Kazakistan- Isparta ticaret köprüsü kuruluyor

21 Ekim 2014 14:32

ITSO’da Kazakistan Başkonsolosu ve Ticaret müsteşarının katıldığı toplantıda, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirmesi ve işbirliği imkanları  konuşuldu.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, yurtdışı iş bağlantılarını güçlendirmek  ve ihracatı artırmak adına çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in daveti üzerine Kazakistan Başkonsolosu Yerkebulan Saphiyev ile Ticaret Müsteşarı Almat Suyubayev, Isparta’ya gelerek işadamları ile buluştu. ITSO’da gerçekleşen toplantıda, Meclis Başkanı Osman Şahlan, Başkan Yardımcıları Salih Sarıkaya ve Metin Çelik ile ITSO Yönetim kurulu üyeleri, Kazakistan ile işbirliği yapan firmalar ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Dış İlişkiler Birim Başkanı Mehmet Pehlivan hazır bulundu.

ITSO Başkanı Başdeğirmen, toplantıda Isparta’nın ticaret hacmi ile ilgili geniş bilgiler verdi. Isparta’nın tarım ve sanayi konusunda Kazakistan’la çok sayıda işbirliği yapıldığına değinen Başdeğirmen, “Kazakistan bizim dost ve kardeş ülkelerimizden biri, ancak dostluklarımız kadar ticaretimiz ileri seviyede değil,biz ticaretimizi artırmak ve 2023 yılı ihracat hedefimize emin adımlarla ilerlemek istiyoruz.”dedi. 

ITSO’nun son yıllarda düzenlediği  yurtdışı iş gezilerini de 2023 ihracat hedefi doğrultusunda  yaptıklarını belirten Başdeğirmen, “Her zaman söylediğimiz gibi Isparta dışına çıkmadan Isparta’ya hizmet edemeyiz. Ürünlerimizi anlatmadan ürünlerimizi satamayız, dışarıyla iyi ilişki kurmalıyız. “diye konuştu.

 Isparta’nın tanıtım faaliyetleri kapsamında  Kazakistan’la ihracatın arttığını belirten Başdeğirmen şöyle devam etti:

“Kazakistan Isparta’da üretim yapan işadamlarının ihracat yaptığı ülkeler arasında.  Özellikle mermer, tarım ve tarım makineleri  alanında yapılan ihracatın 2014 yılının ilk 9 ayında, 1 milyon dolara yükselmesi bu ülkeyle ticari işbirliğinin artırılması gerektiğini konusunda bizleri teşvik etmiştir.  Bu anlamda ITSO Yönetimimiz, Kazakistan İstanbul Başkonsolosu ve Ticaret müsteşarı ile ihracat yapan firma temsilcilerimizin ve katıldığı kapsamlı bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Amacımız Kazakistan’la olan işbirliğimizi daha da artırmak.

DOSTLUĞUMUZ KADAR TİCARETİMİZ DE GÜÇLÜ OLMALI

Kazakistan bizim kardeş ülkemiz, dinimiz, dilimiz, kültürümüz ve bazı  özelliklerimizle dost  ülkeyiz. Her zaman için her türlü konuda birlikte olduğumuz gibi ticarette de birlikte olmalıyız. Ticaretimizi geliştirmek düşüncesindeyiz. Kazakistan’la ihracat rakamlarının her geçen gün artığını görüyoruz. 2013 yılında Isparta olarak Kazakistan’a 250 bin dolarlık bir ürün gönderdik,  600 bin dolara yakında ürün aldık, tanıtım çalışmaları sayesinde ihracat rakamımız 9 ayda 1 milyon dolara yükseldi. 2014 yılı sonuna kadar 1.3 milyon doları bulacaktır. Isparta ihracatını yükselten illerin başında yer alıyor, Türkiye oranlarına göre en fazla ihracat yapan iller arasındayız yüzde 16 artış var. Ispartamız yükseliş trendinde. Bu durum bizleri gururlandırıyor. Isparta ekonomisini çok daha iyi yerlere getirebilmek ve tarım ve sanayi ürünlerimizi ihracatını artırmak istiyoruz. 2023 yılında ihracat hedefimiz ülke olarak 500 milyar dolar Isparta olarak da 500 milyon dolardır. 2023 yılında inşallah 500 milyon dolar rakamını çıkartacağız.

