Isparta mermerinin 3 te 2’si Çine gidiyor

21 Ekim 2014 14:35

Isparta’nın ihracatında büyük paya sahip olan ve şu anda ürün yelpazesi alanında lokomotif görevi gören mermeri Çinlilere kaptırmak üzereyiz. Isparta’da şirket kurup, maden ocakları satın alan Çinli firmalar etkin rol almaya başladı. Isparta mermerinin 3’te 2’si Çin’e gidiyor.

Isparta için hayati önem taşıyan ve ihracat alanında elindeki en büyük koz olan mermeri Çinliler ele geçirmek üzere. Çinli firmalar Isparta’daki potansiyeli fark edip ilimize şirket açmaya başladı. Çinli firmalar arasında neredeyse moda olan bu durum ilimiz açısından büyük risk taşıyor.

ÇİN ELE GEÇİRDİ

İhracat açısından son 1 yılda liderlik koltuğunu ele geçiren Çin, Isparta’dan ham hali ile Doğal Taş götürüyor. Doğal Taş, Çin’de ürün haline dönüştürülüp katma değeri yükseltiliyor. Aynı ürün 2 katı yüksek fiyatla Isparta’ya tekrar dönüyor. Bu da Isparta’ya büyük kayıp anlamına geliyor. Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre Ocak- Eylül 2014 arasında 93 ülkeye gerçekleştirilen ihracatta ürün bazında en etkin kalem maden. Bu anlamda daha net bir deyimle ihracatın 3’te 2’sini maden oluşturuyor. Eylül’de de 6 Milyon 648 Bin Dolar ile maden zirvede.

Bu haber 854 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...