Isparta SOKÜM Komisyonu’nun başarısı

13 Ekim 2014 16:49

2014 yılı Mayıs ayında Somut Olmayan Kültürel Miras İl Envanteri ve Ulusal Envanterine kaydedilmek üzere önerilen 26 unsurun 25’i SOKÜM İl Envanterine, 18’i ise Ulusal Envantere kaydedilerek Isparta’nın oya sanatı, keçeciliği, boğaz havaları, yağmur duası törenleri, deve oyunu, aşıklık geleneği, nevruz geleneği, alevi-bektaşi ritüelleri, bahar bayramı, aşure geleneği, halı dokuma geleneği, kilim dokuması, bakırcılığı, diş hediği, güreşi, kına gecesi, kız kaçırma oyunu ve mani söyleme geleneği ulusal düzeyde kayıt altına alındı.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM), UNESCO tarafından toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları, uygulamalar, temsiller anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekanlar biçiminde tanımlanmaktadır.

Ülkemiz; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından 2003 yılında yapılan Somut Olmayan Kültürel Miras’ın Korunması Sözleşmesine 27 Mart 2006 yılında taraf olmuştur.

Somut olmayan kültürel mirası korumak; Somut olmayan kültürel mirasın taşıyıcısı konumundaki toplulukların, grupların ve bireylerin somut olmayan kültürel mirasına saygı göstermek; Somut olmayan kültürel mirasın önemi konusunda yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde duyarlılığı arttırmak ve karşılıklı değerbilirliği sağlamak; uluslararası işbirliği ve yardımlaşmayı sağlamak amaçları arasında yer almaktadır.

Sözlü gelenekler ve anlatımlar, Gösteri sanatları,toplumsal uygulamalar, ritüeller ve şölenler, doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar ve el sanatları geleneği Somut Olmayan Kültürel Miras alanları arasında yer almaktadır.

Bakanlığımız Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen SOKÜM Envanteri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri çalışmaları kapsamında, İlimizdeki kültürel unsurların tespiti için, Valilik Makamının Olur’larıyla SOKÜM İl Tespit Kurulu oluşturulmuştur. Yüzlerce yıllık köklü bir tarihe sahip olan Isparta’nın zengin kültürel mirasını ülkemiz insanlarına ve dünyaya tanıtılmasını, gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla, çalışmalarını yürüten İl Tespit Komisyonu yılda 2 kez Mayıs ve Kasım aylarında toplanarak Isparta’nın Somut Olmayan Kültürel Mirasını araştırma çalışmalarına devam etmektedir.

Ekteki listede, Isparta SOKÜM Tespit Kurulunun yapmış olduğu çalışmalar neticesinde belirledikleri Bakanlığımız Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilmiş olan kültürel unsurlar sıralanmıştır. Uzmanlar kurulunun incelemelerine göre bu unsurlardan bir kısmı il envanterine, bir kısmı da il/ulusal envanterine kaydedilmiştir” denildi.

 

 

 

Bu haber 691 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...