SDÜ’de “II. Ulusal Akdeniz Orman ve Çevre Sempozyumu”

26 Ekim 2014 15:58

Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından “II. Ulusal Akdeniz Orman ve Çevre Sempozyumu” düzenlendi. Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan sempozyumda ilk olarak SDÜ’yü sosyal, bilimsel ve kültürel yönden tanıtan ve Kurumsal İletişim Merkezince hazırlanan tanıtım filmi izletildi; Akademik Oda Orkestrası tarafından da bir dinleti sunuldu.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ramazan Özçelik, orman ekosistemlerinin odun ve odun dışı orman ürünleri üretme, biyolojik çeşitliliği koruma, iklim düzenleme, küresel ısınma ve olası olumsuz etkileri önleme, su üretimi, toprak ve su koruma, kent yaşamını destekleme, kırsal kalkınma, rekreasyon olanağı yaratma, av ve yaban hayatı geliştirme, toplum sağlığını ve kültürel değerleri koruma gibi pek çok işlevi bulunan bir varlık olduğunu söyledi. 

Orman Mühendisleri Odası Batı Akdeniz Şube Başkanı Vahdet Afşin Karacan da daha güzel bir çevre oluşturmak adına asıl güzellikleri yok ederek insanların kendilerine suni güzellikler oluşturduğu günümüzde bu güncel sorunu ele alan organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Karacan, “Gelecek nesillere miras olarak bırakacağımız çevre ve ormanları nasıl daha verimli hale getirebiliriz sorusuna cevap aramalıyız” dedi.

Akademisyenlerle birlikte önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk de Müdürlük bünyesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Konuşmasında Türkiye’nin coğrafik özelliklerine değinen Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cahit Balabanlı, “Akdeniz Bölgesi bitki örtüsü, orman varlıkları ve su kaynakları bakımından oldukça zengindir. Fakat sahip olduğumuz bitki örtüsü ve çevre, bilinçsiz ve aşırı kullanma ile hızla tahrip edilmekte; orman varlıkları hızlı ve plansız kentleşme ile tehdit edilmekte, su kaynaklarımızın miktarı ve kalitesi ise yanlış kullanma ve çevreye duyarlı olmayan endüstrileşme ile hızla azalmaktadır.” dedi.

Sözlerine “Bizler ağaca bakmaktan ormanı göremediğimizi söyleriz. Sizler sayesinde hem ağacı hem de ormanı görmeye çalışıyoruz” diyerek başlayan SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Cengiz Kayacan, sempozyumun verimli geçmesini temenni etti. Kayacan, SDÜ’nün genç yaşına rağmen proje ve yayın sayıları konusunda ciddi mesafeler kat ettiğini; Orman Fakültesinin de hem yayın sayısı hem de ulusal ve uluslararası fonlardan aldığı projeler açısından üniversitemize önemli katkıları olduğunu ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum oturumlarına geçildi. Teknik, yönetsel, sosyal sorunlar ve çevre sorunları ile uygulanabilir çözüm önerilerinin tartışılacağı sempozyumda, “orman ve toplum”, “biyolojik çeşitlilik”, “kuraklık ve iklim değişimi”, “orman ve su ilişkileri”, “orman ekosistemleri, planlaması ve yönetimi”, “biyokütle ve yenilenebilir enerji”, “ormanların sağlığı ve izlenmesi”, “orman yangınları”, “doğal çevre ve peyzaj”, “orman ürünleri üretimi ve endüstrisi” konularına ilişkin 82 adet sözlü bildiri ile 61 adet poster sunumu ve bilimsel tartışmalar yapılacak.

 

 

 

Bu haber 770 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...