“Kadın çiftçiler dünya gıda üretiminin yarısından fazlasını gerçekleştiriyor”

18 Ekim 2014 12:55

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Şölen mesajında, “Kadın çiftçiler dünyanın her ülkesinde tarım sektörünün temel taşlarından biridir ve bugün dünyada 1, 6 milyar kadın çiftçi bulunmaktadır.

Bu çiftçiler dünya nüfusunun dörtte birini oluşturmakta, kadın çiftçiler dünya gıda üretiminin yarısından fazlasını gerçekleştirmektedirler. Bu oran Afrika'da % 80, Asya'da % 50, Latin Amerika ve Batı Avrupa'da % 30-40 arasındadır. Kadın Çiftçilerin 2/3’ü okuma yazma bilmemektedir.

Ülkemizde ise toplam nüfusumuzun yaklaşık % 35'ı kırsal alanda yaşamaktadır. Kırsal nüfusumuzun % 50'sinden fazlasını kadınlar oluşturmaktadır. Kırsal da yaşayan faal nüfus içinde yer alan kadınlarında % 90'ınından fazlası tarımda çalışmakta ve bu kadınlarında % 80'inden fazlası ücretsiz aile işçisidir.

1995 yılında Pekin'de toplanan IV. Dünya Kadın Konferansında ise yayınlanan Pekin Deklarasyonu ve Eylem Planında, kadın-erkek eşitliğini gerçekleştirmeye yönelik somut politikalar ortaya konulmuştur. Her yıl 15 Ekimi Dünya Kadın çiftçiler günü olarak kutlama fikri kabul edildi. Bu karar Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP), Dünya Kırsal Kadın Derneği (ACWW), Afrika Kırsal Kadın Ağı Derneği (NARVVA) ve Dünya Kadın Zirvesi Vakfı (WWSF) tarafından desteklenmiştir.

2008 yılında Birleşmiş Milletler bünyesinde resmi bir kutlama olarak kabul edilmiş ve bugünün tüm dünyada kadın çiftçiler günü olarak kutlanmasına başlanmıştır” dedi.

 

Bu haber 645 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...