Nedeni; Elmanın saklanabilir olamaması

15 Ekim 2014 19:15

Ticaret Borsası Başkanı Adar, Elma Borsası sürecinin devam ettiğini ve Ankara’yla sürekli diyalog halinde olduklarını açıkladı. Adar, ‘’En büyük sıkıntımız; Elmayı uzun süre saklayamamamız. Buğday, arpa, nohut, pamuk, fındık uzun süre saklanabiliyor. Bunu Ankara’ya anlatmaya çalışıyoruz’’dedi.

Bir süre önce çalışmalara başlanan ve hatta dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a bile aktarılan Elma Borsası’nda süreç bir türlü lehimize dönmedi. Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Ankara’ya sürekli elmanın nasıl saklanacağı konusunda bilgi aktardıklarını ancak elmanın dayanıklı bir ürün olmadığını düşündükleri için borsa şartlarının bir türlü oluşmadığını söyledi.

‘’BAKANLIĞA BİRŞEYLERİ ANLATMAK KOLAY DEĞİL’’

Şu anda borsanın oluşamamasındaki en büyük sıkıntının elmanın saklanamaması olduğunu bildiren Adar, ‘’Buğday, arpa, nohut, pamuk, fındık uzun süre saklanabiliyor. Elma meyve olduğundan dolayı bunu Ankara’ya anlatmaya çalışıyoruz. Bunu anlatıyoruz. Bu farklı bir statüde yapılacak. Bunun için de soğuk hava depolarıyla birlikte yapılması gerekiyor. Çünkü bazı şeyleri Tarım Bakanlığı ile Sanayi Bakanlığı’na anlatmak kolay değil. Çünkü elma hemen çürüyebilen bir şey’’ diye konuştu.

‘’ELMAYLA İLGİLİ STATÜ BULUNMAYA ÇALIŞILIYOR’’

Öte yandan borsa kurulduğunda elmanın kağıt üzerinde alınıp satılmaya başlanacağını ve bu yüzden elma çürüyen bir ürün olduğu için onunla ilgili statü bulmaya çalıştıklarını bildiren Adar, şunları söyledi; ‘’Olumsuz bakılan bir şey yok. Ama farklı bir segmentte değerlendirilecek. Isparta’mız için elma çok önemli. Türkiye’nin çoğu yerinde 30 Mart’taki don olayından dolayı elma az oldu. Bunun aksine Isparta’da ise beklentinin yüzde 20 üzerinde elma hasadı oluyor. Bu nedenle Isparta’daki tüm soğuk hava depoları dolmuş durumda. Rekolte de Isparta’da şuan çok iyi. Ama bu üretimin dış pazar yönü var.

‘’ORTADOĞU’DAKİ KARIŞIKLIK ELMAYI İÇ PAZARA YÖNELTEBİLİR’’

Bu arada dış pazar yönünde de şuandaki Ortadoğu’daki karışıklıktan dolayı ihracat sıkıntılı gözüküyor. İç Pazar da bu kadar elma tüketilmiyor. İç pazarda bu elmanın tüketilmesi için bizim ulusal pazarda elmanın faydalarını anlattırmamız gerekiyor. Uzman veya bir doktor elmanın faydalarını anlatabilir.

Kamu spotları var. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bu konuda görüştük. Ama bu olmadı. Reklam yapmamız için bütçe lazım. Bu da büyük bir bütçe. Televizyonlarda sabah programlarına Ticaret Borsası olarak elma gönderelim. Onlar televizyon da bizim elmamızı anlatsın. Türkiye’deki tüm sektörlerde reklam çok önemli. Beyaz eşyanın, elektronik eşyanın veya gıda ürünlerinin reklamları yapılıyor. Elmamızın da reklamını yapmalıyız.’’

ERDOĞAN’A ELMA YEDİRELİM TEKLİFİ

Diğer taraftan elmayla ilgili en güzel reklamın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a elma yedirmek olduğu fikrini de ortaya atan Adar, ‘’Günde 1 elma yiyin kampanyasında TBMM’de 600 kasa elma dağıttık. Onun da biraz faydası oldu. Ama elmayı asıl Cumhurbaşkanımıza yedirmeliyiz. En güzel reklamı böyle yaparız’’ diye konuştu.

 

 

Bu haber 719 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...