Vatandaş çaresiz, yetkililerden de herhangi bir açıklama yok!

30 Eylül 2014 17:36

MÇK, 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren kömür yakımını yasaklamış ve eğer bu tarihe kadar gelecek yıl yakılması taahhüdünde bulunulması halinde ise kişilerin cezadan muaf tutulacağını açıklamıştı. Bu süre yarın doluyor. Fakat ne vatandaş taahhüdde bulunuyor ne de bir yetkili konu ile ilgili açıklama yapıyor.

Mahalli Çevre Kurulu’nun (MÇK) kararına göre Kömür yakımı yarından itibaren Isparta’da yasak. Fakat çevreye bakıldığı zaman ne vatandaş bunun farkında ne de herhangi bir yetkili bu durumun önemini ortaya koyuyor. Peki, yarından sonra Isparta’da ne değişecek? Bu konuya dair hiç kimsenin bir fikri bulunmuyor. Çünkü bilindiği üzere MÇK Nisan ayında yapmış olduğu toplantıda ilimizde youn şekilde hissedilen hava kirliliğinin önüne geçmek için 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren kömür yakımını yasaklamıştı. Hatta kararın radikal olmaması için bu tarihe kadar doğalgaza gelecek yıl geçilmesi taahhüdü verilmesi halinde kişilerin cezadan muaf tutulacağını açıklamıştı. MÇK, ne taahhüt veren ne de doğalgaza geçenlere ise daire başı 1070 TL para cezası uygulanacağını ve her denetlemede bu cezanın tekrarlanacağını duyurmuştu.

TEPKİLER İŞE YARAMADI

Kararın açıklanmasından sonra Isparta’da bu konu aylardır tartışıldı ve kimi çevrelerce doğru kimi çevrelerce ise kararın yanlış olduğu gündeme getirilmişti. Bu süre zarfında konu mahkemeye taşındı mahkeme ilk kararında MÇK lehinde karar vermiş ardından bir üst mahkeme ise MÇK’nın vermiş olduğu kararın aleyhine karar açıklamıştı. Daha sonra ise yine üst mahkeme bu kez ikinci bir karar vermiş ve MÇK’nın lehine karar açıklamıştı. Bunlar kısa zaman önce gerçekleşmiş ve vatandaş ne yapacağını bilemez hale gelmişti. Fakat edinilen bilgilere göre son mahkemenin vermiş olduğu karar yani MÇK’nın almış olduğu kararın geçerli olduğu duyurulmuş ve 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren kömür yakımının yasak olduğu bir kez daha basın tarafından kamuoyuna açıklanmıştı.

KIŞ KAPIYA DAYANDI

Bu gelişmeler ışığında bir de kara kış kapıya dayandı. Sıcaklık 12 derecelere kadar gerileyince vatandaş ısınmak için girişimlere başladı. Fakat şu anda ne olacağı merak konusu. Çünkü birçok vatandaş kararların açıklanması beklerken herhangi bir girişimde bulunmadı. Buna bir de herhangi bir yetkilinin kamuoyunu bilgilendirecek bir açıklama yapmaması süreci resmen tıkadı. Şimdi gözler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinde. Çünkü MÇK kararında göre 1 Ekim’den sonra doğalgaza geçmeyenler ve taahhüt vermeyenler hakkında her daire için 1070 TL ceza uygulanması gerekiyor.

Bu haber 784 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...