Baro Başkanı Gökmenoğlu’ndan Milletvekili Özel’in hazırladığı Yeni Yargı paketine tepki

23 Ekim 2014 14:56

Baro Başkanı Gökmen Gökmenoğlu, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ile Isparta Milletvekili Recep Özel tarafından hazırlanan Yeni Yargı Paketi’ne sıcak bakmadıklarını açıkladı. Gökmenoğlu, ‘’Yasaların bir ruhu, bütünlüğü vardır. Maddeler arasında bir ahenk vardır. Bir yasa maddesini değiştirirken komple değiştirip revize etmeniz gerekir’’ dedi.

Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) önemli değişiklikler öngören ve AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ile Isparta Milletvekili Recep Özel tarafından hazırlanan ‘’Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Teklifi’’ne Baro Başkanı Gökmen Gökmenoğlu’ndan tepki geldi. Bu tür paketlere karşı olduklarını bunun kanun yapma tekniğine aykırı olduğunu savunan Gökmenoğlu, ‘’Biz paketlere çok sıcak bakmıyoruz. Paketin nasıl çıkacağını görmeliyiz öncelikle. Çıktıktan sonra yorumunu yapmak daha doğru ama biz paketlere karşıyız. Yasaların bir ruhu, bütünlüğü vardır. Maddeler arasında bir ahenk vardır. Bir yasa maddesini değiştirirken komple değiştirip revize etmeniz gerekir. Ama günün anlam ve şartlarına göre bu yapılmalı. Bugün 318’inci maddesini çeşitli paket oluşturmak suretiyle değiştirmek kanun yapma tekniğine aykırıdır. Yasa maddeleri değiştirilirken bir bütün olarak ele alınmalıdır. Yasa maddesinden bir maddeyi çıkardığınız da o yasa içerisindeki ahengi bozuyorsunuz. Çünkü o yasa bir bütün halde yapılmış ve birbirleri arasında irintiler var’’ diye konuştu.

‘’BAROLAR HUKUK SİYASETİ YAPMALI’’

Öte yandan Baroların günümüzde siyasete çekilmek istendiğini ancak baroların hukuk siyaseti dışında siyaset yapmaması gerektiğini bildiren Gökmenoğlu, şöyle devam etti; ‘’Barolar hukuk siyaseti yapmalı. Yargı paketi, yasal değişiklikler oluyor, bunlara ilişkin yasama organının yaptığı çalışmalar oluyor. Yasama organının yapmış olduğu çalışmalarda danışması veya bilgi alması, kamuoyuyla bunları paylaşması gerekirken ilk bu bilgileri elde etmesi gereken birim Barolar. Hakim ve Savcıları kamu görevlileri olarak gördüğümüzde herhangi bir yasa paketiyle ya da herhangi bir yasal düzenlemedeki değişikle ilgili yorum yapması devlet memurları kanuna göre şık mıdır, yapabilir midir, suçtur. Bunu yapacak yer Barolardır. Çünkü hem kamu görevi görüyor bir taraftan da serbest meslek erbabı. Serbestliğin verdiği rahatlıkla bu yasa paketlerinin açıklamalarını yapabilmeli. Ama bu açıklamaları yaparken yeri geliyor Barolar siyaset yaptıkları, değişikliklerin hukuk devletine, insan haklarına ve demokrasiye uygun mu değil, yorumunu yaparken göstermiş oldukları çalışmalara siz siyaset yapıyorsunuz gibi bir algı oluşabiliyor. Isparta Barosu bugüne kadar siyaset yapmadı. Siyasetin içinde yer almadı. Isparta Barosu’nda bugüne kadar ki hiçbir başkan da buna müsaade etmedi. İnan ben Isparta Barosu’yla her zaman gurur duymuşumdur. Diğer barolarda bunun tam tersi örnekleri görebiliyorsunuz bunu tasvip etmiyorum.

‘’BAROLAR SİYASETİN İÇİNE ÇEKİLMEK İSTENİYOR’’

Barolar bugün siyasetin içine çekilmek isteniyor. Bu da neden kaynaklıyor? Belki serbest meslek erbabı olmamızdan kaynaklanıyordur. Belki siyasete çekilmek istenmemizin nedeni gelen cevaplara verdiğimiz cevapların şok daha özgür ve rahat olmasından kaynaklı olabilir diye düşünüyor.

 

Bu haber 714 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...