MARİM ve SDÜ Ziraat Fakültesi ülkemizi AB yedinci çerçeve programı kapsamındaki proje ile temsil ediyor

26 Ekim 2014 16:12

MARİM ile SDÜ Ziraat Fakültesinin ortak olduğu Avrupa Birliği Yedinci Çerçeve programı CORE ORGANIC II proje toplantısı İzmir’de yapıldı.

AB Yedinci Çerçeve Programı ERA-NET CORE ORGANIC II Programı kapsamında desteklenen HEALTHYGROWTH (Sağlıklı Büyüme; Doğruluk ve Güven ile Niş Pazardan Geniş Hacimli Pazarlara) Projesi Danimarka liderliğinde, İsviçre, Fransa, Norveç, Slovenya, Avusturya, Finlandiya, Almanya, Litvanya ve Türkiye ortaklığında yürütülüyor. Bu proje Türkiye’den SDÜ Ziraat Fakültesi ile MARİM tarafından birlikte ortaklaşa yürütülüyor.

Söz konusu toplantı ile ilgili olarak yapılan duyuruda şunlara yer verildi: “Türkiye’nin ev sahipliğimizde 16-18 Ekim tarihlerinde İzmir’de yapılan toplantıya, HealthyGrowth projesi ülke temsilcileri ve Türkiye proje ekibi olarak SDÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. F. Handan GİRAY, MARİM’den Dr. Adem ATASAY, Zir. Yük. Müh. Dilek KARAMÜRSEL, Zir. Yük. Müh. Meltem EMRE ve Dr. Emel KAÇAL katılmıştır.

Projenin ana çalışma konusu; organik pazarların gelişimini desteklemek ve mevcut pazar payını sağlıklı bir şekilde arttırmaktır. Organik pazarlar, Avrupa’nın farklı ülkelerinde farklı yapıya sahiptirler. Ama hepsinde ortak olan, yerel organik pazarların niş pazardan daha çok üretime geçişte problemlerinin olmasıdır. Bu problemlerin çözümü için büyük ölçekli ana pazar zincirlerinde organik değerlerin korunması ve geliştirilmesi gerekmektedir. HEALTHYGROWTH, organik üreticilerin hacim ve değeri nasıl birleştirdiklerini, sağlıklı büyüme ön şartıyla organik pazarların daha fazla gelişmesini desteklemek için bu bilginin nasıl kullanılacağını öğrenmek için, başarılı orta ölçekli organik değer zincirlerini araştırmayı amaçlamaktadır. 

Proje toplantısı çerçevesinde, daha çok tıbbı bitkiler alanında sözleşmeli organik üretim yapan ve yaptıran, üretilen ürünleri işleyip paketleyerek ihracata sevk eden SUNDER firması ile organik olarak birçok meyve, sebze yetiştiriciliği ve hayvancılığın yapıldığı YERLİM firması ziyaret edilmiştir. SUNDER firmasından Nazlı SÜNER ve YERLİM firmasından Gürsel TONBUL ziyaretçilerle yakından ilgilenerek yaptıkları çalışmalar hakkında detaylı bilgiler vermişlerdir. Daha sonra ürünlerin işlendiği alanlar ve üretim yapılan araziler gezilmiştir.

Proje koordinatörü Egon NOE, toplantı sonunda İzmir’de yapılan bu çalışmanın oldukça verimli geçtiğini, özellikle de organik üretim yapan firmalardan çok etkilendiklerini belirtmiştir. Toplantıda ürün değer zincirindeki aktörlerin iletişimi, büyüme stratejileri ve mukavemet güçleri, her ülke için ayrı ve detaylı bir şekilde tartışılmış, ülke raporları için önemli bilgiler elde edilmiştir. Raporların tamamlanmasının ardından 2015 yılında karşılaştırmalı analiz ve proje sonuçlarının yayımı aşamasına geçilecektir. 

 

Bu haber 835 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...