bağışına katkısı yüzde 70’e yükseldi

30 Eylül 2014 17:35

Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Şerafettin Kılınçel, eskiden halkın kan bağışına katkısının sembolik oranlarda olduğunu ancak bunun günümüzde tam tersine döndüğünü duyurdu. Kılınçel, “Önceki yıllarda aldığımız kanın yüzde 65’ini askerden alıyorduk. Bu tam tersine döndü ve şuanda yüzde 30 askerden yüzde 70’ini sivilden alıyoruz” dedi.

Ispartalının kan bağışına katkısı her geçen gün artıyor. Bunun ispatını da Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Şerafettin Kılınçel ortaya koydu. Kılınçel, eskiden Ispartalının kan bağışına pek sıcak bakmadığını, kan ihtiyacını genelde askerlerden sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Ancak son yıllarda vatandaşın ayağına gitmeye başladıklarından bu yana halkın kan bağışına olan desteğinin arttığına dikkat çeken Kılınçel, bu sayede hedeflerini rahatlıkla yakaladıklarını söyledi.

2014 YILI HEDEFİ NEREDEYSE TAMAM

2014 yılı için koydukları hedefi neredeyse yakaladıklarını açıklayan Kılınçel, “2014 yılı hedefimiz 24 bin 500 idi, Şuan itibariyle 20 bini geçmiş durumdayız. Beklentimizi karşıladık. Önümüzde 4500’e yakın hedefimiz var. Kış diye insanların boş vermesini değil, yaz kış, tatil demeden vatandaşlarımızın ilgisini bekliyoruz. Ramazan ayında çok büyük sıkıntı çektik. Onun için biz her zaman çalışmamıza devam ediyoruz. Sürekli sahadayız ve vatandaşın ayağına gidiyoruz. Merkezimiz de sürekli açık. İlgiden dolayı da Isparta halkına teşekkür ediyoruz” dedi.

“KAN BAĞIŞI SOĞUĞA KARŞI DAYANIKLILIĞI ARTIRIR”

Öte yandan soğukların gelmesiyle birlikte vatandaşlarda ‘Kan verirsem acaba üşür müyüm?’ algısı oluştuğunu ancak bunun gerçek olmadığını ifade eden Kılınçel, “İnsanlar sert soğuklarda dışarı çıkmıyor. Kamu kurumlarında çalışanlar da kan vermek istemiyor ‘Acaba üşür müyüz?’ diye. Eski kanı vücut dışarı attığı için kişi üşümez. Çünkü vücut taze kan üretiyor. Bu da soğuğa dayanıklılığı artırır” diye konuştu.

“KURUMSAL DONÖR SAYISI ARTTI”

Diğer taraftan kan bağışına Ispartalının ilgisin her geçen arttığına değinen Kılınçel, “Üniversitede gönüllü öğrencilerimiz var. Onlar organize ediyorlar, yeni gelenleri teşvik ediyorlar. Öğrencilerin ilgisinde de memnunuz. Ek kontenjan kayıtları da tamamlandıktan sonra her fakültede dekanlıktan izin alarak bağış kampanyaları düzenleyeceğiz. Kurumlarda da ilgi mevcutlara göre iyi. Artık kurumsal donörlerimiz diyoruz. Orman Bölge, Milli Eğitim, TEİAŞ gibi kurumlarda ilgi fazla” şeklinde konuştu.

“2008’DE HEDEFİMİZ 14 BİN İKEN 2014’DE 25 BİN OLDU”

Bu arada son 6 yılda Isparta’daki hedeflerinin 10 bin arttığına da dikkat çeken Kılınçel, “2008 yılında hedefimiz 14 bin iken şuanda 24 bin 500 hedefindeyiz. 2009’da 19 bine çıkarmışız. Asıl sıçrama orada oldu. 2010’da 21 bin 500, 2011’de 22 bin 500, 2012’de 24 bin 500, 2013’de 24 bin 500 ve 2014’te de 24 bin 500 hedef koydu. 2015 hedefimiz ise 25 bin. Belli rakamdan sonra sabitlemek lazım. Biz de onu yapıyoruz” dedi.

“HALKIMIZIN AYAĞINA GİTTİK KAN BAĞIŞ ORANINA KATKISI ARTTI”

Son olarak halkın kan bağışına katkısının rakamlarla ortaya koyan Kılınçel şöyle devam etti; “Önceki yıllarda aldığımız kanın yüzde 65’ini askerden alıyorduk. Şuan bu tersine döndü. Şuanda yüzde 30 askerden yüzde 70’ini sivilden alıyoruz. Artık sivile yönelim oldu. Üniversite, kurum ve vatandaşın ayağına gidiyoruz. Bir de devamlılığı sağlıyoruz. Bir kurumdan aldıktan sonra bir daha ihtiyaç olmadan uğramazsanız olmaz. Biz bu devamlılığı sağlıyoruz.

“WWW.KANVER.ORG DA HER ŞEYİ GÖRÜYORSUNUZ”

www.kanver.org diye bir sitemiz var. Baktığınızda Türkiye’nin neresinde hangi ekip var görebiliyorsunuz. Kendi TC numaranızla girdiğiniz zaman ne zaman kan vermeniz gerektiğini, sürenizin dolup dolmadığını görebiliyorsunuz. Mimar Sinan önündeki çadırın hangi saatler arasında çalıştığını bile görebiliyorsunuz. Arife gününe kadar Mimar Sinan Camii önündeki hizmetimiz devam edecek. Bayramdan sonra hava şartlarına göre yerlerimiz değişebilir. Sitemizden takip edilebilir.”

 

 

 

Bu haber 1129 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...