Eğirdir Gölü Kanalizasyon Projesi Masaya Yatırıldı

16 Ekim 2014 17:43

Vali Vekili Abdullah Aktaş Başkanlığı’nda Valilik Toplantı Salonu’nda Eğirdir Gölü kuşak projesi kapsamında bir toplantı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya, Eğirdir Gölü etrafında bulunan İlçelerin Kaymakamları, Belediye Başkanları,  İl Genel Meclis üyeleri,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilileri, İl Özel İdare yetkilileri, İller Bankası Bölge Müdürü Osman Nuri Başaran ve proje çalışması yapan bir firma yetkilisi katıldı.

Vali Vekili Aktaş, “Kuşak projesi 2 yıldır kamuoyu gündeminde, bir yıldır valilik gündeminde”

Vali Vekili Abdullah Aktaş, kısa bir açılış konuşması yaparak toplantının amacını açıkladı. Abdullah Aktaş, “Kuşak projesi iki yıldır kamuoyu ve bir yıldır da valilik gündeminde. Eğirdir Gölü’nü nasıl koruruz, kirliği en aza nasıl indiririz; tarımsal, sanayi ve hayvansal faaliyetleri de artırarak gölü nasıl koruruz; stratejik öneme sahip tatlı su kaynağımızı el birliği ile nasıl kurtarırız? Bunları konuşmak, tartışmak ve hazırlanan alternatif projeler üzerinde durmak için toplanmış bulunmaktayız.” dedi.

 Daha sonra Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerince mevcut durumlar ve yapılabilecek alternatif projeler hakkında hazırlanan sunum toplantıya katılanlara gösterildi. Eğirdir Gölü Özel Hükümleri hatırlatıldı; biyolojik ve ileri arıtma tesisleri kurulması gerektiği anlatıldı. Her yerleşim yeri kendine ait olmasa da ortak kullanımlı arıtma tesislerinin kurulabileceği belirtildi.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK’TEN EĞİRDİR BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerince hazırlanan sunumlarda Yalvaç ve Eğirdir arıtma tesislerinden bahsedilirken, Eğirdir Belediyesi’nin arıtmasının yoğunluğuna rağmen sonuç raporlarının temiz çıkmasından dolayı Belediye Başkanı Ömer Şengöl’e teşekkür edildi.

Toplantıda,  Antalya’dan gelen bir firmanın yetkilisi tarafından Eğirdir Gölü Kanalizasyon Kuşak Projesi ile ilgili hazırladığı sunum gösterildi. Hazırlanan sunumda elde edilen verilere göre Göl etrafında622.9 kmkanalizasyon hattının döşenmesi gerektiği açıklandı. Göl etrafındaki 82 yerleşim merkezinden toplanan atıkların tek bir arıtma tesisinde toplanması düşünülen projede kot farkı olan yerler terfi istasyonlarının kurulması ön görülüyor. Yukarı Gökdere tarafında kurulacak arıtma tesisinden elektrik elde edilebileceği gibi, arıtılmış suyun, Çamlık bölgesinde tarımsal sulamada kullanılması düşünülüyor. Eğirdir Gölü’nün korunmasıyla birlikte HES1 ve HES2’ye de daha temiz suyun aktarılması sağlanmış olacak.

KAYMAKAM DR. YILMAZ, “ARITMA TESİSLERİNE DEVLET TEŞVİK VERMELİ”

Sunumların ardından söz alan Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, “Eğirdir Gölü içme suyu açısından stratejik bir durumdaysa, etrafında yapılacak kanalizasyon kuşak projesinin maliyetini de ilgili bakanlık karşılamalı. Bu birinci önerim. İkinci önerim ise arıtma tesislerine devlet teşvik vermeli ki teşvik olursa herkes bu iş için elini taşın altına koyar.” dedi.

İLLER BANKASI BÖLGE MÜDÜRÜ OSMAN NURİ BAŞARAN, “HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ”

İller Bankası Bölge Müdürü Osman Nuri Başaran, “Eğirdir’de kuşak projemiz hazır fakat bir türlü yapım aşamasına geçemedik. Karayolları bir türlü izin vermedi. Eğirdir Gölü kuşak projesi kapsamında biz burada taahhüt ediyoruz, proje hazırlanması konusunda, teknik destek ve maddi destek konusunda yardıma hazırız. Belediye başkanlarımıza da desteğe hazırız. Ayrıca ortak kullanımlı arıtma tesisleri rantabl çalışmıyor. Bunlar tecrübelerimizle sabittir.” dedi ve destek taahhüdünde bulundu.

