Isparta Dünya Liderlerini ağırlayacak

9 Ekim 2014 15:40

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yaşamını anlatan, Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi 26 Ekim'de resmen açılıyor. Davetliler arasında  Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eski ABD Başkanı Bill Clinton yer alıyor.

Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de bulunan 'Demirel Külliyesi' olarak da adlandırılan 'Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi', 26 Ekim Pazar günü açılıyor. 16 bin m2’lik arazi üzerine tasarlanan müze deneyimli mimarlar tarafından hayat buluyor. Müzenin koruma sisteminden iç ve dış tasarımına kadar her şey en iyi malzemelerden oluşturuldu. Müze içerisindeki eserler özel alarmlı sistemlerle korunurken, müzede özel taşlar kullanıldı. Külliyede, müze dışında camii, namazgah, gasilhane, morg, vakıf merkezi, kafeterya da bulunuyor.

AÇILIŞA DÜNYA LİDERLERİ İLE 5000 DOLAYINDA DAVETLİ KATILACAK

Müzenin açılışının 26 Ekim'de gerçekleştirileceği öğrenilirken, açılışa dünya liderleri de davet edildi. Edinilen bilgilere göre Amerika Birleşik Devletleri'nin 42'nci başkanı Bill Clinton ve eşi de davetliler arasında.

CLINTON GELECEĞİM DEDİ

Resmi olmayan bilgilere göre, Clinton davete olumlu yanıt verdi. 1993 ile 2001 yılları arasında ABD başkanlığı yapan Clinton'un 26 Ekim'de Isparta'da olması bekleniyor.

ALİYEV'DE GELECEK

Açılışın bir diğer önemli konuğu ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev. İlham Aliyev'in de Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin açılışına katılması bekleniyor. Açılışa çeşitli ülkelerden devlet adamlarının da katılacağı ifade ediliyor.

BÖYLE MÜZE YOK

Müzede, 46 bin kitap, 7 bin hediye eşya, 6 bin teyp-video kaydı, 120 bin fotoğraf, 32 bin gazete- dergi, 500 giysi koleksiyonu ile 6 milyon belge bulunuyor. Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi'ne ait izleri de taşıyan müzede, Demirel'in Başbakanlık ve

Cumhurbaşkanlığı dönemlerinde kendisine verilen hediyeler ve kıyafetler de sergileniyor.

BEŞİĞİ BİLE DURUYOR

Süleyman Demirel Külliyesi içerisinde yer alan müze sahasında Demirel'in doğup büyüdüğü ev de dahil edildi. Demirel'in annesi Ümmühan, babası Hacı Yahya Demirel'in yaşamına dair fotoğraf ve çeşitli bilgilerin yer aldığı bu evde, Süleyman Demirel'in beşiği de yer alıyor.

Köy yaşamını yansıtan evin daha önce ahır olarak kullanılan bölümü de restore edilerek, fotoğrafların sergilendiği bir alana dönüştürüldü.

7 BAŞBAKANLIK, 1 CUMHURBAŞKANLIĞI

Demirel'in doğduğu İslamköy'de oluşturulan ve Türkiye'nin siyasi tarihine ışık tutan müze binası, üzerindeki kubbeler ile dikkat çekiyor. Kubbelerden büyük olanı Demirel'in cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemi, diğer 7 kubbe başbakanlık dönemlerini simgeliyor. Külliye içerisinde yer alan kütüphane binasında Demirel'in yazdığı kitaplar ile kendisini anlatan 46 bin eser ve 32 bin gazete- dergi arşivi bulunuyor.

40 MİLYON LİRA HARCANDI

Yapımına 1994 yılında başlanan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ne şu ana kadar 40 milyon lira harcandığı belirtildi.

Bu haber 828 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...