“SDÜ’ye Nükleer Enerji Bölümü kurulsun”

21 Ekim 2014 14:02

Makine Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Hasan Akıllı, Türkiye de Mersin Akkuyu' da ve Sinop'ta kurulma aşamasında olan ve üçüncüsü de kurulması planlanmış olan Nükleer Santraller için gerekli olan mühendisleri yetiştirmek amacı ile, SDÜ’nün gerek alt yapısı ve gerekse bu hususta yetişmiş öğretim kadrosu açısından yeterli olması dolayısı ile, Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümlerinin bir tanesinin de SDÜ7de kurulması gerektiğini belirtti.

Akıllı’nın açıklaması şöyle: “Son günlerde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet GÖRMEZ' in İstanbul'da uluslar arası İSLAM ÜNİVERSİTESİ Kurma hazırlığında olduğu bilinmektedir. Sebebi ise bu konuda düne kadar lokomotiflik rolündeki Kahire “EL-EZHER" Üniversitesi son yıllarda ülke içindeki siyasi bunalımı ve bilhassa akademik müfredatıyla oynanmasından sonra, ciddi güven kaybı yaşamakta olup, 1044 yıllık geçmişi olan bu üniversitenin bu bölümü de dahil olmak üzere, Kazakistan'daki, Kırgızistan'daki, Azerbaycan'daki ilahiyat fakülteleri ile Sofya'daki yüksek İslam enstitüsünün, Strasbourg' daki İslam ilahiyat fakültesinin ve Goethe üniversitesinin İslam araştırma merkezlerinin de kurulacak bu yeni üniversiteye bağlanması çalışmaları yapılmaktadır. Onun içindir ki;

1. İstanbul tarihi geçmişi, kültürel miras zenginliği, vizyon, turizm ve tarihi kent oluşu, dünya şehri olma gibi bir çok artılarının yanında, İstanbul' un yeterince kalabalık, yeterince şehir içi ulaşımı zor ve gerekli olan çok geniş alana ihtiyaç olmasından dolayı Türkiye'de kurulması düşünülen "ULUSLARARASI İSLAM ÜNİVERSİTESİ"nin ilgili makamlara ve YÖK ile görüşülüp mutabakat temin edilmek kaydı ile ve hatta imkanı varsa büyük hayırsever insan Sn. Şevket DEMİREL Beyefendi ile de görüşülerek kendi imkanları ile İslam köye yaptırma aşamasındaki 7 adet fakülte binalarının bu yönde kullanılarak ULUSLARARASI İSLAM KÖY İSLAM ÜNİVERSİTESİ olarak dizayn edilebileceği düşünülebilir.

2. Makine Mühendisleri Odası olarak bu yıl başında SDÜ' ye yazılı müracaat ederek; Türkiye de Mersin Akkuyu' da ve Sinop'ta kurulma aşamasında olan ve üçüncüsü de kurulması planlanmış olan ve her biri dört’ er adet 1200 megavat gücünde reaktörlerden oluşacak olan üç adet nükleer santral toplamda 3x4800=14.400 megavat gücünde inşası yapılacak olup, bu santrallere gerekli olan "NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSİ" yetiştirmek amacı ile şu anda Rusya'da tahsil gören, tahribi 180 kadar öğrencimizin Türkiye'de yetiştirilmesi için 2 adet NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSLİĞİ Bölümleri açılması çalışmaları doğrultusunda ilk olarak Ankara Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümüne paralel bir bölüm açılması talebi ve Kayseri Erciyes Üniversitesi' de kendi bünyesinde bu bölümün açılması için talepte bulunmuşlardır.

SDÜ gerek alt yapısı ve gerekse bu hususta’ da yetişmiş öğretim kadrosu açısından yeterli olmasından dolayı büyük vizyona hakim adı geçen nükleer enerji bölümünün bir tanesini SDÜ' de teşekkül etmesi hususun da SDÜ Rektörlüğüne daha Önce Makine Mühendisleri odası Isparta İl Temsilciliği olarak talebimizi yinelemek isteriz. Aynı şekilde bu hususu sayın Isparta Valimize arz ederek tüm etkili ve yetkili kişiler ile milletvekillerimiz bu önemli yatırımlar için özveride bulunarak işportamıza kazandırılması hususunu arz ederiz”.

 

 

 

Bu haber 774 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...