BAŞKAN ŞENGÖL, “GÖLÜ KİRLETMEDİĞİMİZ HALDE, GÖLÜN KORUNMASINI EN ÇOK BİZ İSTİYORUZ”

“Gölün korunmasını en çok arzu eden biziz.” diyen Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl; “4. Dönem Belediye Başkanıyım, 20 yıldır bu proje konuşuluyor, hala bir çalışma yapılamadı. Yapılan sunumlarda açıklanan rakamlar 20 yıl öncesine ait ise Eğirdir Gölü’nün 20 yılda altı üstüne geldi. Ben EKOBİR Başkanıyken böyle bir çalışma yapıldı ve Dünya Bankasına gönderildi. Bir arpa boyu yol alınamadı. Bu proje mükemmel!.. Bu defa ciddi isek ilk Eğirdir’den başlasın bu çalışma. Biz de Belediye olarak yardımcı olalım. Eğirdir Belediyesi olarak ilçemizi kapsayan bir kuşak projesi hazırladık. Bir türlü iznini alamadık. 5 trilyonluk ödeneği de İller Bankası’nda hazır. Proje hazırken hemen başlayalım. Mevcut sistemin de yeni yapılacak kuşak projesine entegre edilebileceğini düşünüyorum. Gölü kirletmediğimiz halde, gölün korunmasını en çok biz istiyoruz. Ayrıca şunu belirtmek isterim, Eğirdir ilçesinin göle hiçbir kirliliği yoktur. Bunu ben değil raporlar söylüyor. ”dedi.

FEVZİ ÖZDEMİR, “DEVLETİMİZ ÇOK GÜÇLÜ, HAZIRLANAN PROJE BAKANLIK PROJESİ OLACAKTIR. DEVLET BÜTÇE AYIRACAKTIR.”

İl Genel Meclis Üyesi Fevzi Özdemir, “Devletimiz artık çok güçlü; eski parayla konuşalım, 300 trilyonluk projeyle Antalya’ya içme suyu alınıyorsa, 16 trilyona bu projeye her türlü destek verir. Bu hazırlanan proje bakanlık projesi olacaktır ve devlet bütçe ayıracaktır. Biz projemizi iyi hazırlayalım, iyi sunalım. Bakanlık her türlü desteği verecektir.” dedi.

BAŞKAN ÜNVERDİ, “EKONOMİK OLAN BAĞIMSIZ ARITMA YAPMAK”

Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, daha önce Belediye olarak yaptırdıkları bir fizibilite çalışmasında bağımsız arıtma yapmanın daha ekonomik olarak sağlandığını söyledi. Başkan Ünverdi, “Kuşak proje yerine bölgesel arıtma yapmak günümüz şartlarında daha ekonomik olacağı kanaatindeyim. Eğirdir Gölü Özel Hükümlerine göre, 2015 yılı sonuna kadar süremiz var. Acele etmemiz gerekiyor!.. Uluborlu olarak ileri arıtma tesisi kurulması için çalışmalarımız İller Bankamızın destekleriyle devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

BAŞKAN SEZGİN, “KUŞAK PROJESİNİ EKOBİR VE GEYAŞABİR ÜSTELENEBİLİR. YA DA ORTAK HAREKET EDİLEBİLİR”

Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin, EKOBİR’in de Başkanı olarak söz aldı ve “Eğirdir Gölü Kanalizasyon Kuşak projesinin EKOBİR ve GEYAŞABİR üstelenebilir. Ya da ortak hareket edilebilir.” dedi. Başkan Sezgin, Arıtma tesisi çalışmalarının 2015 yılında tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Toplantı sonunda Vali Vekili Aktaş, yapılan konuşmaların daha detaylı bir şekilde olgunlaştırılması için alt komisyon kurulmasına karar verildiğini açıklarken, Eğirdir Gölü Kanalizasyon Kuşak Projesi için Avrupa Birliği Çevre fonlarından da destek alınabileceğini söyleyerek katılımcılara teşekkür etti.

 

Bu haber 734 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...