Yayla Seracılığı TRT Haber´de

9 Ekim 2014 15:29

Isparta Merkeze bağlı Deregümü Köyünde, Yalvaç ilçesine bağlı Çetince köyünde ve Sütçüler ilçesine bağlı Çandır köyünde seracılık her geçen gün artarak devam ediyor.

Yaz aylarından artan Sebze ihtiyacını karşılamak amacıyla yaklaşık 10 yıl önce Isparta’da 100 Dekar alanda başlayan Seracılık bu gün yaklaşık 2500 dekara çıkmış durumda. Isparta’dan her gün ülkemizin değişik bölgelerine 250 ton sebze gönderilmektedir.

Deregümü köyünde elde edilen rekoltenin tamamı şu günlerde iç piyasaya cevap vermekte güçlük çekiyor. Öyle ki şu günlerde domatesin kilogramı 1 lira 90 kuruştan toptan olarak veriliyor. Domates üreticileri ise bu yılki Üretimden son derece memnun olduklarını belirterek bir dekarlık alandan 17 ile 20 ton civarından domates hasat ettiklerini belirtti.

Geçtiğimiz günlerde TRT Haber kanalı da bu konuyu “Türkiye Ajansı” isimli programında ele aldı.

Programda İl Müdürümüz ve çiftçilerle yapılan röportajlara da yer verildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, Isparta’nın 3 bölgesinde toplamda 2500 dekarlık bir seranın oluştuğunu belirterek Günlük 250 ton sebzenin şehir dışına gönderildiğini ve sera kurmak isteyenlere Bakanlığında hibe desteklerde bulunduğunu belirttiği röportajında;“ Isparta’mız da 2500 dekara yakın bir sera mevcudiyeti söz konusu. Özellikle bunlarda Isparta Merkez Deregümü, köyünde, Yalvaç ilçesi Çetince köyü ve Sütçüler ilçesi Çandır köyü olmak üzere üç bölgemizde kümeleşmiş durumda ve oldukça da talep görmekte. Son yıllarda artan bir şekilde sera kurulduğunu gözlemlemekteyiz. Tabiri caiz ise yeni bir sektör geliyor yayla seracılığı yayla sebzeciliği diye. Aroması ve kalitesiyle de en çok tercih edilen domates ve salatalığı yetiştiriyoruz. Günlük Isparta genelini konuşacak olursak 250 ton civarında sebze İstanbul, Ankara, Kayseri, Konya gibi bölgelerimize illerimize çıkış olmakta. Bu senede fiyatlar konusunda çiftçimiz çok memnun. Gerçekten bu işi yaptıklarının sonuçlarını almaya başladılar. Bu da çiftçimizde yeni seralar kurma yönünde bir ivme oluşturdu. Faiz indirimli kredilerde Bakanlığımızın desteği mevcut. İndirimli faiz dediğimiz cari faiz %8’1er civarında, projeli ise; İl Müdürlüğümüzün proje şartlarına uygun sera tesis edenler ve projesini bize onaylatanlara Bakanlığımız % 50 desteğini karşılıyor. Bu şekilde de çiftçilerimiz indirimli faiz desteği kullanıyorlar. Aynı zamanda da Bambus arısı desteği var. Bambus ansıyla da sağladığımız Bakanlık desteği ile de çiftçilerimiz döllenme konusunda domates de büyük bir avantaj elde etmekte. Artık bizim seralarımızda çevreye duyarlı yetiştiricilik yapılmakta iyi tarım yetiştiriciliği ve çevreci bir üretim yapılmaktadır” dedi.

Program da bu konuda konuşan çiftçilerimiz de üründen ve kaliteden memnun olduklarını belirterek tek eksikliğin, domates tasnifleme merkezi olduğunu belirttiler.

Domates Serası Sahibi Hüsnü Erdoğan; “Şuanda domates olarak 40 dekarlık bir alanda üretim yapıyoruz. Tabi sezon sezon değişir, bu sene sezonun güzel olması nedeniyle şuanda gelirimiz gayet iyi. Allah bereket versin. Kilogramı 1.90 lira. Nisan 15 gibi dikimlere başladık. Hasada ağustos itibari ile başladık. Sezon ne kadar uzarsa o kadar iyi oluyor kasım ortalarına kadar falan tahmin ediyoruz” dedi.

Domates Üreticisi Mehmet Kalem; “5 senedir seracılık yapıyoruz. Burada eşim var ben varım birde oğlum var üçümüz. Aylık kazancımız kişi başı bin lira. Ürün çok güzel maşallah tonajımızda iyi, domatesimizde iyi çok güzel” dedi.

Bu haber 736 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...