VII.Biyomekanik Kongresi´ne SDÜ Ev Sahipliği Yapıyor

18 Ekim 2014 12:59

Son yıllarda disiplinlerarası çalışmaların ilgi odağı hâline gelen biyomekanik alanında araştırmacıların bilgi ve birikimlerini artırmaları, paylaşmaları ve bu alandaki yeni çalışmalara ışık tutmaları amacıyla iki yılda bir gerçekleştirilen “Uluslararası Katılımlı Ulusal Biyomekanik Kongresi”ne bu yıl Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ev sahipliği yapıyor. Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan kongrenin açılış töreninde, ilk olarak SDÜ’yü sosyal, kültürel ve bilimsel yönleriyle tanıtmak amacıyla Kurumsal İletişim Merkezince hazırlanan tanıtım filmi izletildi ve Halk Oyunları Kulübü tarafından bir gösteri sunuldu.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ramazan Kayacan, mekaniğin sağlıkla ilgili alt dallarından biri olan ve insan, bitki, hücre gibi biyolojik sistemler için mekaniğin yöntemlerinin kullanıldığı çalışmaları içeren biyomekaniğin, son yıllarda disiplinlerarası çalışmaların odağı hâline geldiğini söyledi. Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Kayacan, iki gün sürecek kongrede, büyük çoğunluğu Türkiye’den olmak üzere 42 farklı üniversiteden ve yedi faklı biyomekanik alanından çoğu disiplinlerarası çalışmanın ürünü olan 58 bildirinin sunulacağını belirtti.

Konuşmasına biyomekaniğin öneminden bahsederek başlayan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu da, “Mekanik(hareket bilimi); klasik biçimde uzun yıllardır, araştırmacıların ilgi odağı hâlindedir. İnsanoğlunun varlıkları anlamaya çalışma girişimleri gerçeği, biyomekaniği ünlü bir bilimsel çalışma alanı hâline getirmiştir. Bu bilim dalı, yaşayan varlık ve canlılık güdüsünü anlama ile ki; -insanoğlunun ilk amacıdır- kesişmesi, çakışması sebebiyle bu alandaki işçilere bir mutluluk kaynağı olmaktadır.” dedi. SDÜ’nün başarılarına da değinen İbicioğlu, teknolojik altyapısı ve sosyal imkânlarıyla SDÜ’nün Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden birisi olduğunu söyledi ve kongrenin bilimsel, kültürel ve sosyal açıdan verimli geçeceğine duyduğu inancı dile getirerek etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. 

Açılış konuşmalarının ardından konferansına geçildi. Konferansı veren “Journal of the Mechanical Behavior of Biomedical Materials” Dergisinin Baş Editörü Prof. Dr. David Taylor “Yapısal Biyomalzemeler: Tabiattan Alınacak Dersler” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu “Doku Mühendisliğinde Değişik Yapı İskelelerin Biyomekanik Özellikleri”, Case Western Reserve University’den Prof. Dr. Dwight Davy “Kemiğin Lineer Olmayan Mekanik Davranışı: Deneyler ve Modeller” konulu konferanslarını verdiler. Kongre, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feza Korkusuz’un “Bir Klinisyen Perspektifinden Spor Biyomekaniği”, Case Western Reserve University’den Prof. Dr. Ozan Akkuş’un “Mekanik Anlamda Fonksiyonel Kas- İskelet Sistemi Biyomalzemeleri için Kolajenin Elektrokimyasal Olarak İşlenmesi”, San Diego State University’den Doç. Dr. Samuel K. Kassagne’nin “BiyoMEMS’de Yeni Sınırlar: Mikro İşlenmiş Çok Katmanlı Camsı Karbon Mikroelektrot Yapı Kullanılan Sinirsel Protezler” konulu konferanslarıyla devam edecek.

 

Bu haber 842 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...