Isparta gül, elma ve tarım Türkiye’nin önemli illeri arasında. Örneğin elmamızda 20 çeşit bulunuyor, gülümüz yine çok önemli dünya gülyağı ihtiyacının yüzde 65 ini biz karşılıyoruz. Elma üreten bir şehir 20 ye yakın ürün çeşidimiz var. Yani aslında Isparta ihracatta önemli noktalara gelebilir ve biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu amaçla ilerliyoruz. Bu toplantımızı da amacımız doğrultusunda yapıyoruz.“

KAZAKİSTAN BAŞKONSOLOSU ISPARTA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ 

Başkonsolosu Yerkebulan Saphiyev, de Isparta ile Kazakistan arasında işbirliği ve ticaret ilişkilerini artırmak istediklerini söyledi. Saphiyev, “Kazakistan ve Türkiye arasında ticaret hacmini ithalat ve  ihracat ilişkilerini devlet başkanlarımızın belirttiği amaçlar doğrultusunda ticareti yükseltmek ve teşvik etmek amacıyla çalışıyoruz. Isparta ile işbirliği yapmak istiyoruz. Bu toplantıyı düzenleyen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın Şükrü Başdeğirmen ve ekibine  bize gösterdikleri sıcak misafirperverlikleri için teşekkür ediyoruz. “dedi.

Ardından Kazakistan ile işbirliği yapan firma yetkilileri kısa kısa sunumlar yaparak işbirliği faaliyetlerini anlattılar.

ITSO Meclis Başkanı ve Şahlanlar Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Osman Şahlan, Kazakistan ile ilk ticaret yapan firmalar arasında olduklarını anlatarak, “1993 yılında Kazakistan’la ticarete başladık, balık alıp, halı, dondurma, dondurma satış dolapları sattık. 1993 yılında 2001 yılına kadar ilişkilerimiz devam etti. 2001 yılından sonra ara verdik 2005 yılında tekrar başladık. O gün bu gündür ticaret ilişkilerimiz devam ediyor. İnşallah 2015 yılı elma bahçeleri ve soğuk hava depoları kurulumları ile ilgili Kazakistan’la ilgili çalışmalara devam edeceğiz.”dedi.

ITSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Metamar AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Aydoğmuş da kısa bir sunumun ardından Kazakistanla ile yaptıklarını çalışmaları anlattı. 2009 yılından bu yana Kazakistan’a 5 milyon dolara yakın ihracat yaptıklarını belirten Aydoğmuş, “İhracatımız ilerleyen yıllarda da devam edecektir.”dedi.

Gülbudak Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hasan İnce de tarımla ilgili Kazakistan’da işbirliklerini anlattı. İnce, “2 yıldan bu yana meyve fidancılığı ve meyve bahçeleri kurulmasıyla ilgili çalışmalarımız var bu yıl artarak gidiyor. Kazakistan yeni teknoloji ile son yıllarda yeni yeni tanışmaya başladı, meyvecilik yeni başlıyor. Olanaklar yeterince mevcut. 2 yıl içinde artarak giden bir fidan ihracatımız var, Çimkent’te Kazak işadamı ile birlikte işbirliği yaparak ilişkilerimizi sürdüreceğiz.”diye konuştu. 

ITSO Meclis Üyesi ve Gençgüçsan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Küçükköse de Kazakistan’la tarım makineleri  konusunda işbirliği yaptıklarını anlattı. Ticaretin geliştirilmesi için Kazak işadamları ile işbirliğine hazır olduklarını belirten Küçükköse ITSO Yöneticilerine de toplantıyı düzenlediklerini için teşekkür etti.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Dış İlişkiler Birim Başkanı Mehmet Pehlivan da, Ajansın faaliyetlerinden bahsetti. Türkiye’deki yatırım fırsatlarını ve Isparta’nın cazibelerini anlatan Pehlivan, Batı Akdeniz Bölgesi ile Kazakistan’ın benzer birçok yönünün olduğunu söyledi. Isparta ile işbirliği yapmak isteyen Kazakistanlı işadamlarının yatırım fırsatlarından da yararlanabileceğini belirten Pehlivan, ortak çalışmalarda önemli desteklerin olduğunu söyledi.

İŞADAMLARINA ÖNEMLİ KOLAYLIKLAR

Kazakistan Ticaret Müsteşarı Almat Suyubayev, Kazakistan’da yatırım yapmak isteyenlere çağrıda bulundu. Kazakistan Hükümetinin ülkede yatırım yapacak işadamlarına önemli destekler verdiğini belirterek şunları söyledi:

“Kazakistan’da yeni kanunlar çıktı, ülkemizde yeni yatırım yapacaklar için  ekipmanlar  ve sanayi sektöründe kurumlar vergisi sıfır 10 yıl boyunca emlak vergisi sıfır, sanayi varsa vergi yok. İşçi istediğiniz kadar getirebilirsiniz, arazi veriliyor elektrik, su, telefon alt yapısı getiriliyor ürün üretmeye başlandığında yüzde 30’unu devlet geri veriyor. Bu olanakların değerlendirilmesi gerekiyor.”

FUARA DAVET

Kazakistan’da 28-29 Ekim tarihleri arasında Uluslararası yatırım fuarına da Ispartalı işadamlarını davet eden Müsteşar Suyubayev, katılmak isteyen işadamlarını devlet yetkilileri ile görüştürebileceklerini söyledi.

ITSO Başkanı Başdeğirmen de fuara katılmak isteyen işadamlarının ITSO Danışmanlık birimi ile irtibata geçmesini istedi. 

 

Bu haber 717 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...