“Erken teşhis edildiğinde kanser bizi yenmeden biz onu yenebiliriz”

15 Ekim 2014 14:34

İçinde bulunduğumuz Ekim ayının ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya, kanserde erken teşhisin önemine vurgu yaparak, belli yaş dönemlerinde şikayeti olmasa da bütün vatandaşları KETEM’e ücretsiz taramaya davet etti.

Karakaya’nın açıklaması şöyle: “Kanser, her yıl milyonlarca kişiyi etkilemektedir ve bu sayı hızla artmaya devam etmektedir. Asıl önemli olan ise, bu kanserlerin 1/3’ünün etkili kanser kontrol programları yürütüldüğünde önlenebilecek olmasıdır. Kanser türlerinin tamamına yakını çok ucuz, etkin ve kolay uygulanabilen halk sağlığı yaklaşımları ile önlenebilecek niteliktedir.

İçinde bulunduğumuz Ekim ayı, meme kanseri konusunda halkımızı bilinçlendirmek için, çalışmaların yoğun olarak yürütüldüğü “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” dır. Meme Kanseri memedeki süt bezleri ve süt kanallarını döşeyen hücrelerin çeşitli nedenlerle hasara uğrayarak anormal hücre şekline dönüşmesiyle memenin normal yapısının bozulmasıdır. Tarama ile önlenebilecek kanserlerden olan meme kanseri, kadınlarda görülen kanserlerin %25–32 sini, kanserden ölümlerde 2. sırada yer alarak kansere bağlı ölümlerin ise  %19’unu oluşturur.

İlk doğumun  ileri yaşta olması , hiç doğum yapmamış olmak, , erken adet görüp geç menopoza  girmek , kontrolsüz hormon ilacı kullanmak, 1.derece akrabalarında  meme kanseri olması, obezite ve menopoz sonrası  aşırı kilo almak  meme kanseri riskini arttırabilmektedir.

Meme kanserinde genellikle ağrısız kitle (memede, koltuk altında) ,nadiren ağrı, meme başı akıntısı  (özellikle tek taraflı, kanlı ), meme başının içeri çekilmesi, meme derisinde kalınlaşma, kızarıklık, meme ucunda kabuklanma, kaşıntı, memede  portakal kabuğu görünümü önemli belirtilerdendir. 

Meme Kanserinden Korunmak için, Her ay düzenli olarak; Kendi Kendine Meme Muayenesi, düzenli sağlık kontrolleri ile yeterli ve dengeli beslenme konusunda hassas davranılmalıdır. Meme kanseri ile mücadelede erken tanı için, kadınların meme kanserinin farkında olması (eğitim) , Kendi Kendine Meme Muayenesi (ayda bir kez), Klinik Meme Muayenesi (yılda bir kez hekim muayenesi)  ve Tarama Mamografisi çekilmesi (iki yılda bir kez) gerekmektedir. Bu yöntemleri birbirinden ayırmak mümkün değildir.  Meme kanserini kitlenin ele gelmediği erken dönemde yakalayabilmek için başvurulan en önemli tanı aracı “Mamografi”dir ve meme kanserinin daha sık görüldüğü 40-69 yaş ve üzeri kadınlara uygulanmaktadır. Ultrasonografi  ise bazı olgularda mamografiye önemli bir destek oluşturan bir yöntemdir.

Meme kanserinin erken teşhisi amacıyla, hizmet veren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) yaklaşık iki yıldır Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi kampüsü içerisinde ücretsiz kanser tarama programları yürütmektedir. Kişilerin henüz hastalık belirti ortaya çıkmadan KETEM’ e başvurmaları ve kendilerine uygun tarama programlarına dahil olmaları çok önemlidir. Erken teşhis edildiğinde Kanser Bizi Yenmeden Biz Onu Yenebiliriz. Bu yüzden bütün halkımızı belli yaş dönemlerinde şikayeti olmasa da KETEM’e ÜCRETSİZ taramaya davet ediyoruz”.

 

 

Bu haber 680 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...