MÇK haklıymış!

26 Ekim 2014 16:26

Havaların son günlerde biraz daha soğumasıyla birlikte vatandaşlar ısınmak için kömür ve doğalgaz yakmaya başladı. Ancak yasaklanamayan kömür hava kirliliği gerçeğini bir kez daha ortaya çıkardı. Daha Ekim ayı içinde olmamıza rağmen Davraz, Sermet ve Anadolu gibi Mahallelerde duman bulutları oluşmaya başladı.

Bilindiği üzere Mahalli Çevre Kurulu (MÇK) Hava kirliliğini önleme adına kömürü ilimizde yasaklamaya çalışmış ancak bunda başarılı olamamıştı. Yaklaşık 5 aylık süreçte itirazlar ve mahkemeler sonucu kömür sadece zenginlere yasaklandı. İlimizin çoğunluğunu oluşturan kesimse istediği yakıtı kullanabilecek.

DUMAN BULUTLARI OLUŞMAYA BAŞLADI

MÇK 1 Ekim 2014’den itibaren kömür yakımını yasaklamaya çalışmış, vatandaşları doğalgaz yakmaya teşvik etmek istemişti. Ancak başarılı olunamayan bu girişimde MKÇ’nın ne kadar haklı olduğu çok kısa sürede ispatlandı. Daha Ekim ayında olmamıza rağmen soğuk hava kendini gösterince vatandaş çareyi kömür ve doğalgaz yakarak ısınmada buldu. Çoğu kesimce kullanılan kömür şimdiden hava kirliliğinin oluşmasına neden oldu. Özellikle Davraz, Sermet ve Anadolu Mahallesi hava kirliliğinden en çok nasibini alan mahalleler. Bu mahallelerde ikamet eden vatandaşlar daha iyi bilecekler ki sokağa çıkıp tekrar eve dönüldüğünde kıyafetleri çıkarmak zorunda kalıyor, genizleri yanıyor. Nedeni; Hava kirliliği.

ÇÖZÜM NASIL BULUNACAK?

Kömürün ilimizde yarattığı hava kirliliği herkesce bilinmesine rağmen halen daha önlem alınmaması kafalarda soru işareti oluştuyor. Çünkü kirlilik her ne kadar şimdilik 3 mahalleyi etki altına almışsa da önümüzdeki kış gününde bu tüm şehri kapsayacak. Özellikle astım hastalarını ve çocukları etkileyen bu duruma ilimizde göz göre göre izin verilmesi diğer illerden gelen misafirlerin de dikkatini çekmiş durumda.

‘’HANİ ISPARTA YAŞANACAK İLLERDE İLK SIRADAYDI’’

İlimize dışarıdan misafir olarak gelen çoğu insan Isparta’nın yaşanabilir iller sıralamasındaki başarısından haberdar. Ancak bu durum ilimize fayda yerine zarar veriyor. Çünkü özellikle bu soğuk günlerde Isparta’ya gelen misafirler hava kirliliğini vermiş olduğu etkiden oldukça rahatsız oluyor. Hal böyle olunca gelenler gerçek Isparta’nın yaşanabilecek bir il olmadığı kanaatine varıyor ve gittiği yerde de bu durumu çevresine yayıyor.

KÖMÜRÜ ZENGİNLERE YASAKLAMAKLA BU İŞ OLMAYACAK

Hava kirliliği gerçeği olan Isparta’da bu duruma acil çözüm bulunması gerekiyor. Hava kirliliğini büyük oranda etkileyen kömürün sadece zenginlere yasaklanmasıyla bu iş çözülmeyeceği daha ilk günden belli oldu.

 

Bu haber 802 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...